فرزانه عمادی | شهرآرانیوز؛ آنچه در مورد دریافت دیه اهمیت دارد این است که در دیه چشم تفاوتی در مبلغ دیه در ماه حرام و غیر حرام نیست و دیه چشم در ماه حرام بیشتر نمیشود. احمد حسینی وکیل و کارشناس حقوق بیان میدارد به دلیل حساسیتی که چشم دارد چنانچه آسیبی به چشم وارد شود میتوان قبل از شکایت نظر پزشکی قانونی را اخذ کرد و پس از دریافت نظریه پزشکی قانونی، دادگاه با بررسی کامل شکایت طرح شده از جانب شاکی رسیدگی میکند. حسینی ضمن توضیح صدمات به چشم به برسی ابعاد دریافت دیه چشم میپردازد که ماحصل این گفتگو را در ادامه میخوانید.
خیر، نمیتوان گفت که میزان بینایی در این حکم، تأثیرگذار است. چشمهایی که میزان بینایی آنها متفاوت است تأثیری در حکم قاضی ندارند و چنانچه شخصی دچار شب کوری یا انحراف چشم باشد، تأثیری در میزان دیه ندارد.
در صورتی که لکه دائمی در چشم وجود داشته باشد که این لکه و لایه دائمی مانع بینایی قسمتی از چشم شود و مقدار آن را بتوان تعیین کرد، به همان میزان از دیه کسر میشود، ولی چنانچه تعیین آن مقدار ممکن نباشد، به جای دیه ارش (که عبارت است از دیهای که در شرع تعیین نشده و قاضی بر حسب نظر کارشناس آن را تعیین میکند.) پرداخت میشود.
در صورتی که شخصی از یک چشم، به صورت مادرزادی، نابیناست، اگر چشم بینای او دچار آسیب شود دیه کامل دریافت خواهد شد همچنین اگر در اثر حوادثی مثل جنگ و یا حوادث طبیعی تنها یک چشمش بیناست در این صورت، دیه از بین بردن تنها چشم بینای او، دیه کامل دارد.
چنانچه فردی، چشمش را در اثر قصاص یا عوامل جنایی، که سزاوار آن بوده یا حکمی که که استحقاق پرداخت دیه آن را داشته است، از دست داده است. در این مورد، نصف دیه کامل به او تعلق میگیرد.
طبق قانون مجازات اسلامی، چنانچه هر چهار پلک، از بین برود دیه یک انسان کامل را دارد، اما از بین بردن هر کدام از پلکهای بالا، یک ششم دیه کامل و هر کدام از پلکهای پایین، یک چهارم دیه کامل را شامل میشود.
چنانچه شخصی، چشم و پلک را با هم و یا هم زمان از دست بدهد، دیه چشم، جداگانه محاسبه میشود و دیه پلک نیز به طور مجزا، محاسبه میشود. باید در نظر داشت دیه شکافتن هر کدام از پلکهای بالا، یک ششم دیه کامل و هر کدام از پلکهای پایین یک چهارم دیه کامل دریافت میشود.
در صورت آسیب رسیدن به سر، چنانچه بینایی شخص از بین برود یا دید او کم شود، هرکدامشان دیه یا ارش مجزا دارند.
از بین بردن یا بیرون آوردن چشم از حدقه که منجر به از بین رفتن بینایی شود، فقط یک دیه دارد و از بین رفتن بینایی، دیه دیگری ندارد.
اعتراض به نظریه پزشکی، هفت روز از تاریخ رؤیت، در صورتی که طرفین دعوا به آن نظریه معترض باشند، انجام میشود. طرفین دعوا باید موضوع را به دادرسی که به پرونده رسیدگی میکند اطلاع دهند تا در صورت موافقت، پرونده به هیئتهای تخصصی یا کارشناسی برای بررسی فرستاده شود. باید در نظر داشت هزینه و تعرفه کارشناسی مجدد در صورتی که شخص توان مالی پرداخت تعرفه کارشناسی مجدد را ندارد، هزینه از صندوق دادگستری پرداخت میشود.