عروجی | شهرآرانیوز؛ نظام استاد و شاگردی در کشورمان حالا به مرحله عجیبی رسیده است. کرونا البته مقصر اصلی نیست؛ اما توانست شکافهای نظام آموزشی و روابط بین شاگرد و معلم را به ابتذال بکشاند. حالا دیگر مانند گذشته معلم نمیتواند کلاس چهل نفره را مدیریت کند. کرونا هم اوضاع آموزشی را بحرانیتر و شکافهای نظام آموزشی را به گسلی عمیق تبدیل کرد. به گونهای که دانش آموز حالا ترجیح میدهد دور بماند و شاد.
اوضاع اقتصادی هم باعث شده برخی از معلمان دوشغله و چندشغله شوند و انگار دیگر مثل گذشته تمرکز کافی را ندارند. همچنین، معلمان بدون هیچ آمادگی ناگهان ناچار به آموزش مجازی شدند و این موضوع باعث شد اتفاق غم انگیزی رخ بدهد. اینکه صدا و تصویر معلمها پخش شود و با تمسخر رو به رو شوند.
از طرفی، فضای مجازی سبب شده هرآنچه در مدارس میگذرد خیلی زود به بیرون درز پیدا کند و بحران بسازد. نمونه اش حرکت قرون وسطایی قیچی کردن موهای دانش آموزان وسط حیاط مدرسه بود آن هم همراه با دانش آموزی که سطل زباله را پشت سر قیچی کننده میکشاند. در کنار تصویر زد و خورد دانش آموزان با هم. بدتر اینکه، کار به جایی رسیده که دانش آموزان ویدئوی مسخره کردن یا هتک حرمت معلمها را هم منتشر میکنند و بعد هم تا مدتها رسانهها و فضای مجازی سرگرم نقد و بررسی آن میشوند.
برخی، اما میگویند سال هاست که در مدارس از این دست اتفاقها رخ میدهد؛ اما کسی متوجهش نمیشد و حالا فضای مجازی و گوشیهای دانش آموزان باعث شده است هر حرکتی خیلی زود به بیرون از مدرسه کشیده شود. در این چندساله هم معلمها برگههای امتحانی و جوابهای خرچنگ قورباغهای به ظاهر خنده دار و مضحک دانش آموزانشان را در فضای مجازی منتشر میکنند. واقعیت این است که شاید در نظر اول این پاسخها ما را بخنداند و سرگرممان کند؛ ولی راستش باید بیشتر از هر چیز نگران وضعیت هولناک دانش آموزان بود.
اوضاعی که نشان میدهد احتمالا با افت بیشتری هم روبه رو خواهیم شد آن قدرکه معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفته است: «با بررسیها و تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که دانش آموزان، به ویژه دانش آموزان دوره اول ابتدایی نسبت به ۲ سال قبل، دچار اُفت چشمگیری در یادگیری و مهارتهای سواد پایه شدند.» او البته آمار و ارقام دانش آموزان دوره متوسطه را هم ارائه داد و گفت: «دوره متوسطه شاهد افت پنهان هستیم. نتایج تحقیقات نشان میدهد، یادگیری واقعی دانش آموزان کمتر از آن چیزی است که در امتحانات کسب کرده اند.»