مسعودی سلطانی|شهرآرانیوز؛ شیب صعودی قیمت ارز در ماه اردیبهشت و همینطور کاهش خوش بینی نسبت به آینده مذکرات هستهای باعث شد که بازار مسکن در اردیبهشت ماه تغییر رویه بدهد. در حالی که طی ۱۲ ماه گذشته به طور متوسط قیمت رشد هر مترمربع واحد مسکونی در تهران به صورت ماهانه تنها یک درصد بود، این نرخ طی ۳۰ روز اردیبهشت ماه به ۶ درصد رسید.
بر اساس گزارش بانک مرکزی تعداد معاملات صورت گرفته در بازار مسکن تهران نیز در اردیبهشت ۱۴۰۱ افزایش یافته است. به نحوی که تعداد معاملات در مقایسه با فروردین ۲۰۶ درصد رشد و در مقایسه با اردیبهشت ۱۴۰۰ بیش از ۱۶۶ درصد رشد را تجربه کرده است.
بررسی آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد همچون چندین ماه گذشته بیشترین میزان معاملات مربوط به واحدهای مسکونی با متراژ ۵۰ تا ۶۰ متر و در بازه قیمتی یک میلیارد تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است.
رشد ۵۰ درصدی نرخ اجاره بها در تهران
گزارش بانک مرکزی حکم سطل آب یخی را دارد که روی سر مسئولان وزارت راه و شهرسازی میریزد. بر اساس این گزارش متوسط رشد نرخ اجاره بها مسکن در تهران در اردیبهشت ۱۴۰۱ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۶ درصد و در کل مناطق شهری ۵۰.۶ درصد است.
این در حالی است که در آخرین روز اردیبهشت سال جاری در جلسه ستاد تنظیم بازار که به ریاست محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور تشکیل شد. این ستاد با بررسی بسته سیاستی وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن، سقف افزایش اجارهبها در تهران و شهرستانها را تعیین کرد. در این جلسه سقف افزایش اجارهبهای مسکن نسبت به اجارهبهای سال ۱۴۰۰، در تهران حداکثر ۲۵ درصد، کلانشهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت ۲۰ درصد و سایر شهرها ۱۵ درصد به تصویب رسید.
پیش بینی روند قیمتها در بازار مسکن
برای پیش بینی آینده قیمتها در بازار مسکن، پیش از هر چیزی باید علت تغییر شیب روند قیمتها در این بازار را درک کنیم. به طور کل به نظر میرسد افزایش نااطمینانی از سرنوشت مذاکرات هستهای، رشد قیمت دلار و طلا، نرخ تورم بالا و افزایش انتظارات تورمی باعث شده است که تقاضای خرید مسکن به منظور سرمایهگذاری بلند مدت در این بازار افزایش یابد.
این اتفاق و وجود این انتظارات در بازار طی ماههای آینده نیز میتواند به رشد قیمتها در بازار مسکن دامن بزند. اتفاقی که با سیاست گذاری مالیاتی صحیح از سوی دولتمردان امکان مهار آن وجود داشت. اما تعلل در اصلاح سیاستهای مالیاتی و عدم وضع قوانین محدود کننده برای خرید مسکن دوم و بیشتر راه را برای رشد این تقاضا در بازار باز گذاشت.
حواشی گزارش بانک مرکزی
گزارش اردیبهشت ماه بانک مرکزی از تحولات بازار معاملات مسکن در شهر تهران علاوه بر داشتن نکات بسیار مهم در متن گزارش، حواشی کم نظیری را با خود به همراه داشت.
انتشار این گزارش با ۱۰ روز تاخیر انجام شد. ابتدا در حالی که این گزارش ۱۷ خرداد ماه منتشر شده بود، تاریخ درج خبر در سایت بانک مرکزی ۵ خرداد قید شده بود که این اتفاق با واکنش خبرنگاران اقتصادی در فضای مجازی همراه بود و البته این مسئله بلافاصله اصلاح شد.برای دریافت فایل کامل گزارش بانک مرکزی از تحولات معاملات بازار مسکن تهران اینجا کلیک کنید.