سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، در نامهای به رهبر معظم انقلاب هم سوشدن نهادهای حاکمیتی را برای توسعه شرکتهای خلاق در راستای تحقق شعار سال خواستار شد. رهبر معظم انقلاب نیز در جواب این نامه نوشتند: «به مسئولان ذی ربط در این باره تأکید شود.» باتوجه به اینکه امسال به نام «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» نام گذاری شده است، انتظار میرود که تأکید رهبر معظم انقلاب بتواند سبب گره گشایی از مشکلات واحدهای دانش بنیان در کشور شود.
اما اگر بخواهیم چرایی ارسال نامه معاون علمی رئیس جمهور را بررسی کنیم، باید اشاره کرد که بعد از اعلام نام گذاری سال، تعداد تقاضاها برای دانش بنیان شدن از سوی شرکتها و بنگاههای اقتصادی افزایش یافته و همین مسئله سبب شده است فرایند رسیدگی به این درخواستها طولانیتر شود. به عنوان نمونه، هنوز درخواست شرکتی که بیشتر مراحل را تا پیش از سال جدید طی کرده بود، اکنون با وجود گذشت سه ماه از سال نهایی نشده است. ازاین رو باید برای حل این مسئله فکری بشود.
علاوه بر این، اکنون شرکتها برای دانش بنیان شدن گرفتار فرایند شدید اداری میشوند، به طوری که به دلیل هزینههای زیاد، شرکتهای کوچک از خیر دانش بنیان شدن میگذرند و از طرف دیگر برخی شرکتهای بزرگ با صرف هزینه زیاد سعی میکنند دانش بنیان شوند. این مسئله سبب میشود در عمل اهداف تعیین شده برای حمایت از دانش بنیانها محقق نشود. ازاین رو، اصلاح فرایند دانش بنیان شدن باید در دستورکار قرار بگیرد.
از طرفی دیگر، باید توجه کرد که نباید حمایت از دانش بنیان شدن را به کمی گرایی تقلیل دهیم و سعی کنیم فقط تعداد شرکتهای دانش بنیان افزوده شود. تمرکز بر افزایش کمی شرکتهای دانش بنیان سبب میشود بعد از مدتی تعداد زیادی شرکت دانش بنیان شود و فشار مالیاتی بر شرکتهای باقی مانده بیشتر شود.
خروجی این مسئله به نفع اقتصاد کشور نیست. ازاین رو، باید سازوکاز مناسبی برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان واقعی اندیشه شود تا جلو سوءاستفاده از مزایای دانش بنیانها گرفته شود.
در نهایت اینکه باید تأکید کرد که حمایت از شرکتها و واحدهای دانش بنیان نیازمند مانع زدایی از آن هاست. هر چقدر بتوانیم مانع زدایی از فعالیت این شرکتها را شتاب بدهیم، امکان تحقق نام گذاری سال بیشتر میشود. دراین میان، یکی از شرطهای اساسی برای تحقق مانع زدایی از دانش بنیانها هم سوشدن همه نهادهای حاکمیتی برای تحقق شعار سال است.