نتایج بررسی‌های تلسکوپ هابل: یک روز در اورانوس طولانی‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کردیم درخواست ایلان ماسک از ترامپ برای لغو تعرفه‌های جدید ChatGPT روی تصاویری که رایگان تولید می‌کند برچسب می‌زند هجوم آمریکایی‌ها برای خرید آیفون از ترس گرانی بعد از اعمال تعرفه‌های جدید ترامپ تمرکز معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۴ بر کوانتوم، فوتونیک و هوش مصنوعی خواهد بود احتمال قطعی گسترده خطوط مخابرات و اینترنت در تابستان امسال (۱۴۰۴) سازمان فضایی ایران کپسول زیستی حمل انسان به فضا را امسال آزمایش می‌کند زمان انتشار آپدیت One UI ۷ برای گوشی‌های سامسونگ + فهرست نتیجه پژوهشی جدید: مصرف ماریجوانا بر فعالیت مغز و حافظه تأثیر می‌گذارد کاهش مصرف اینترنت کشور در زمان پخش سریال «پایتخت»! + عکس معنای «گوگل» افشا شد| تاریخ سازی یک اشتباه تایپی گوشی هوشمند، سومین کالای عمده وارداتی در سال ۱۴۰۳ بوده است آیا طراحی آیفون ۱۷ پرو متفاوت از نسل قبل خواهد بود؟ هوش مصنوعی واتساپ و اینستاگرام معرفی شد | Llama ۴، قوی‌تر از مدل‌های گوگل و OpenAI درباره گوشی جدید اینفینیکس که در هوا عطر پخش می‌کند + مشخصات و قیمت همه‌چیز درباره Corleo، ربات چهارپای کاوازاکی که می‌توانید سوارش شوید + فیلم راهنمای افزایش سرعت اینترنت رایتل 4g نتایج تحقیقات جدید: افراد متأهل بیشتر از مجردان به زوال عقل مبتلا می‌شوند دانشمندان می‌گویند ممکن است ما در کره ماه زندگی میکروبی به جا گذاشته باشیم ساعت‌های ۱۴ میلیارد تومانی ژژه لکولتر با مینیاتورهای شاهنامه + عکس ترامپ اجرای قانون ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک را ۷۵ روز دیگر عقب انداخت
سرخط خبرها

ضرورت تجدیدنظر در مشوق‌های دانش‌بنیان‌ها

  • کد خبر: ۱۰۵۴۲۹
  • ۳۰ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۷
ضرورت تجدیدنظر در مشوق‌های دانش‌بنیان‌ها
حسین اختراعی - رئیس انجمن تحقیق و توسعه استان

در سال‌های گذشته روند تغییر اقتصاد جهانی به‌سوی اقتصاد دانش‌بنیان سبب شده است کشور‌های مختلفی ازجمله ایران تلاش کنند با برنامه‌ریزی‌های مناسب امکان رشد و حرکت اقتصادشان را به‌سوی اقتصاد دانش‌بنیان فراهم کنند. اهمیت این موضوع سبب شده است در ایران مشوق‌های گوناگونی مانند معافیت‌های مالیاتی و تسهیلات بانکی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته شود.

اما زمانی که تأثیرگذاری این مشوق‌ها را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که آن‌ها آن‌گونه که انتظار می‌رفت نتوانسته‌اند گره‌ای از مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان باز کنند. ضمن اینکه درنظرگرفتن همین مشوق‌ها به‌صورت کلی سبب شده است زمینه سوءاستفاده از عنوان شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق تلاش برای دانش‌بنیان‌کردن شرکت‌ها فراهم شود.

برای تبیین بهتر آسیب‌شناسی این روش حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، مثالی از دوران کودکی‌ام می‌زنم. من در خانواده‌ای پرجمعیت با برادر و خواهران زیادی رشد کرده‌ام. یادم هست که پدرم به روش‌های مختلف تلاش می‌کرد فرزندانش را به تحصیل تشویق کند. پدرم برای رسیدن به این هدف کمتر از تشویق‌های مالی استفاده می‌کرد و ترجیح می‌داد از مشوق‌هایی مانند اعتباردادن و منزلت‌بخشیدن به فرزندانش و از سوی دیگر، رشد اعتمادبه‌نفس آن‌ها استفاده کند.

هم‌زمان، یکی از وابستگانمان که وضعیت مالی خوبی داشت، سعی می‌کرد فرزندانش را با مشوق‌های مالی به درس‌خواندن تشویق کند، اما مشکلی که به‌وجود می‌آمد، این بود که مشوق‌ها فقط به‌صورت مقطعی جواب می‌داد و با رشد فرزندان، مدام باید بر حجم و نوع این مشوق‌ها افزوده می‌شد تا فرزندان همچنان انگیزه درس‌خواندن داشته باشند.

به‌عبارتی، اگر می‌شد فرزندی دبستانی را با خرید‌هایی کوچک تشویق کرد، وقتی در آستانه دانشگاه قرار می‌گرفت، باید هدایایی بسیار بزرگ و گران‌تری برای او خریده می‌شد تا همچنان انگیزه تحصیل داشته باشد. ضمن اینکه این مسئله سبب شرطی‌شدن آن‌ها هم شده بود. نتیجه این دو روش این شد که اکنون میانگین تحصیلات در خانواده ما کارشناسی‌ارشد است و چند برادر و خواهر من دکتری دارند، اما فرزندان بستگانم همگی از ورود به دانشگاه بازماندند.

به‌نظر می‌رسد اکنون در حوزه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان راه همان قوم ما را رفته‌ایم؛ مشوق‌هایی را در نظر گرفته‌ایم که در عمل کارایی لازم را نداشتند و همین ناکارآمدی سبب شده است شرکت‌های دانش‌بنیان واقعی برای دریافت آن‌ها بی‌میل باشند. از سویی دیگر، شرکت‌هایی هم که دانش‌بنیان نیستند، سعی می‌کنند به هر نحو ممکن از این مشوق‌ها استفاده کنند.

ازاین‌رو، برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان باید در نوع مشوق‌هایی که برای آن‌ها در نظر گرفته شده است، تجدیدنظر شود. ایجاد مشوق برای دانش‌بنیان‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که بتواند امکان فعالیت آن‌ها را در حوزه اقتصادی آسان کند. به‌عنوان نمونه، می‌توان مشوق‌هایی برای افزایش اعتبار این شرکت‌ها در فضای اقتصادی در نظر گرفت.

براین‌اساس، اگر می‌خواهیم نام‌گذاری امسال که «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» است، محقق شود، باید در شیوه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان تجدیدنظر کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->