عرب هاشمی | شهرآرانیوز؛ بر این اساس نگاهی خواهیم انداخت به تحلیل کارشناسان حوزه سیاست خارجی تا عملکرد دولت در حوزه دیپلماسی را ارزیابی کنیم.
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، با اشاره به ارتباط و قراردادهای دولت سیزدهم با کشورهای آسیایی و سفر اخیر رئیس جمهور قزاقستان به تهران در گفتگو با «ایسنا» گفت: در حال حاضر، در تاجیکستان پهپاد تولید میکنیم. این اولین بار است که فرصتی برای ما ایجاد شده است تا بتوانیم در این حوزهها وارد شویم. شاهدیم که طی هفتههای اخیر، رهبران کشورهایی مثل ترکمنستان و تاجیکستان به ایران سفر میکنند و توافق نامههایی امضا میشود که امیدواریم مسئولان و وزارتخانهای این توافق نامهها را به طور جدی پیگیری کند و سطح روابط را ارتقا دهد.
وی افزود: قزاقستان یکی از کشورهای آسیای مرکزی است که شاید نسبت به سایرین ثروتمندتر هم باشد. علی رغم اینکه از نظر جغرافیایی جزو کشورهای بسته است، آمادگی خوبی برای همکاری گسترده با ایران دارد که بتواند از این طریق به دریا وصل شود و کالاهای خود را صادر کند. در حال حاضر که روسها به جنگ و اروپا مشغول هستند، فرصت خوبی است که ایران به این حوزهها وارد شود. پیش از این روسها اجازه نمیدادند که در حوزه آسیای مرکزی، چندان عملیاتی صورت گیرد. البته چینیها تلاش خود را کرده و وارد شده بودند. ما باید در این حوزه ارتباطاتمان را گسترش دهیم.
مهدی خورسند، کارشناس مسائل چین و اوراسیا، درباره ارتباطات جدید ایران با کشورهای حوزه اوراسیا به «ایرنا» گفت: ما در روابط خود با کشورهای حوزه اوراسیا و به ویژه کشورهای آسیای مرکزی در دو دهه گذشته با غفلت روبه رو بوده ایم، به طوری که بسیاری از فرصتها و همکاریهایی را که با این کشورها داشتیم، از دست داده ایم، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط تغییر کرده است و سعی داریم حجم مبادلات با کشورهای اوراسیا را افزایش دهیم. از طرف دیگر، کریدور زمینی قزاقستان- ایران- ترکیه به سمت اروپا با سفر رئیس جمهور قزاقستان به ایران فعال شد. امروزه در کشورهای دنیا، دو صنعت «توریسم» و «ترانزیت» موتور مولد اقتصاد هستند و اقتصاد کشورها را به حرکت درآورده اند.
همچنین سیدحسین نقوی حسینی، نماینده سابق مجلس، با بیان اینکه «در گذشته از ظرفیت ارتباط با کشورهای همسایه غفلت شده بود»، به «مثلث آنلاین» گفت: در همین مدت که هنوز یک سال هم از فعالیت دولت نگذشته است، کشورهای متعدد همسایه به ایران آمده اند و سندهای همکاری هم امضا شده است. یکی از محورهای دولت در حوزه دیپلماسی، تقویت ارتباط با کشورهای شرقی بود.
دولت با نگاهی درست مبتنی بر اینکه همه ظرفیتها در غرب خلاصه نمیشود، شروع به کار کرد که نتیجه عینی اش، امضای تفاهم نامههای راهبردی بلندمدت با چین و روسیه است. آقای رئیسی در جریان انتخابات به مهمترین محورهای حوزه دیپلماسی اشاره کرد و وقتی دولت سیزدهم شروع به کار کرد، آن محورها پیگیری شد که یکی از مهمترین هایش، برقراری ارتباط با کشورهای همسایه بود. یکی از نقدهای واردشده به دولت قبل، غفلت از این ظرفیت بود؛ به این معنی که گویا ارتباط با کشورهای همسایه فراموش شده بود.
محسن کوهکن، نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری، نیز با تأکید بر عملکرد پذیرفتنی دولت سیزدهم در سیاست خارجی بیان کرد: در موضوع ارتباط با کشورهای همسایه، دولت آقای رئیسی بهترین عملکرد را نسبت به دولتهای قبل داشته است. کشورهای همسایه نیز در این دولت، امید بیشتری به ما پیدا کرده اند.
همچنین عباس مقتدایی، از نمایندگان مجلس و نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در گفت وگویی تحلیلی با خبرگزاری «دانشجو» تصریح کرد: نگاه غلط دولتهای گذشته مبنی بر معطوف کردن ارتباطات با کشورهای غربی، ایران را از ارتباط با منطقهای ۵۰۰ میلیون نفره محروم کرده بود؛ اما خوشبختانه مسئولان فعلی دستگاه دیپلماسی کشور، به خوبی نحوه ارتباط با کشورهای همسایه را میدانند.
وی افزود: حضور مقامات کشورهای مهم منطقه در ایران و سفرهای اخیر رئیس جمهور به کشورهای منطقه، نشان دهنده این است که بنای دولت، تقویت دیپلماسی همسایگان است که آثارش را در ماههای آینده نشان میدهد. تقویت دیپلماسی منطقهای از سوی دولت سیزدهم، کلیدی برای باز کردن گرههای کشور است.