صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

نشست تاشکند پایان یافت | آمریکا ذخایر مسدود شده افغانستان را به یک صندوق امانی سپرده است

  • کد خبر: ۱۱۸۸۵۶
  • ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۹
کنفرانس بین‌المللی تاشکند برای افغانستان با شرکت نمایندگان حدود ۲۰ کشور از جمله آمریکا، اروپا و روسیه و هیاتی از مقام‌های ارشد طالبان به کار خود پایان داد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ رویترز گزارش داده است که واشنگتن پیشنهاد آزادسازی چند میلیارد دلار از ذخایر مسدود شده افغانستان در آمریکا را به یک صندوق امانی در کشور سوم داده است.

در بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی تاشکند برای افغانستان که از طرف کشور میزبان صادر شد، تاکید شده است که در حال حاضر «اولویت اصلی باید احیاء و تقویت اقتصاد افغانستان به عنوان یک عامل مهم در دستیابی به صلح پایدار در آن کشور باشد.»

در این بیانیه به «ارتقای ادغام افغانستان در روندهای اقتصادی منطقه‌ای» و پروژه‌هایی که ازبکستان و افغانستان روی دست دارند، اشاره شده است از جمله خط آهن ترمذ- مزار شریف- کابل- پیشاور ، خط برق سرخان-پلخمری و گذرگاه حمل نقل موسوم به «ترمذ کارگو» و ایجاد یک مرکز آموزشی در ترمذ برای افغانستان.

همچنین از تعهدات طالبان در جلوگیری از استفاده گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان «استقبال» شده است.

به گزارش بی.بی.سی، در بیانیه بر اهمیت ایجاد حکومتی مبتنی بر نمایندگی گسترده توسط طالبان، تضمین حقوق زنان و دسترسی دختران افغان به آموزش تاکید شده و آن را «شرط اساسی برای تکمیل روند آشتی ملی در افغانستان» خوانده است.

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان و شماری از نمایندگان کشورها در این نشست نیز بر آزادسازی ذخایرارزی مسدودشده افغانستان در آمریکا تاکید کردند.

متقی مسدودشدن دارایی‌های افغانستان را علت اصلی فقر در این کشور خواند.

همچنین ضمیر کابلوف، نماینده رئیس جمهور روسیه نیز مسدودکردن ذخایر ارزی افغانستان در غرب را «دزدی» خوانده است.

در همین حال، توماس نیکلسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان در این نشست در مورد ایجاد حکومت فراگیر و «وضعیت وخیم حقوق بشری» در افغانستان صحبت کرده و از طالبان خواسته است که استقلال و ظرفیت بانک مرکزی این کشور را تضمین کند.

نیکلسون افزوده که برای پرداختن به چالش‌های اقتصادی افغانستان، لازم است طالبان، شفافیت بودجه، اطمینان از وضوح قانونی و حاکمیت قانون را نشان دهد و با اقدامات اساسی، استقلال و ظرفیت فنی بانک مرکزی را تضمین کند.

رویترز: پیشنهاد انتقال ذخایر ارزی افغانستان به یک صندوق امانی

همزمان با شروع این نشست رویترز به نقل از «سه منبع آگاه به گفتگوها» میان نمایندگان آمریکا و طالبان گزارش داد که واشنگتن پیشنهادهایی برای آزادسازی چند میلیارد دلار از ذخایر مسدود شده بانک مرکزی افغانستان در آمریکا را به یک صندوق امانی در کشور سوم داده است تا در مقابله با بحران اقتصادی افغانستان به مصرف برسد.

یک منبع دولتی طالبان که نخواسته است نامش فاش شود، به رویترز گفت که طالبان اصل گذاشتن این ذخایر ارزی در یک صندوق امانی را رد نکرده، اما با پیشنهاد ایالات متحده برای کنترل طرف سوم بر این صندوق مخالف است.

در همین حال، وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در بیانیه‌ای گفت که برایان نلسون، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و ​​اطلاعات مالی امروز چهارشنبه به توماس وست و رینا امیری، نمایندگان ویژه آمریکا برای افغانستان که به تاشکند رفته‌اند، خواهد پیوست تا با هیات طالبان گفتگو کند.

یک منبع آمریکایی نیز که به رویترز گفته است که ایالات متحده در حال مذاکره با سوئیس و سایر طرف‌ها در مورد ایجاد مکانیزمی از جمله یک صندوق امانی است که پرداخت‌های آن با کمک یک هیات بین‌المللی تعیین ‌شود.

با این حال، به گفته این منابع، اختلافات قابل توجهی بین طرفین باقی مانده است، از جمله امتناع طالبان از شرط آمریکا برای برکناری و یا جابجایی برخی از مقام‌های ارشد در بانک مرکزی افغانستان، که یکی از آنها در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار دارد.

به گفته ناظران، پیشنهاد کنار گذاشتن برخی از مقام‌های ارشد طالبان از بانک مرکزی، اقدامی در راستای بازگرداندن اعتماد به این نهاد است که براساس آن آمریکا می‌خواهد مطمئن شود که ذخایر ارزی در اختیار طالبان، برای مصارف خاص مورد توافق با آمریکا مصرف می‌شود.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اوت سال گذشته، آمریکا بیش از ۷ میلیارد دلار ذخایر ارزی افغانستان در بانک‌های آمریکایی را مسدود کرد و در ۱۱ فوریه نیز جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا فرمان اجرایی را امضا کرد که ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده افغانستان در آمریکا برای کمک‌های بشردوستانه و ایجاد یک صندوق امانت برای جبران خسارت قربانیان ۱۱ سپتامبر اختصاص یابد.

دولت طالبان امیدوار بود که این پول در نهایت در اختیار بانک مرکزی تحت کنترل آنها قرار بگیرد.

کنفرانس بین‌المللی دو روزه «امنیت و رشد اقتصادی افغانستان» در تاشکند، پایتخت ازبکستان به میزبانی ولادیمیر ناروف، سرپرست وزارت امور خارجه این کشور و با حضور هیات طالبان و نمایندگان ویژه اتحادیه اروپا، انگلیس، ایران، ایتالیا، اسپانیا، قزاقستان، قطر، قرقیزستان، تاجیکستان، چین، نروژ، پاکستان، روسیه، آمریکا، ژاپن، ترکیه در امور افغانستان و نمایندگان سازمان ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی، سازمان همکاری اقتصادی و نهادهای مالی بین‌المللی آغاز به کار کرد.

ولادیمیر ناروف، سرپرست وزارت خارجه ازبکستان در مراسم افتتاحیه این کنفرانس گفت: خواسته‌های اساسی جامعه جهانی آنچه را که باید دولت موقت طالبان در افغانستان انجام دهد؛ ایجاد یک دولت فراگیر، رعایت حقوق زنان و بازگشایی مدارس دختران و رسیدگی به مطالبات همه مردم افغانستان است.

وی با اشاره به اینکه ازبکستان طرفدار برقراری صلح و ثبات در افغانستان است، گفت: خاک افغانستان دیگر نباید تهدیدی برای کشورهای منطقه و جامعه بین‌المللی باشد. آزادی‌سازی دارایی‌های بلوکه شده افغانستان در خارج از این کشور یکی از عوامل اصلی احیای اقتصاد افغانستان، اجرای پروژه‌های زیربنایی مهم و حل مشکلات اجتماعی خواهد بود.

ناروف با تاکید بر اهمیت تداوم تلاش‌ها برای اجرای پروژه‌های زیربنایی در افغانستان از جمله ساخت راه آهن ترمز- مزارشریف-کابل-پیشاور و خط انتقال برق سرخان-پلی خمری، گفت: با تطبیق این پروژه‌ها، افغانستان نه تنها به عنوان پلی بین آسیای مرکزی و جنوبی قرار خواهد گرفت٬ بلکه به توسعه جامعه و رفاه مردم افغانستان نیز کمک خواهد کرد.

از سوی دیگر، در پیام شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان که در افتتاحیه کنفرانس قرائت شد، آمده است: از دولت کنونی افغانستان می‌خواهیم اراده قوی برای جلوگیری از ظهور هر گونه تروریسم در خاک افغانستان و ​​قطع روابط با تمامی گروه‌های تروریستی بین المللی از خود نشان دهد. این امر باعث ایجاد امیدواری برای توسعه پایدار افغانستان در محیط دوستی، همسایگی نزدیک و همکاری‌های متقابل خواهد شد.

امیر خان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان طی سخنانی در نشست بین‌المللی تاشکند گفت: «از ایالات متحده آمریکا می‌خواهیم که تمام دارایی‌های مسدود شده افغانستان را بدون قید و شرط آزاد و تحریم‌های اقتصادی اعمال شده بر افغانستان را لغو کند.»

متقی افزود: «دولت موقت طالبان طی ۱۱ ماه گذشته توانست نهادهای امنیتی را فعال و امنیت را برقرار کند. پس از سال‌ها برای اولین بار بودجه ملی تصویب شد.»

وی ادامه داد: «ما با اعلام عفو عمومی به سنت زشت چهار دهه انتقام‌جویانه پایان دادیم. کارمندان نظام سابق در سطوح مختلف وزارت‌خانه‌ها و ادارات مشغول به کار هستند. کسی را به دلیل اختلافات سیاسی از وظیفه اخراج نکرده‌ایم.»

متقی گفت: «طالبان بیش از ۱۰۰ هزار جوان را به صفوف ارتش ملی و ۱۸۰ هزار نفر را به صفوف پلیس ملی جذب کرده است. از طریق کمیسیون تماس دولت موقت طالبان با شخصیت‌های افغان مقیم خارج٬ ده‌ها تن از مقامات نظام سابق به کشور بازگشتند.»

افق گزر، معاون مدیر کل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ترکیه در نشست بین‌المللی افغانستان در تاشکند، پایتخت ازبکستان اظهار داشت: علی‌رغم تمام مشکلات، ترکیه به همبستگی با مردم افغانستان و همکاری با جامعه جهانی و کشورهای منطقه برای کمک به ثبات و توسعه در افغانستان ادامه خواهد داد.

گزر با بیان اینکه وضعیت انسانی و اقتصادی در افغانستان همچنان بحرانی است، گفت: حدود نیمی از مردم افغانستان در خطر گرسنگی قرار داشته و به کمک نیاز دارند. ضروری است که تلاش‌های بین‌المللی برای ارائه کمک‌های بشردوستانه بدون مانع به مردم افغانستان ادامه یابد.

وی تاکید کرد: با این حال، دستیابی به یک رویکرد یکپارچه و منسجم در میان بازیگران مختلف در داخل و خارج از سیستم سازمان ملل متحد به همان اندازه برای حفظ یک مکانیسم کمک موثر حیاتی است.

گزر افزود: تا زمانی که در افغانستان از فروپاشی اقتصادی جلوگیری نشود، بحران انسانی عمیق‌تر خواهد شد و پیامدهای ناگواری نه تنها برای افغانستان بلکه برای کل منطقه در قالب موج‌های جدید مهاجرت‌های غیرقانونی و افزایش خطر تروریسم در پی خواهد داشت.

وی تصریح کرد: ترکیه از کمک‌های جدید به افغانستان تحت رهبری هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) حمایت می‌کند.

گزر با اشاره به کمک‌های ترکیه به افغانستان گفت: آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (تیکا) در این مدت از طریق موسسات بهداشتی به بیش از ۱۲ میلیون نفر در افغانستان خدمات بهداشتی و پزشکی ارائه کرده است. تیکا همچنین بیش از ۱۰۰ مدرسه و مرکز آموزشی در افغانستان ساخته یا بازسازی کرده است.

مولوی امیر خان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان و هیئت همراه وی در حاشیه کنفرانس بین‌المللی تاشکند با ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان دیدار کردند.

به گزارش خبرگزاری دولتی باختر٬ طرفین در این دیدار در باره اهمیت کنفرانس تاشکند٬ مسائل مهم تجارتی٬ ترانزیتی و دارایی‌های بلوکه شده افغانستان بحث و رایزنی کردند.

منبع: ایسنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.