محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ با فرارسیدن ماه محرم، بسیاری از مشهدیها آداب و رسوم دیرینه مذهبی خود را که توزیع غذای نذری بین همسایگان و آشنایان است، اجرا میکنند. به دنبال این موضوع، معمولا بازار برخی اقلام اساسی مصرفی با افزایش تقاضا روبه رو میشود. همین مسئله سبب شده است مسئولان تنظیم بازار وعده دهند که امسال با افزایش توزیع اقلام اساسی به خصوص در بین هیئتهای مذهبی، درصدد هستند که آرامش را در بازار کالاهای اساسی برقرار کنند.
در همین راستا مقرر شده است ۴ هزارو ۹۳ تن برنج، ۲ هزارو ۴۶۶ تن شکر، ۲ هزارو ۴۴۶ تن گوشت مرغ و ۴۱۱ تن گوشت قرمز منجمد در بین هیئتهای مذهبی خراسان رضوی توزیع شود. در این طرح توزیع، قیمت هرکیلوگرم برنج هندی ۱۷هزار تومان، برنج تایلندی ۱۱هزار تومان، برنج پاکستانی ۱۹هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم شکر سفید نیز ۱۸هزار تومان تعیین شده است.
همچنین قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ منجمد ۴۵هزار تومان، ران گوساله ۱۱۵هزار تومان، سردست گوساله ۱۰۵هزار تومان و هرکیلوگرم قلوه گاه ۸۵هزارو۵۰۰تومان است.
به منظور بررسی وضعیت بازار ارزاق عمومی در ماه محرم، به بازار مصلای مشهد که یکی از مراکز مهم توزیع عمده اقلام اساسی است، سر زده ایم و از نزدیک وضعیت بازار را رصد کرده ایم.
رئیس اداره نظارت وبازرسی محصولات کشاورزی جهادکشاورزی مشهد در گفتگو با شهرآرا، از افزایش نظارت بر بازار اقلام اساسی در ماههای محرم و صفر خبر میدهد و میگوید: باتوجه به فرارسیدن ایام محرم، به منظور جلوگیری از افزایش احتمالی نرخ کالا و همچنین تامین کالاهای موردنیاز هیئتهای مذهبی و مردم، گشتهای بازرسی و نظارت بر بازار مشهد فعالیت خود را تشدید کرده اند و این بازرسیها تا پایان ماه صفر ادامه خواهد داشت. سیدعلی اکبر نصری سرآسیا میافزاید: ایجاد ثبات و آرامش در بازار، افزایش رضایتمندی مردم، هدفمندسازی بازرسیها باتوجه به اولویتهای کالایی و خدماتی منطبق با سیاست گذاری کارگروه تنظیم بازار و برخورد با متخلفان، از اهداف طرح ویژه نظارتی ماه محرم و صفر است.
وی همچنین درباره تامین نان هیئتهای مذهبی میگوید: مقرر شده است هیئتهای مذهبی، میزان نانی را که نیاز دارند، به نانواییها اطلاع دهند و فعالیت هر هیئت به تایید بسیج محله برسد. بعد از این تایید، سهمیه آرد موردنیاز دراختیار نانواییها قرار میگیرد. وی تاکید میکند: سامانه پیامکی ۳۰۰۰۷۶۵۵۵۵ آماده دریافت شکایات مربوط به عرضه کالاهای اساسی است.
توزیع کنندگان اقلام اساسی در گفتگو با خبرنگار شهرآرا میگویند این روزها باتوجه به گرانی برنج ایرانی، تقاضا برای خرید برنج پاکستانی و هندی افزایش یافته است. در این میان هرچند توزیع برخی برندهای معروف خارجی در بازار کمتر شده است، سایر برندهای خارجی به وفور در بازار توزیع میشود. اکنون برنج هندی دانه بلند به قیمت هر کیلوگرم ۳۴ هزار تا ۴۰ هزار تومان در بازار مصلی توزیع میشود. برنج پاکستانی نیز بسته به نوع برند، بین ۳۸ تا ۴۶ هزار تومان عرضه میشود. برنج ایرانی هم از ۸۰ هزار تومان به بالا قیمت گذاری شده است. در این بین هر کیلو برنج فلاح ۱۲۵ هزار تومان، طارم محلی ۱۲۰ هزار تومان، شیرودی ۸۵ هزار تومان و عنبربو ۶۴ هزار تومان به فروش میرود.
هرچند غلامحسین بهمنی، دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر، درباره بازار شکر در کشور گفته است که با هیچ گونه کمبودی در بازار این کالا روبه رو نیستیم و از ابتدای امسال تاکنون، ۴۰۰هزار تن شکر وارد شده که حجم زیادی از واردات آن مربوط به تیرماه بوده است، فروشندگان مواد غذایی در خیابان مصلی میگویند که این روزها زمینه شکر در بازار کم شده است. درکنار این مسئله، قیمت شکر هم مدام درحال نوسان است و این کالا هر روز با نرخ جدیدی عرضه میشود.
آن گونه که بازاریان میگویند، قیمت شکر در خیابان مصلی کیلویی ۲۱ هزار تومان و در خرده فروشیهای شهر، کیلویی ۲۸ هزار تومان است.
به گفته فروشندگان بازار مصلی این روزها مراجعه شهروندان برای خرید شکر به بازار افزایش یافته است. با این حال اگر وعدههای توزیع شکر ویژه ماه محرم محقق شود، تعادل به بازار برمی گردد.
مهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، از کاهش ۱۰ تا ۲۵درصدی قیمت روغن خوراکی در سراسر کشور خبر داده است، با این حال به گفته توزیع کنندگان مواد غذایی در خیابان مصلی، باتوجه به اینکه کاهش قیمت روغنها در آخر هفته گذشته ابلاغ شده است، اجرایی شدن این ابلاغ و تأثیر آن بر بازار مقداری زمان میبرد؛ به خصوص اینکه آنها روغنهای خود را با نرخ قبلی از کارخانهها خریداری کرده اند و باید منتظر عرضه روغن با قیمتهای جدید ازسوی واحدهای تولیدی باشند. اما درمجموع توزیع کنندگان میگویند روغن به میزان زیادی در بازار وجود دارد و کمبودی در این زمینه نیست. هم اکنون هر حلب روغن ۵ کیلویی، به نرخ ۴۰۶ هزار تومان و هر حلب روغن ۱۶ کیلویی، به قیمت یک میلیون و ۵۰ هزار تومان در خیابان مصلی درحال توزیع است.
به گفته توزیع کنندگان، هرچند قیمت برخی حبوبات پرمصرف در تیرماه افزایش یافته است، فعلا این اقلام در بازار با ثبات نرخ روبه رو هستند. به گفته فروشندگان مواد غذایی، از تیرماه قیمت لوبیاچیتی ۱۵ هزار تومان افزایش داشته است. لوبیاقرمز، ۱۰ هزار تومان و لوبیاچیتی نیز ۱۱ هزار تومان افزایش قیمت داشته اند. فروشندگان، افزایش قیمت حبوبات وارداتی را یکی از دلایل مهم گرانی حبوبات در تیرماه میدانند و میگویند: واردکنندگان به بهانه گرانی حبوبات در بازارهای جهانی، قیمتهای خود را افزایش داده اند.
درمجموع فعالان بازار، افزایش هزینههای تولید در داخل، زیاد شدن هزینههای حمل ونقل و نوسان قیمتی در بازارهای جهانی را از دلایل گرانی حبوبات بیان میکنند. اکنون هرکیلو لوبیاسفید به قیمت ۳۹ هزار تومان، لپه تبریز ۴۲ هزار تومان، لوبیارشتی ۴۴ هزار تومان، لوبیاچیتی ۷۰ هزار تومان، لوبیاقرمز ۵۲ هزارتومان، عدس ریز ۵۸ هزار تومان، نخود کرمانشاه ۵۵ هزار تومان و هرکیلو لوبیا چشم بلبلی به قیمت ۴۸ هزار تومان در خیابان مصلی توزیع میشود.