به گزارش شهرآرانیوز؛ یعقوبعلی نظری روز شنبه در نشست با سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان در مرز دوغارون تایباد افزود: مرز دوغارون-اسلام قلعه که در نزدیکی مشهد و هرات قرار دارد، یکی از محورهای اصلی ترانزیت و صادرات به کشور افغانستان است.
وی ادامه داد:توجه به این که هرات و مشهد ۲ شهر مهم افغانستان و ایران در نزدیکی این مرز قرار دارد و از نظر تاریخی و جمعیتی خراسان رضوی با بیش از هفت میلیون جمعیت،صنایع و محصولات خوبی را در خود جای داده است و بازرگانان مهمی در این مسیر فعال هستند هدف کلی این است که از منطقه دوغارون بیشترین استفاده صورت گیرد.
استاندار خراسان رضوی گفت: امیدواریم سفر مسوولان افغانستانی منشأ خیرات و برکات برای هر ۲ ملت در موضوع تجارت و تبادل اقتصادی در مرز دوغارون شود تا مردم بتوانند از این شرایط بهره مند شوند.
نظری افزود: موضوع شبانه روزی کردن مرز دوغارون-اسلام قلعه در گفت و گو با والی هرات مورد بررسی قرار گرفته است و از طرفی طرح جامع گمرک دوغارون در دست اجراست تا بسیاری از مشکلات در خصوص ترانزیت، صادرات و مسافر برطرف شود.
تردد ناوگان افغانستانی از مرز دوغارون حدود سه برابر ناوگان ایرانی است
سرپرست وزارت صنعت و تجارت افغانستان نیز گفت: مرز دوغارون-اسلام قلعه بازوی مشترک اقتصادی و تجاری ۲ کشور همسایه است و امارت اسلامی در برنامه های تجاری و اقتصادی خود مصمم است مشکلات موجود در این بخش را برطرف کند.
نورالدین عزیزی افزود: افغانستان، شاهراه ترانزیت منطقه با کشور تاجیکستان است و از طرفی با داشتن ۱۰۰ کیلومتر مرز زمینی مشترک با چین دارای اهمیت فراوانی است.
وی ادامه داد: موضوعاتی مانند اکتشاف و بهره برداری معادن و کشت فراسرزمینی در افغانستان از موضوعات مورد توجه برای همکاری دو جانبه بین ایران و افغانستان است.
ناظر گمرک خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در طول ۱۱ ماه گذشته، ۱۰۷ میلیون دلار واردات کالا از کشور افغانستان به ایران بوده است که از نظر وزنی ۲۲۰ درصد و از نظر ریالی ۵۰۰ درصد افزایش داشته است.
جواد جعفری از پیگیری تفاهمنامه ها بین ۲ گمرک هرات و دوغارون خبر داد و افزود: طی بازه زمانی یاد شده یک میلیارد و ۵۰۲ میلیون دلار کالای کشورهای دیگر به افغانستان ترانزیت شده است.
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی هم در این نشست گفت:میانگین ورودی و خروجی کامیون از این مرز مهم به روزانه ۵۰۰ دستگاه رسیده است که پیش بینی می شود این عدد با توسعه و تسهیل تجارت در این مرز به هزار و ۲۰۰ دستگاه در روز برسد.
جعفر شهامت افزود: جداسازی مسیر ورود و خروج ناوگان، تکمیل و ساخت راه تا ورودی اسلام قلعه، ایمن سازی منطقه در مقابل سیلاب از جمله برنامههای در دست اقدام راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی در منطقه مرزی دوغارون است.
وی ادامه داد: طی ۱۱ ماه امسال به طور متوسط روزانه سه هزار و ۸۶۰ مسافر از این مرز زمینی تردد کرده اند.
خراسان رضوی از سمت شرق ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان دارد و شهرستانهای صالح آباد، تربتجام، تایباد و خواف این استان در جوار مرز مشترک با افغانستان قرار دارند.
دوغارون در ۱۸ کیلومتری تایباد واقع است و شهرستان ۱۲۰ هزار نفری تایباد در ۲۲۵ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.
تا پیش از تابستان ۱۴۰۰ و قبل از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، سالانه ۱.۵ میلیارد دلار صادرات، سه میلیارد دلار ترانزیت خروجی و ۲۰ میلیون دلار واردات از طریق مرز دوغارون بین ایران و افغانستان انجام میشد.
منبع: ایرنا