نام گذاری سالها سنت نوآورانهای بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی از سال۱۳۷۳ تاکنون در ابتدای هرسال انجام داده اند. به سبب تکریم جایگاه ائمه (ع) و بزرگان، نام گذاری در برخی سالها به نام اشخاص بود؛ مانند سال امام خمینی (ره) (۱۳۷۸)، سال امام علی (ع) (۱۳۷۹) و سال پیامبراعظم (ص) (۱۳۸۵).
دلیل برخی نام گذاریها نیز تقارن رخدادهای قمری با عید نوروز بود؛ مانند سال عزت و افتخار حسینی (۱۳۸۱) که به واسطه هم زمانی ماه محرم و سال نو نام گذاری شد. پیامهای مهم اجتماعی و فرهنگی نیز در نام گذاری سالها دیده میشود که ازجمله آنها میتوان به اصلاح الگوی مصرف (۱۳۸۸)، صرفه جویی (۱۳۷۷) و مقابله با اسراف (۱۳۷۶) اشاره کرد. توصیهها و انتظارات رهبر معظم انقلاب از دولت و مسئولان نیز در شعار سالها دیده میشود؛ مانند سال خدمتگزاری (۱۳۸۲)، سال پاسخگویی (۱۳۸۳) و سال همت مضاعف و کار مضاعف (۱۳۸۹).
رهبر معظم انقلاب در تعدادی از نام گذاریهای ابتدای سال، عموم مردم و ملت ایران را مخاطب قرار داده اند و وحدت و یکپارچگی مردم را خواستار شده اند؛ به عنوان نمونه، سال هم بستگی ملی و مشارکت عمومی (۱۳۸۴)، سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی (۱۳۸۶) و سال دولت و ملت، همدلی و هم زبانی (۱۳۹۴). با تشدید تحریمها و فشارهای اقتصادی واردشده به مردم، از سال۱۳۹۰ تاکنون تأکید رهبر معظم انقلاب بر برطرف شدن مسائل اقتصادی، روح اصلی نام گذاری شعار سال را تشکیل میدهد.
ایشان در ابتدا حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم را نوعی جهاد تعبیر کردند (سال جهاد اقتصادی: ۱۳۹۰) و سپس از آن با عنوان حماسه یاد کردند (حماسه سیاسی، حماسه اقتصادی: ۱۳۹۲). در سال۱۳۹۳ ایشان ضمن تأکید بر نقش دولت و روحیه جهادی آن در حل بحران اقتصاد، به تبیین جایگاه مردم و اراده ملی در پیشبرد اهداف دولت پرداختند و آن سال را اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نام نهادند.
در سال۱۳۹۲ رهبر معظم انقلاب سیاستهای اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند، ولی کم توجهی به اجرای این سیاستها سبب شد تا کلیدواژه اقتصاد مقاومتی نیز در شعار سال متبلور شود. سال۱۳۹۵ به عنوان سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل و سال۱۳۹۶ با نام اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نام گذاری شد تا انتظار رهبر معظم انقلاب از نهادهای مختلف در زمینه اهمیت اجرایی شدن سیاستهای ابلاغی مشخص شود.
با توجه به اینکه یکی از پارامترهای مهم در رشد اقتصادی و بهبود اوضاع مردم، رشد تولید و حمایت از کالاهای داخلی است، از سال۱۳۹۶ تاکنون کلیدواژه تولید در همه شعارهای سال وجود داشته است.
امسال نیز معظم له در کنار توجه به تولید ملی، مسئله مهار تورم را مطرح کردند. با افزایش میزان تولید محصولات ایرانی و افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP) میتوان انتظار داشت تا شاهد اشتغال هرچه بیشتر در کشور باشیم. افزایش کمی تولید سبب رشد صادرات، ورود ارز به کشور و در پی آن کاهش قیمت ارزهای خارجی خواهد شد.
این حجم از رشد اقتصادی سبب پوشش هزینههای تعریف شده برای دولت در بودجه میشود و با ازبین رفتن کسری بودجه سالیانه، میتوان انتظار داشت که تورم افسارگسیخته کنونی کاهش یابد. به طور خلاصه میتوان گفت که پایه اصلی برای مهار تورم، رشد تولید است. رشد تولید نیز در گرو توجه بیشتر به اقتصاد دانش بنیان و تولید محصولات باکیفیت داخلی است. در انتها باید یادآوری شود که شعار سال فقط مختص آن سال نیست و نوعی تعیین خط مشی برای سیاست گذاریهای تقنینی و اجرایی توسط مسئولان بود که با همراهی مردم محقق شدنی است.