پنج روز قبل بود که گزارشی از وضعیت نابسامان بازار شیرخشک با عنوان «خشکی بازار شیرخشک» و گلایههای مردمی مبنی بر نبود شیرخشک منتشر کردیم؛ اما گله مندیهای پیاپی مردم از نبود شیرخشک در بازار باعث شد دوباره به داروخانههای شهر سر بزنیم. با رصد دوباره بازار شیرخشک و مراجعه به چند داروخانه، متوجه شدیم مسئله کمبود شیرخشک در میان داروخانههای مشهد همچنان وجود دارد.
داروخانههای محدوده بولوار گاز، طبرسی، محله پورسینا و برخی داروخانههای بولوار پیروزی ازجمله داروخانههایی بودند که در بازدید میدانی ما رصد شدند. چند نام تجاری شیرخشک غالبا کمیاب اند. به اذعان متولیان عرضه شیرخشک در این داروخانه ها، این شیرخشکها را در لحظه بازدید میدانی ما تمام کرده اند. مسئول داروخانه محدوده بولوار طبرسی برای گره گشایی میگوید:یکی از نامهایتجاری نوعی شیرخشک چندتایی داشتم که صبح تمام شد، اما تا جایی که خبر دارم، داروخانهای در محدوده نواب هنوز شیرخشک دارد. بهتر است تا تمام نکرده است، سریعتر به آنجا بروید.
مردم نیز با ارسال پیامهایی هنوز از وضع بازار شیرخشک و گشتنهای پی درپی برای دستیابی به غذای نوزادشان گله مندند.
اوضاع بازار شیرخشک فقط به مشهد خلاصه نشده است. اصفهان نیز درگیر بازار نابسامان شیرخشک است. دو روز قبل بود که معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرد که برای سامان دهی بازار شیرخشک قصد دارند از ابتدای تیرماه شیرخشکهای معمولی را بر اساس کدملی کنند.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی میگویند که شیرخشک به کشور افغانستان قاچاق میشود. حضور دلالان و فروش شیرخشک به واحدهای صنعتی از دیگر دلایلی است که به نابسامانی بازار شیرخشک دامن زده است.
سیدعلی جعفری نژاد رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی است. او درباره اجرای کد رهگیری برای شیرخشکهای معمولی میگوید: شیرخشکهای رژیمی و تخصصی اکنون در سامانه تی تک که سامانه رهگیری است، ثبت میشوند تا از هرگونه سوءاستفاده جلوگیری شود.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در ادامه بیان میکند: هنوز درباره شیرخشکهای رگولار یا شیرخشکهای معمولی اطلاعیهای مبنی بر توزیع شیرخشک بر اساس ثبت در سامانه تی تک اعلام نشده است.
او اعلام آمادگی میکند چنانچه مسئولان برای مدیریت بازار شیرخشکهای رگولار و معمولی تصمیم بگیرد که این نوع شیرخشکها نیز در سامانه تی تک ثبت شوند، داروخانههای مشهد آماده اند که همکاری کنند.
سیدعلی وکیلی سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است. او در گزارش قبلی از برگزاری جلسهای با مدیران یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدی شیرخشک در شرق کشور که در نزدیکی مشهد واقع شده است، خبر داده و در ادامه قول داده بود که علل کمبودهای بازار شیرخشک از تولید تا توزیع و رسیدن به دست مصرف کننده را بررسی خواهد کرد.
باتوجه به تداوم گلایههای مردمی مبنی بر کمبود شیرخشک و رصد میدانی چند داروخانه، آخرین وضعیت بازار شیرخشک و سرنوشت جلسات و پیگیریهای وضعیت بازار را از سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد جویا شدیم. وکیلی در ابتدا به رصد بازار اشاره میکند و میگوید: متأسفانه بخشی از شیرخشکهای معمولی کودکان با حضور واسطهها و دلالان به کشور افغانستان قاچاق میشد. بخش دیگری از شیرخشکها نیز به دلیل اختلاف قیمت شیرخشکهای کودکان با شیرخشکهای صنعتی به وسیله عدهای از افراد سودجو به کارخانههای تولیدکننده موادغذایی فروخته میشد.
او در ادامه با اشاره به جلسه برگزارشده و بازدید از بزرگترین کارخانه تولید شیرخشک، میگوید: در بازدید مسئولان سازمان غذا و دارو از کارخانه مدنظر، بر آماده سازی زیرساختهای فنی برای اجرای سامانه TTAC تأکید شد. به محض آماده سازی و اجرای تنظیمات سامانه کد رهگیری، میتوان نظارتهای لازم و کافی برای رصد بازار از تولید تا توزیع و رسیدن به دست مصرف کننده را بررسی کرد. علاوه بر آن، نهادهای نظارتی نیز میتوانند به راحتی و در صورت بروز مشکل بازار را رصد کنند.
او زمانی برای اجرای سامانه کد رهگیری برای شیرخشکهای معمولی نمیدهد و دراین باره میگوید: به محض اعلام آمادگیهای لازم، سازمان غذا و دارو اطلاع رسانی خواهد کرد.