به گزارش شهرآرانیوز، قاضی امید ابراهیم زاده در همان ابتدای بازدید میگوید که «این بازدید سرزده در پی پیامهای مردمی مبنی بر تخلفات برخی از مدارس غیرانتفاعی است. او به این نکته نیز اشاره دارد که پیش از این بازدید و در چند مرحله بازدیدهای نامحسوسی از مدارس غیرانتفاعی مشهد از سوی کارشناسان دادگستری صورت گرفته است.»
قاضی ابراهیم زاده میگوید: در این بازدیدهای نامحسوس به موارد تخلفی رسیدیم. البته نافی خدمات و اقدامات شایسته برخی از مدارس غیرانتفاعی مشهد نیستیم. این بازدید از همان مدارسی است که در اجرای قانون کوتاهی دارند.
در این بازدید محمد طیبی، کارشناس مسئول مدارس و مراکز غیر دولتی آموزش وپرورش خراسان رضوی نیز حضور دارد.
شروع بازدید از یکی از مدارس مطرح و مشهور مشهد در محدوده بلوار رضاست. ظاهر مدرسه با همه چیزهایی که در ذهن از یک مدرسه داریم، متفاوت است. سر در مدرسه جدا از نام مدرسه، به عنوان «مجموعه مدارس ...» اشاره شده. بنرهای کوچکی درباره فعالیتهای مدرسه نیز در کنار دیوار نصب شده است. داخل دفتر چند خانم با لباسهای یک شکل حضور دارند. روی مقنعه هر کدام نیز نشان مدرسه درج شده است. از روی استند اسامیای که روی میزهایشان گذاشته اند میتوان اسامی و سمت آنها را فهمید. دیوارها با تصاویری کودکانه، نمایی متفاوت به دفتر مدرسه داده است. محوطه بیرون و داخل مدرسه نیز با یک مانیتور بزرگ که روبه روی میز مدیر مدرسه نصب شده است رصد و نظارت میشود.
با حضور جانشین معاون دادستان مشهد در پیگیری حقوق عامه و کارشناس مسئول مدارس و مراکز غیردولتی آموزش وپرورش در دفتر مدرسه موضوع بازدید مطرح میشود و در ادامه از مدیر مدرسه خواسته میشود تا از ثبت نامها و قراردادهایی که با اولیا برای ثبت نام بسته اند فهرستی ارائه دهد. مدیر مدرسه تا آماده کردن فهرست ثبت نام و فرم قراردادها، توضیحاتی درباره مدرسه و کم وکیف آموزشی ارائه میدهد: مدرسه ما یکی از مدارس مطرح است. تمام سعی ما آن است که بتوانیم در حوزه خدمات آموزشی به دانش آموزان، پرتلاش و کوشا باشیم. همان طور که متوجه شدید ما دبستان هستیم. به اعتقاد من و همکارانم اگر از همان پایه برای دانش آموز تلاش شود میتوان یک درون مایه و بنیاد علمی برای دانش آموز رقم زد.
او در پاسخ به سؤال قاضی ابراهیم زاده برای ثبت نامها میگوید: بخش غالب ثبت نامها تمام شدهاست و در حال آماده سازی مدرسه برای اول مهر هستیم.
در ادامه معاون اجرایی مدرسه فهرست ثبت نامها را میآورد. قاضی ابراهیم زاده همان طور که فرمهای قرارداد والدین با مدرسه را بررسی میکند، شهریه مدرسه را از مدیر مدرسه جویا میشود. مدیر مدرسه میگوید: همه مدارس غیر انتفاعی از جمله ما یک شهریه مدرسه و یک شهریه مکمل دارند. سال گذشته شهریه مدرسه ۱۳ میلیون تومان بود که با فوق برنامهها ۲۰ میلیون تومان میشد.
قاضی ابراهیم زاده در ادامه زمان اعلام مبلغ شهریه امسال مدرسه را از مدیر مدرسه جویا میشود. پاسخ مدیر مدرسه از این قرار است: شهریه مدرسه ما جدید اعلام شده است. با توجه به افزایش احتمالی، در زمان ثبت نامها به اولیا اعلام کرده ایم که مبلغ شهریه مدرسه به صورت قطعی اعلام نشده است؛ بنابراین مبلغ پرداختی آنها تا زمان اعلام قطعی به صورت علی الحساب است.
نکتهای که قاضی ابراهیم زاده به آن اشاره دارد در مورد فرمهای قرارداد مدرسه است. او میگوید: شما بر اساس این فرمها از اولیا برای شهریه و لباس فرم و کلاسهای فوق العاده امضا گرفته اید. داخل فرمها نیز مبلغی ننوشته اید و والدین با همین شرایط امضا کرده اند. این قراردادها به نوعی قرارداد سفید امضا ست. شما میتوانید با این تعهد و خالی بودن قسمت مبلغ قطعی شهریه، هر رقمی را درج کنید. این اقدام خلاف قانون است. بر اساس قانون تا زمانی که شهریه به صورت قطعی اعلام نشده، ملاک دریافت شما از والدین باید شهریه سال قبل و به صورت علی الحساب باشد.
محمد طیبی، کارشناس مسئول مدارس و مراکز غیردولتی آموزش وپرورش استان، نیز توضیحاتی درباره شهریه مدرسه میدهد. او در اینباره میگوید: موضوع اعلام دیرهنگام شهریه یکی از مواردی است که همواره مورد نقد والدین است. برای اعلام شهریه مدارس در وزارت آموزش وپرورش تعلل صورت گرفت. مدارس ما در حالی که از بهمن پیش ثبت نامهای خودشان را داشتند، اما وزارت آموزشوپرورش اواخر خرداد آن هم با فشار نهادهای نظارتی برخی از شهریهها را اعلام کرد.
این کارشناس مسئول مدارس و مراکز غیردولتی آموزش وپرورش استان در ادامه بیان میکند: نکتهای که مدارس با آن درگیر هستند تأکیدات والدین در مبلغ شهریه و افزایش آن است. این دغدغه والدین نیز چندان بیراه نیست. شرایط اقتصادی به گونهای است که والدین میخواهند برای هر نوع هزینه و پرداختی که دارند برنامه ریزی اقتصادی داشته باشند. محال است این جمله را مدیران مدارس از والدین نشنیده باشند: «حالا بگویید چقدر امسال قرار است اضافه شود؟!»
«کیف در مدرسه» از جمله خدمات ویژه این مدرسه است که جانشین معاون دادستان مرکز استان در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم موردنقد و بررسی قرار میدهد. قاضی ابراهیم زاده با اشاره به یکی از قراردادهایی که مدرسه با اولیا بسته است، میگوید: به این قرارداد نگاه کنید، شما مبلغی برای شهریه مکمل و مبلغی برای خدمات ویژه دریافت کرده اید. برای این قرارداد والدین مبلغ ۱۸میلیون بابت خدمات ویژه پرداخت کرده اند. این مبلغ بابت چیست و چرا اخذ شده است؟ خدماتی با عنوان «کیف در مدرسه» و «حل تکلیف» و...
مدیر مدرسه توضیحش برای این خدمات این گونه است: بر اساس آنچه آموزش وپرورش تأکید کرده است، ما در هفته مجاز هستیم شش ساعت کلاس فوق برنامه داشته باشیم. با این میزان بچهها هر روز یک ساعت کلاس فوق برنامه دارند، اما تعدادی از دانش آموزان ما والدین شاغل یا پزشک دارند. برای این خانوادهها و به خواست خود آنها، برنامههای ویژه درنظر گرفته ایم. «کیف در مدرسه» و «حل تکلیف» یکی از این خدمات است. فرزندان این والدین ساعاتی در مدرسه حضور دارند تا تکالیف خود را انجام دهند.
مهارت زندگی، هوش اقتصادی و ... از دیگر برنامهها و خدمات ویژه ماست که تنها در مدرسه ما اجرایی میشود. والدین نیز از این خدمات استقبال ویژهای میکنند.
قاضی ابراهیمزاده در این ارتباط بیان میکند: تمام این برنامهها باید در قالب همان فوق برنامهها باشد؛ بنابراین نمیتوان در کنار شهریه مکمل و فوق برنامه ها، شهریهای بابت خدمات ویژه و طرحهایی که ذکر کرده اید داشته باشید.
یکی دیگر از مدارس واقع در بلوار ابوذرغفاری که قبلا موردبازرسی نامحسوس قرار گرفته و به اذعان کارشناسی که بازرسی انجام داده در مواردی خلاف قانون عمل کرده است.
گرفتن مصاحبه و آزمون ورودی از دانش آموزان ابتدایی یکی از این موارد است که قاضی ابراهیم زاده به آن اشاره دارد. او میگوید: گرفتن آزمون ورودی به هیچ عنوان قانونی نیست.
در پایان بررسی پروندههای ثبت نامی این مدارس، قاضی ابراهیم زاده این مدارس را به دلیل تخلف در افزایش وجه شهریه پیش از تصویب نرخ مصوب شهریه جریمه کرد. در یکی از مدارس مدیرمدرسه مکلف شد بابت ۳۸ پرونده ثبت نامی که پیش از تصویب نرخنامه شهریه سال جدید، اقدام به افزایش و اخذ وجه از اولیا کرده بود تمام پول را ظرف یک هفته به اولیا برگرداند و رسید برگشت پول را نیز ارائه کند. علاوه بر آن مدرسه مکلف شد تمام قراردادهای سفیدامضائی که با والدین دانش آموزان بسته بود را نیز ابطال کند و پس از اعلام ابطال، قراردادهای جدیدی که در آن نرخ جدید شهریه قید شدهاست را ثبت کند. نصب نکردن پوستر شهریه از دیگر موارد تخلف این مدارس بود که از سوی جانشین معاون دادستان به آنها اعلام شد.
شهروندان برای اطلاع از آخرین شهریه مصوب مدرسه موردنظر میتوانند به تارنمای mosharekatha مراجعه کنند.
پرداخت شهریه فوق برنامه و مکمل کاملا اختیاری و فقط در صورت تقاضای کتبی اولیا به میزانی که از سوی اداره کل آموزش وپرورش تعیین شده، مجاز است. دریافت هرگونه وجهی مازاد بر آن از سوی مدرسه تحت عناوینی همچون «کیف در مدرسه»، «خدمات جانبی» و ... مجاز نیست مگر درخصوص فعالیتهایی نظیر اردوها که استمرار نداشته باشد.
مدارس مجاز به دریافت هیچ گونه مبلغی بابت لباس فرم نیستند و اولیا باید وجه آن را مستقیما به تولیدی پرداخت کنند. همچنین اولیا میتوانند شخصا نیز لباس فرم را در منزل یا از طرق دیگر تهیه یا از البسه سالم سالهای قبل استفاده کنند.
شهروندان میتوانند هرگونه شکایت یا گزارشی در زمینه تخلف مدارس را علاوه بر ادارات آموزش وپرورش، به معاونت پیشگیری از جرم دادسرا اعلام کنند. در این راستا میتوانند در ساعات اداری با شماره ۳۱۹۳۰۳۱۲ تماس بگیرند.