به گزارش شهرآرانیوز، در این راستا، فرماندار مشهد درباره اقدامات انجام شده برای سروسامان دادن به وضعیت کشف رود، گفت: برخی تصمیمات از قبل برای کشف رود گرفته شده، اما معطل مانده بود؛ ازجمله اینکه تصفیه خانههایی در شهر ایجاد و فعال شود تا فاضلاب را تصفیه کنیم و از ورود آن به کشف رود جلوگیری شود.
محسن داوری در گفتگو با شهرآرا بیان کرد: یکی از تصفیه خانههایی که باید فعال میشد، اما معطل مانده بود، تصفیه خانه چرمشهر بود. این تصفیه خانه را راه انداختیم و در دهه فجر هم افتتاح خواهد شد و بخشی از فاضلاب صنعتی که در کشف میریزد، از طریق این تصفیه خانه مدیریت خواهد شد.
وی درباره دیگراقدامات در حوزه کشف رود، به پروژه تصفیه خانه پرکندآباد ۲ اشاره کرد و افزود: این تصفیه خانه نیز در حال تکمیل است و فاز دوم آن تا پایان سال در سفر دوم ریاست جمهوری افتتاح میشود و بخش دیگری از فاضلابی که به کشف رود میریزد نیز از طریق این تصفیه خانه مدیریت میشود.
وی ادامه داد: تصفیه خانه طبرسی نیز در دستورکار است و عملیات اجرایی آن تا پایان سال ۱۴۰۴ به اتمام خواهد رسید. با اجرایی شدن این تصفیه خانه، دیگر فاضلابی در کشف رها نخواهد شد.
فرماندار مشهد یکی دیگر از اقدامات انجام شده را ممنوعکردن استفاده از فاضلاب خام برای کشاورزی در زمینهای این محدوده اعلام کرد و گفت: همه موتورتلمبههای انتقال فاضلاب خام به زمینهای کشاورزی را جمع آوری کردیم. جهاد کشاورزی نیز اقداماتی را برنامه ریزی کرده است تا کشتهای مناسب با پساب تولید شود و عارضهای در این زمینه وجود نداشته باشد.
داوری با اشاره به ساخت وسازهای غیرمجاز در محدوده کشف، اظهار کرد: از زمینهایی که در حاشیه کشف رود تصرف شده بود تا در آنها ساخت وساز صورت گیرد نیز رفع تصرف شد.
وی افزود: برخی زمینهای اطراف کشف رود که آب ندارد نیز توسط برخی دستگاهها اجاره داده میشد و ما قراردادهای اجاره این زمینها را نیز فسخ کردیم. در بخش نامهای به آستان قدس نیز اطلاع داده شد که از اجاره زمینهای کشاورزی خود که آب ندارد به کشاورزان خودداری کند.
فرماندار مشهد صیانت از کشف رود را امر مهمی دانست و بیان کرد: با همه توان در حال پیگیری و به سرانجام رساندن این اقدامات هستیم و در این راستا به صورت مستمر هر پانزده روز جلساتی را برگزار میکنیم که میزان پیشرفت امور برنامه ریزی شده را رصد کنیم.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد نیز با بیان اینکه براساس تفاهم نامه منعقدشده درباره کشف رود، هر دستگاه دولتی ملزم به انجام کارهایی برای این رودخانه شده و شهرداری هم تعهداتی را بر عهده گرفته است، گفت: امسال هم با حمایت استانداری خراسان رضوی جلساتی برای اجرایی شدن بقیه تعهدات هر یک از دستگاههای متولی در حال برگزاری است و خوشبختانه اتفاقات خوبی برای کشف رود رقم خواهد خورد.
مهدی یعقوبی با بیان اینکه در این راستا شهرداری برنامه ۱۹۰هکتار درخت کاری را در دو طرف این رودخانه تا پایان سال در دستورکار دارد و در سالهای گذشته هم ۲۶۰هکتار درخت کاری انجام شده است، افزود: علاوه بر آن، بیش از ۲۱کیلومتر از مسیر کشف رود برای اجرای طرحهای سامان دهی و مهندسی آماده سازی شده است.
وی ادامه داد: با پیگیری معاونت عمرانی استانداری و مصوبه جلسات استانداری خراسان رضوی، موضوع تخصیص سیصد لیتر برثانیه فاضلاب خام به شهرداری در حال نهایی شدن است تا بتوانیم با اختصاص این فاضلاب، فرایند ساخت تصفیه خانهای را که در تعهد شهرداری است، تسریع کنیم. برای این مهم اسناد فراخوان ساخت این تصفیه خانه درحال نهایی شدن است و پروژه در سریعترین زمان ممکن وارد فرایند اجرایی میشود و پساب تصفیه شده آن در آبیاری فضای سبز استفاده خواهد شد.
وی اضافه کرد: در این مدت یکی دیگر از کارهای مهم برای کشف رود، تکمیل فرایند مطالعات اقتصادی، گردشگری و... است که با پیگیریهای استانداری، این مطالعات درحال گذراندن مراحل تصویب است و هم اکنون در کارگروه امور زیربنایی در دست بررسی است و با تصویب آن، بخش زیادی از مشکلات کشف رود حل وفصل میشود و فرایند اصلاح مشکلات آن شتاب خواهد گرفت. ضمن اینکه برای بسته شدن پرونده فاضلاب جاری در کشف رود، استانداری تأکید زیادی بر اجرایی شدن پروژه افزایش ظرفیت تصفیه خانههای موجود دارد. خوشبختانه این پروژهها هم با تأکید و حمایت استانداری به کوشش آبفا با جدیت در حال انجام است و اجرای برخی از مفاد آن نیز به زودی آغاز میشود.
یعقویی با اشاره به اینکه سازمان محیط زیست کشور ۵۳میلیارد تومان تسهیلات با تضمین پرداخت اصل و سود توسط شهرداری، برای پروژه سپتاژ اختصاص داده است که متناسب با پیشرفت پروژه و صدور صورت وضعیتها در این پروژه هزینه خواهد شد، گفت: امسال ۳۰میلیارد تومان هم از اعتبارات شهرداری در این پروژه هزینه شده است و با اختصاص بودجه سازمان محیط زیست، این پروژه مهم که باعث جمع آوری بخش زیادی از فاضلاب میشود، به زودی به ثمر خواهد نشست و معضل فاضلاب تانکری به پایان خواهد رسید.
وی به این نکته نیز اشاره کرد که به کارگیری یک پیمانکار برای حفظ و حراست از فضای سبز ایجادشده در این رودخانه تاریخی، اقدام مهمی است برای جلوگیری از تخلفات و تجاوزات به بستر این رود و با این کار جلو دست درازی سودجویان گرفته شده است.
یعقوبی با تمجید از همراهی دستگاههای دولتی با مدیریت شهری برای سامان دهی این رودخانه، گفت: درمجموع، توافق نامه سال ۱۳۹۸ نمونه کاملی از همکاری استانداری و دستگاههای دولتی برای حل این مشکل زیست محیطی است و با محوریت استانداری در یکی دو سال گذشته، سامان دهی این رودخانه سرعت بیشتری گرفته است و به زودی این مهم به سرانجام خواهد رسید.
همچنین مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب مشهد با بیان اینکه وظیفه این شرکت اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب و ساخت تصفیه خانه فاضلاب شهری است، اظهار کرد: در این راستا شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد پیشرفت ۸۵ درصدی داشته است و این اقدام تأثیر مهمی در حفاظت از منابع آب زیرزمینی مشهد دارد.
حسین اسماعیلیان با اشاره به عقب ماندگی در بخش تصفیه خانههای شهری مشهد، افزود: دلیل عقب ماندگی در ساخت تصفیه خانه در مشهد کمبود اعتبارات بوده، اما در دو سال گذشته برای حل این موضوعات کارهای خوبی انجام شده است.
وی با بیان اینکه اکنون ظرفیت اسمی تصفیه خانههای فاضلاب شهر مشهد ۲۶۳ هزار مترمکعب در شبانه روز است، اما به صورت واقعی ۲۳۰ هزار مترمکعب فاضلاب در شبانه روز تصفیه میشود، ادامه داد: در راستای حل این مشکلات، ارتقای تصفیه خانه پرکندآباد ۲ از حدود پنج سال پیش از سوی سرمایه گذاری بخش خصوصی به روش خرید تضمینی و متکی به تسهیلات بانکی انجام شد، اما این طرح در ادامه متوقف شد. با پیگیریهای انجام شده بخشی از تسهیلات لازم برای ساخت این تصفیه خانه از صندوق توسعه پرداخت شد و از پارسال عملیات ساخت دوباره آغاز شد و فاز اول این تصفیه خانه با ظرفیت ۵۰ هزار مترمکعب در شبانه روز تا پایان سال به بهره برداری میرسد.
همچنین در سال آینده فاز دوم تصفیه خانه پرکندآباد ۲ با ظرفیت ۵۰ هزار مترمکعب در شبانه روز آماده بهره برداری خواهد شد. اسماعیلیان افزود: در موضوع ساخت تصفیه خانه طبرسی شمالی با ظرفیت ۹۰ هزار مترمکعب در شبانه روز، اقدامات ساخت این تصفیه خانه از پارسال با بهره گیری از ظرفیت سرمایه گذاری بخشی خصوصی آغاز شده است و تا پایان سال ۱۴۰۳ یا اوایل سال ۱۴۰۴ این مجموعه نیز آماده بهره برداری خواهد شد.
وی با اشاره به مصوبه سفر ریاست جمهوری به خراسان رضوی برای ساخت یک تصفیه خانه دیگر در مشهد نیز گفت: برای تأمین منابع مالی ساخت این تصفیه خانه نیز از سوی استان و نمایندگان مشهد در مجلس پیگیریهای زیادی شده و خوشبختانه مجوزهای لازم از سازمان برنامه وبودجه اخذ و بانک عامل نیز مشخص شده است. فرایند مناقصه نیز برگزار و پیمانکار هم مشخص شده است و عملیات ساخت این تصفیه خانه با ظرفیت ۵۰ هزار مترمکعب در شبانه روز هم در سال جاری آغاز خواهد شد.
وی تأکید کرد: با ساخت و بهره برداری از این سه تصفیه خانه در مشهد، ظرفیت تصفیه خانههای شهر به بیش از دوبرابر افزایش خواهد یافت و کمبود کنونی در موضوع تصفیه خانهها برطرف خواهد شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد نیز با اشاره به تفاهم نامه سال ۱۳۹۸ دستگاههای مختلف برای موضوع کشف رود و سپردن فرماندهی عملیات کشف رود به شهرداری مشهد، اظهار کرد: براساس این تفاهم نامه برای دستگاههای مختلف تکالیفی تعریف شده بود، اما به دلیل نداشتن برنامه زمانی پس از انجام برخی اقدامات، بعضی فعالیتها نیمه کاره ماند.
هادی موسی پور با بیان اینکه خوشبختانه در دو سال گذشته و به ویژه از ابتدای سال ۱۴۰۲ قرارگاه تحول محیط زیست با موضوع کشف رود فعالتر شده است، افزود: در این راستا جلسات گوناگونی برگزار شد و تکالیفی که در تفاهم نامه سال ۱۳۹۸ برای دستگاههای مختلف تعریف شده بود، بررسی و برای برخی کارها نیز زمان بندی تعریف شد و اکنون اقدامات در حال رصد است تا موضوع کشف رود به سرانجام مطلوب برسد.
وی با بیان اینکه در مدت اخیر اقدامات خوبی هم صورت گرفته، اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیده ایم، تصریح کرد: یکی از اقدامات خوب، ساخت خط توسعه تصفیهخانه پرکند آباد ۲ است. عملیات ساخت تصفیه خانه کشف رود که چندین سال معطل مانده بود، امسال با توجه به پیگیریها در وضعیت خوبی به سر میبرد و دارای پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصدی است. این تصفیه خانه نیز در دهه فجر به صورت آزمایشی و تا پایان سال به صورت نهایی به بهره برداری میرسد.
موسی پور در ادامه گفت: یکی دیگر از موضوعات در حال پیگیری در استان، موضوع واگذاری زمینهای کشف رود با مالکیت شرکت آب منطقهای به شهرداری مشهد با وسعت ۱۳۷۵ هکتار است که در این راستا چهل نقطه از این اراضی با وسعت ۱۱۰ هکتار باقی مانده بود که اکنون بخشی از آنها واگذار شده است و ۲۵ نقطه دیگر پس از رفع مشکلات واگذار خواهد شد تا مدیریت واحد در موضوع کشف رود شکل گیرد.