انسیه شهرکی | شهرآرانیوز یکی از تجربههای شیرین هر فردی در طول زندگی، والدشدن است، اما گاه زوجین در این مسیر خوش فرزنددارشدن دچار چالشهای تلخی میشوند و ناباروری زن یا شوهر بار روانی و مالی زیادی را بر دوش خانواده میگذارد.
به تازگی نیز رئیس اداره رسیدگی به اسناد سرپایی و بستری معاونت درمان سازمان تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی، در گفتگو با شهرآرا، از ناباروری بیست درصدی زوجهای استان خبر داد.
زوجهایی که گلایه هایشان یکی دوتا نیست، از بی مهریها و مرارتهای مسیر درمان میگویند. فاطمهخوشخو، یکی از همین افرادی است که از استان خراسان شمالی خود را به یکی از مراکز خصوصی ناباروری در محدوده خیابان احمد آباد رسانده است تا پس از دوا و درمان، طعم شیرین بچه دار شدن را بچشد.
این بیمهشده تأمین اجتماعی میگوید: برای تشکیل پرونده ناباروری هزارو یک خان را پشت سر گذاشته ایم. هفت سال است که کل زندگی مان را فروخته و همه راهها را رفته ایم، اما دریغ از درمان درست و حسابی. بیمه هم که میرویم سنگ اندازی میکنند. میگویند همسرت کجاست؟ یا این داروها در تعهد ما نیست. این نحوه پاسخ گویی حال ما را بدتر میکند. همسرم اگر سر کار نرود که از کجا خرج دوا و درمان بیاوریم؟ مرخصی طول درمان در کار نیست که تمام بیست وچهارساعته همراه من باشد.
زوجی دیگر از کمبود داروهای ناباروری و فرایند طولانی و زمان بر تأییدیههای درمان و اسناد پزشکی میگویند. اکرم و محمد نیز شش سال است که چشم انتظار فرزند هستند و دل پری از وضعیت موجود دارند، محمد میگوید: برای فقط یک مرحله IVF همسرم، تا همین لحظه حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه شده است که داروهای هورمونی تجویز شده دکتر را به سختی پیدا کرده ام. از طرفی بیمه همه داروها و اسناد پزشکی را تأیید نمیکند. در حالی که طبق وعده ووعیدها قرار بود درمان، رایگان باشد.
زوجی دیگر کنار دیوار داروخانه نزدیک کلینیک ناباروری به دیوار تکیه داده اند. میگویند: چرا برخی بیماران برای تهیه داروی مورد نیازشان باید ساعتها منتظر بمانند؟ تعداد مراجعه کنندگان، زیاد است و تأیید نسخهها زمان میبرد. بیشتر معطلی ما برای زمان تأیید بیمه و داروست، چون یا سایت بیمه قطع است یا اگر وصل باشد تا بخواهد نسخه را تأیید کند گاه تا چند ساعت زمان میبرد. دردسرهای زوجین نابارور برای فرزنددار شدن و فرایند طولانی تأییدیههای دارو و اسناد پزشکی شان را با رئیس اداره رسیدگی به اسناد سرپایی و بستری مدیریت درمان سازمان تأمین اجتماعی استان درمیان میگذاریم.
تعهدات بیمه به زوجهای نابارور آن طور که خلیل زاده میگوید، تابع شرایط خاص خود است: تا قبل از سیاستهای جوانی جمعیت، ناباروری در تعهد بیمه نبود و عده زیادی به علت هزینههای سنگین درمان قید بچه دارشدن را میزدند، اما شورای عالی بیمه پیرو این طرح، خدمات ناباروری را در تعهد سازمانهای بیمه گر درآورد. او بیان میکند: طبق آمار وزارت بهداشت حدود یک پنجم زوجها مشکل ناباروری دارند و زمانی که قانون جوانی جمعیت تصویب شد، مراجعه زوجهای نابارور بیشتر شد.
بهزاد خلیل زاده با بیان اینکه زوجها باید ابتدا با مدارک شناسایی و دستور پزشک، در حوزه درمان تأمین اجتماعی پرونده تشکیل دهند، به شرایط زوجهای نابارور اشاره دارد و میافزاید: این افراد ابتدا باید به عنوان زوج نابارور شناسایی شوند و دیگر اینکه یک تا دو سال از ازدواجشان گذشته باشد.
آن طور که رئیس اداره رسیدگی به اسناد سرپایی و بستری مدیریت درمان سازمان تأمین اجتماعی استان خراسان رضوی میگوید سن و سال بیمار نیز از دیگر شروط برای خدمات دهی به این افراد است: سازمان بیمه گر برای درمان زنان دارای مشکل باروری تا سن چهل ونه سالگی را درنظر گرفته و برای آقایان، محدودیت سنی قائل نشده است.
«پنج مرکز درمان ناباروری دولتی و خصوصی طرف قرارداد بیمه تأمین اجتماعی در سطح استان خراسان رضوی برای بیماران پیش بینی شده است.» خلیل زاده با بیان این نکته درباره این مراکز توضیح میدهد: بیمارستان امام رضا (ع) جزو مراکز درمانی دولتی درمان ناباروری محسوب میشود. علاوه بر آن کلینیکهای ارمغان، بیمارستان رضوی، کلینیک درمان ناباروری نوین، مرکز درمان ناباروری رایان از مجموعههای خصوصی درمان ناباروری طرف قرارداد بیمه تأمین اجتماعی اند که به بیماران خدمات ارائه میدهند.
رئیس اداره رسیدگی به اسناد سرپایی و بستری مدیریت درمان سازمان تأمین اجتماعی استان با اشاره به اینکه مراکز خصوصی درمان ناباروری مابه التفاوتی از بیماران در فرایند درمان اخذ میکنند، میگوید: هر روز هزارو ۲۰۰ پرونده ناباروری تشکیل میشود و در مراکز دولتی بیش از ۹۰ درصد هزینه درمان این افراد پرداخت میشود.