کارشناس اداره غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه فاقد کالری بودن نوشابههای رژیمی را نباید جدی گرفت در خصوص شیرینکننده های مورد استفاده در محصولات غذایی بویژه نوشابههای بدون قند توضیحاتی داد.
به گزارش شهرآرانیوز، مهندس معصومه تکلو گفت: چند دهه است که برای مصرف نوشابههای گازدار رژیمی، تبلیغات گستردهای جهت کاهش وزن انجام شده است و ادعا میشود بجای قند از شیرینکنندههای طبیعی و یا مصنوعی استفاده شده است که فاقد کالری میباشند لذا موجب افزایش وزن نمیشوند. درصورتیکه همه شیرینکننده مانند آسپارتام دارای حد مجاز مصرف روزانه در حد میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن میباشند که به آن ADI میگویند که مخفف انگلیسی "دریافتی قابل قبول روزانه" است.
وی ادامه داد: اگر چه شیرینکنندههای مورد استفاده در محصولات غذایی بویژه نوشابههای بدون قند با آخرین استانداردهای ملی و بین المللی بررسی شده و با توجه به میزان توصیه شده در محصول مذکور، مصرف میشوند، اما باید در نظر داشت که مصرف بیش از آن در روز، احتمال ابتلا به انواع سرطانها و ناباروری را در انسان، افزایش میدهد.
کارشناس اداره غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو خاطر نشان کرد: آسپارتام پس از تجزیه در بدن به دو اسید آمینه اسید آسپارتیک و دی فنیل آلانین و متانول تبدیل میشود که در بیماران ارثی فنیل کتونوری (PKU)، آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز، بدلیل جهش ژنی، غیر فعال میباشد، لذا قادر به تجزیه اسید آمینه دی فنیل آلانین در بدن نمیباشند و اسید آمینه مذکور در بدن تجمع یافته و منجر به آسیب مغزی و در نتیجه تاثیر بر عملکرد شناختی میشود.
تکلو در پایان با هشدار نسبت به اینکه ADI بر اساس بیماریهای مزمن غیر سرطان، موتاژن بودن، ناباروری و در بعضی از موارد بر اساس سرطانزایی تعیین میشود؛ تأکید کرد: در برچسب نوشابههای گازدار بدون قند حاوی شیرینکننده مصنوعی آسپارتام، باید هشدار مربوط به عدم مصرف توسط بیماران فنیل کتونوری درج شود.
منبع: سازمان غذاودارو