به اعتقاد فعالان حوزه مسکن، ادامه شیوع کرونا ممکن است روند ساخت و ساز در کشور را با کندی مواجه کند.
به گزارش شهرآرانیوز، هر سال در اسفندماه، بازار مسکن با رشد تقاضا مواجه است و افزایش قیمت در این ماه به طور معمول با توجه به افزایش تقاضا رخ میدهد. اما نکته قابل توجه در بازار مسکن ماه پایانی سال ۹۸، تأثیر
شیوع کرونا بر این بازار مانند بخشهای دیگر اقتصاد است. فعالان بازار مسکن با کند شدن آهنگ معاملات در بهمن ماه، پیشبینی کرده بودند که بازار مسکن در اسفند ماه برخلاف سالهای گذشته با کاهش تقاضا و در نتیجه افت معاملات مواجه شود. اما موضوع قابل توجه در آمار بازار مسکن در اسفند ۹۸ این است که با وجود کاهش ۲۴ درصدی معاملات، رشد قیمت متوقف نشده و مانند اسفند سالهای قبل، مسکن در اسفند ۹۸ نیز افزایش قیمت را تجربه کرده است.
افت معاملات
بر اساس اعلام دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، در آخرین ماه سال گذشته (اسفند ۹۸) تعداد مبایعات، ۹ هزار و ۷۷ فقره بود. این در حالی است که در ماه مشابه سال قبل از آن (اسفند ۹۷) ۱۳ هزار و ۳۳ فقره و در ماه قبل از آن (بهمن ۹۸) نیز ۱۲ هزار و ۱۴ فقره مبایعه نامه ثبت شده بود. بر این اساس، نرخ رشد معاملات مسکن در اسفند ۹۸ نسبت به بهمن ماه سال قبل، منفی ۲۴.۴ درصد و نسبت به اسفند ماه سال ۹۷ نیز منفی ۲۱.۴ درصد بوده است.
پیش بینی بازار
افزایش قیمت مسکن، پس از رکود چند ساله که از سال ۹۲ شروع شده بود، با رونق معاملات از نیمه دوم سال ۹۶ آغاز شد، اما در سال ۹۷ بخاطر تحولات اقتصادی و افزایش نرخ ارز، قیمت مسکن نیز جهش پیدا کرد. در سال ۹۸ تا تیر قیمت مسکن هر ماه با افزایش ماهانه روبه رو بود؛ اما با کاهش قدرت خرید مردم و کاهش تعداد معاملات، افزایش قیمت از نیمه تابستان سال ۹۸ متوقف و حتی در چند ماه نزولی بود تا اینکه در آذر، دی و بهمن ماه ۹۸ بار دیگر روند صعودی قیمتها آغاز شد تا اینکه در بهمن ماه متوسط قیمت مسکن برای نخستین بار وارد دامنه ۱۴ میلیون تومانی شده و در هر متر مربع به ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید.
تحلیلگران بازار مسکن شرایط این بازار را در سال ۹۹، با توجه به روند شیوع و کنترل کرونا به گونهای دیگر ارزیابی میکنند. به اعتقاد فعالان حوزه مسکن، ادامه شیوع کرونا ممکن است روند ساخت و ساز در کشور را با کندی مواجه کند.
در بخش ساخت و ساز، بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم نهادهها و مصالح ساختمانی در بهار و تابستان سال گذشته روند نزولی داشت، اما به دلیل افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت زمین، ساخت و ساز نیز با رکود مواجه بود و کاهش ۲۳ درصدی صدور پروانه ساختمانی در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ رخ داد. هر چند دولت در سال ۹۸ با تصویب افزایش تسهیلات ساخت و خرید مسکن، تلاش کرد قدرت خرید متقاضیان را تقویت کند، اما برخی فعالان بازار مسکن، پیشبینی میکنند؛ احتمالاً با کاهش ساخت و ساز جهش قیمتی را در تابستان امسال شاهد باشیم.
منبع: ایران آنلاین