به گزارش شهرآرانیوز؛ عدد روزهای باقی مانده به شروع سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ به شماره افتاده است. یعنی دیگر چیزی به بازگشایی مدارس نمانده است و این ایام باید همه چیز از در و دیوار مدرسه گرفته تا معلم و مدرس برای حضور دانش آموزان مهیا باشد؛ برای دانش آموزان کلاس اولی تا دوازدهمی که یک تابستان را منتظر بوده اند تا بر سر کلاس درس بنشینند، درحالی که آمار و عددهای مسئولان و گلایه والدین گواهی میدهد که هرسال تعدادی از دانش آموزان به ماه مهر میرسند، اما به سقفی به عنوان کلاس یا فضایی به اسم مدرسه، خیر.
دست کم تا سال گذشته براساس شکایتهای رسیده والدین، دانش آموزان بسیاری در کلاسهای کانکسی یا مدارس کانکسی درس خواندن را آغاز کردند، آن هم در همین شهر بزرگ مشهد نه فقط در روستاهای دورافتاده. یک دلیلش این است که سرعت ساخت مدارس و کلاسها به تعداد جمعیت دانش آموزان ورودی به مدرسه نمیرسد.
مسئولان آموزش وپرورش، اما در آخرین وعدههای خود از ساخت ۲ هزارو ۵۰۰ کلاس درس تا پایان شهریور ۱۴۰۴ خبر داده اند؛ وعدهای که از رفع کامل مشکل در حاشیه شهر مشهد سخن میگوید. از سال گذشته اقداماتی درقالب یک طرح در مشهد آغاز شده است که مراحل اجرای آن را از زبان مدیرکل نوسازی مدارس استان جویا شدیم و البته امیدواری فرماندار به تأمین کمبودها؛ البته با وجود کمبودهای بسیار از همین حالا معلوم است که تعداد مدارس و کلاسهای کانکسی امسال هم به صفر نمیرسد.
۱۳ آبان سال گذشته، طرحی به مرحله اجرا رسید که در قالب آن برای برطرف کردن مشکلات فضاهای آموزشی در مناطق حاشیه شهر تصمیم گیری شده بود. آن طرح با نام «سه شنبههای افتتاح» یا «سه شنبههای امید» با شعار «هر سه شنبه؛ افتتاح یک مدرسه» آغاز شد و تصمیم بنیان گذارانش این بود که تا شهریور ۱۴۰۴ ادامه پیدا کند، تاجایی که همه کمبودها در زمینه کلاسهای درسی را برطرف کند. درحقیقت راه حلی بود برای پایان دادن به بحران سرانه آموزشی حاشیه شهر مشهد. آمارهای آموزش وپرورش تا ۱۸ اردیبهشت امسال، حاکی از آن بود که در مدت ۲۷ هفته، تعداد زیادی مدرسه در استان، افتتاح و کلنگ زنی شده است.
محسن داوری، فرماندار مشهد، به عنوان مسئولی که هر هفته در برنامه افتتاح حضور دارد، درباره سرانه آموزشی در مشهد میگوید: پیش از این در شهرستان مشهد، مدارس چهارشیفته داشتیم و برخی مدارس یا کلاسهای کانکسی هم همچنان برقرار بود؛ چون دانش آموزان فضای دیگری برای تحصیل نداشتند و به همین دلایل مهم، «سه شنبههای افتتاح مدرسه» را تا زمانی که دیگر نیاز به ساخت فضای آموزشی نباشد، در مشهد ادامه خواهیم داد.
وی درباره آمارهای هفتگی سه شنبهها بیان میکند: تعداد کمبودهای ما ۵ هزارکلاس درس بود که از آن تعداد حدود یک سوم کلاسها را از آبان سال گذشته افتتاح کرده ایم. بنا را بر تأمین کلاسها تا سال ۱۴۰۴ گذاشته ایم و تلاش میکنیم بودجه آن را هم تأمین کنیم.
او علاوه بر مشکل کمبود زمین و تجهیز امکانات مدرسه، به مشکلات دیگری نیز بر سر راه تأمین و افتتاح کلاس درس و مدرسه اشاره میکند و میگوید: قصد داریم بودجه رفع کمبود کلاسها را از طرح مولدسازی تأمین کنیم. هرچند درحال حاضر سرانه آموزشی استان نسبت به کشور پایینتر است، اما با اجرای طرح مولدسازی تلاش میکنیم این رقم را به بیشترین حد ممکن برسانیم.
«هرچه جمعیت دانش آموزی در استانی بیشتر باشد، بر همان اساس سرانه فضای آموزشی، پایینتر است و آمارهای کشوری نشان میدهد که استان خراسان با داشتن ۵/۱ میلیون جمعیت دانش آموزی دربین تمام ادارات کل آموزش وپرورش، بیشترین جمعیت را دارد». این جمله را جاسم حسین پور، مدیرکل نوسازی مدارس استان، میگوید، درحالی که در ادامه به سؤالات دیگر ما درباره وضعیت کلاسهای درس پاسخ میدهد.
متوسط سرانه فضاهای آموزش وپرورشی در سراسر کشور به ازای هر دانش آموز، ۲۸.۵ مترمربع و در استان خراسان ۳.۴ مترمربع است.
متوسط سرانه فضای آموزش در شهر مشهد ۲.۳ مترمربع است. در حاشیه شهر به دلیل انتقال جمعیت از مناطق مختلف و شرایط خاصی که این محلات دارند، این سرانه به پایینترین میزان یعنی به حدود ۲مترمربع کاهش پیدا کرده است.
در قالب طرح «شهید پناهی»، ۴۵ مدرسه مستقل کانکسی با گنجایش بیش از ۱۰ دانش آموز، شناسایی، تعطیل و جایگزین شده است.
از آبان سال گذشته در شهرستان مشهد، تعداد ۳۶ مدرسه یا ۲۵۶ کلاس درس در قالب طرح «سه شنبههای امید» و اغلب در مناطق کم برخوردار، افتتاح کرده و به بهره برداری رسانده ایم.
امیدواریم با بهره گیری از تمام ظرفیتها و کمک خیران فرهیخته و بزرگوار مدرسه ساز به تعهدات خود عمل و اهدافمان را اجرایی کنیم.
خیران تاکنون حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد در ساخت فضاهای آموزشی مشارکت داشته اند که امیدواریم این میزان مشارکت در سالهای آینده نیز ادامه داشته باشد.
مقدمات احداث پنجاه مدرسه دوازده کلاسه در مناطق کم برخوردار مشهد فراهم شده است که با عملی شدن این اقدام، بخش مهمی از مشکلات فضای آموزشی برطرف خواهد شد.
به ترتیب مناطق تبادکان، ناحیه یک، ناحیه ۵ و ناحیه ۷ آموزش وپرورش در این ردیف قرار دارند و براساس همین اولویت هم در ردیف افتتاح و تأمین مشکل قرار میگیرند.
همین شروع عملیات اجرایی از مهر سال جاری در مناطق کم برخوردار مشهد، اقدام ارزشمند و کم نظیری است و امیدواریم دانش آموزان از فضای استاندارد مستحکم و شادابی بهرهمند شوند. عملیات اجرایی بهسازی و شاداب سازی ۱۶۰۰ مدرسه در سطح استان هم در قالب طرح «شهید عجمیان» آغاز شده است.
هدف این طرح، نوسازی، بهسازی و شاداب سازی مدارس و محیطهای آموزشی است که در تابستان به همت ۱۷۰گروه جهادی و با کمک بسیج سازندگی و نیروهای جهادی اجرا میشود. طرح شهید عجمیان، بهسازی و نوسازی ۲۰ درصد مدارس کل خراسان رضوی را برعهده دارد که اجرای آن از بهمن ۱۴۰۱ آغاز شده است.