الهام اسماعیلی| شهرآرانیوز، محمدمهدی دادمان، امشب (۱۵ مهرماه) در اختتامیه چهارمین جایزه ملی ادبیات حماسی که در آرامگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار داشت: این جشنواره به نقطه بلوغ خود نزدیک شده و ادامه این مسیر میتواند ما را در جهان ادبی و هنری و در چارچوب هنر اسلامی به پیش ببرد.
وی تأکید کرد: یکی از وظایف ادبیات حماسی و حماسهسرایی، پدید آوردن ایستادگی در برابر مصائب و رویدادهای ناگوار است. حماسه دینی و حماسهسرایی دینی، جامعه شیعی را قادر ساخته که در هنگام مصیبت با قامتی افراشته وارد میدان شود و به گونهای دیگر به جهان بنگرد. این استقامت تاریخی همواره برای پیشبرد جبهه حق مؤثر بوده است.
دادمان با اشاره به وضعیت کنونی جبهه مقاومت بیان کرد: امروز این جبهه در بزنگاهی تاریخی قرار دارد.
وی افزود: طی یک سال گذشته، رزمندگان مقاومت با مجاهدتی حماسی در برابر این تهدیدات ایستادگی کردند و برای این کار هزینههای فراوانی پرداخت شده است.
رییس حوزه هنری کشور گفت: ما همچون عزای سیدالشهدا (ع) با حماسه در سوگ ایستادگی میکنیم و این عزا به ما حرکت میبخشد.
وی با بیان اینکه در ادبیات حماسی به مؤلفههای قهرمانی و کنش قهرمانانه اشاره میشود، بیان داشت: قهرمان باید بتواند در برابر چالشهای پیش رو نمایندگی کند و هویت ملی و اجتماعی جامعه را تعمیق بخشد. مواجهه با حماسه بدون هویتطلبی ممکن نیست.
دادمان همچنین افزود: یکی از ویژگیهای کلیدی حماسه، ایجاد شور جمعی است. روایت حماسی، شور و حرکتی جمعی میآفریند و حماسهها را از عمل فردی جدا ساخته و به روایتی جمعی تبدیل میکند.
وی در بیان ویژگی دیگر حماسه اذعان داشت: وجود دشمن و مبارزه با آن ویژگی دیگر حماسه است و این امکان ندارد جز با وجود حرکتی قهرمانانه و عنصر پنجم، یعنی عمق معنوی، محقق شود. حماسه دینی همواره با حکمت و معنویت دینی همراه است که در فرهنگ و ادبیات ایرانیها به وضوح دیده میشود.
وی در بخش دیگر سخنان خود بیان داشت: ولی امر مسلمین نیز در خطبههای نماز جمعه به بحثی جدید اشاره کردند و گفتند که دفاع از لبنان در رویارویی با تجاوز به فلسطین مشروعیت دارد.
دادمان تصریح کرد که در دوره جدید نیاز داریم حماسههای ایرانی به حماسههای منطقهای تبدیل شوند و علاوه بر حماسه ملی، به حماسه امتی نیاز داریم.
او گفت: این چالشها پایان نخواهند یافت مگر با پیروزی جبهه حق و ظهور امام زمان (عج).
رئیس حوزه هنری کشور تاکید کرد: باید مروج و سراینده حماسه مقاومت چندملیتی باشیم و خود را مدافع میانی امت اسلامی بدانیم. این فرصتی است که پیش روی فرهنگ ایرانی اسلامی ما قرار دارد.