صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

جان باختن بیش از ۸۵۰۰ ایرانی بر اثر گازگرفتگی طی یک دهه گذشته

  • کد خبر: ۲۹۷۱۰۸
  • ۰۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۸
بررسی آمار‌های پزشکی قانونی نشان میدهد از ابتدای سال ۱۳۹۳ تا پایان ۱۴۰۲ مجموعا ۸۶۸۷ ایرانی جان خود را بر اثر مسمومیت باگاز مونوکسید کربن از دست داده اند.

به گزارش شهرآرانیوز، کاهش دما و سرد شدن هوا در مناطق مختلف کشور، استفاده از وسایل گرمایشی که اغلب گازسوز است، را افزایش داده و زنگ خطر مرگ خاموش ناشی از گازگرفتگی را در پی استفاده از لوازم غیراستاندارد گرمایشی و گازسوز یا بی‌احتیاطی و بهره‌برداری غیراصولی از این وسایل به صدا درآورده است.

خطری که همه خود را از آن مصون میدانیم در حالی که سایه به سایه ما را دنبال میکند و منتظر یک لحظه غفلت و سهل انگاری است.

اول تا هفتم آبان ماه به عنوان «هفته پیشگیری از مسمومیت‌ها» نامگذاری شده که شعار محوری آن طی سال جاری «سلامتی را با افزایش آگاهی و اقدام پیشگیرانه از مسمومیت‌ها محافظت کنیم» است.

متأسفانه هر سال تعداد زیادی از هموطنان ما بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خودشان را از دست می‌دهند و تعداد بیشتری از افراد نیز بر اثر مسمومیت با این گاز در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند.

بررسی آمار منتشره سازمان پزشکی قانونی کشور نشان میدهد طی ۱۰ سال اخیر (از سال ۱۳۹۳ تا پایان ۱۴۰۲) در مجموع ۸ هزار و ۶۸۷ نفر از هموطنان مان جانشان را بر اثر مسمومیت ناشی از مونوکسید کربن از دست داده اند که ۶۵۸ مورد مربوط به خراسان رضوی است.

بعنوان مثال سال گذشته مسمومیت ناشی از مونوکسید کربن جان ۷۹۴ نفر (۶۰۱ مرد و ۱۹۳ زن) را در کشور گرفت که خراسان رضوی با ۵۹ متوفی بعد از استان‌های تهران (۱۳۷ فوتی) و اصفهان (۶۶ قربانی) رتبه سوم مرگ و میر‌های ناشی از مسمومیت با گاز منوکسید کربن را به خود اختصاص داده است.

در سه ماهه اول امسال نیز مجموع مرگ و میر‌های ناشی از مسمومیت با مونوکسید کربن در خراسان رضوی ۱۲ نفر شامل ۱۰ مرد و ۲ زن اعلام شده که البته باید گفت خوشبختانه نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش حدودا ۵۰ درصدی نشان میدهد.

نکاتی برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن

سیستم گرمایشی محیط‌های سربسته باید توسط کارشناس مورد بررسی قرار بگیرد. هر گونه وسیله‌ی گرمایشی و پخت و پز که با استفاده از سوخت فسیلی کار می‌کند خطر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن را در پی دارد و باید مورد بررسی قرار بگیرد. از اجاق‌های گریل و .. نباید در منزل استفاده شود. فضای باز برای چنین وسایلی مناسب هستند.

حتی سیستم اگزوز خودرو‌ها نیز باید به دقت بررسی شود تا محصولات احتراق به داخل اتاق ماشین نفوذ نکنند. زیرا حاوی گاز مونوکسید کربن هستند.

روش تشخیص گاز مونوکسید کربن در محیط

اولین و مهمترین نشانه، ناقص سوزی است. در اثر کمبود اکسیژن به هنگام سوختن، مقدار نور و گرمای کمتری تولید می‌شود و اصطلاحا به‌سوزی صورت نمی‌گیرد. رنگ شعله وسایل گاز سوز در شرایط به سوزی، آبی رنگ است ولی در هنگام سوختن ناقص به رنگ قرمز تغییر رنگ پیدا می‌کند. وجود سنسور‌ها و دتکتور‌های کربن مونوکسید می‌تواند در تشخیص وجود گاز کربن مونوکسید موثر باشد، اما استفاده از این وسایل خیلی رایج نیست. از آنجا که این گاز بدون رنگ و بو است بیشترین علامت وجود چنین گازی در محیط بسته، اثرات اولیه آن بر انسان است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.