به گزارش شهرآرانیوز؛ اگر تا به حال گذرتان به بخش مسمومیتهای اورژانس افتاده باشد انواع و اقسام بیماران بدحال را در آنجا دیده اید. از مسمومیت با مواد شیمیایی گرفته تا مواد الکلی و مخدرها که ویژه گروه سنی خاصی هم نمیشود. برای نمونه همین چند وقت پیش دو نوجوان خودسرانه خودرو پدر را سوار شده و در طول مسیر بی محابا ماده ضدیخی را که داخل بطری بی رنگ ریخته شده بود، خورده بودند.
در پی این اتفاق دو نوجوان دچار مشکلات کلیوی حاد و در اورژانس بستری شدند. نمونه دیگر، کودکان و سالمندان به ویژه افراد مبتلا به آلزایمر هستند. بخش اورژانس، نمونههای زیادی را در خاطر خود دارد که کودکان سر یخچال رفته اند و اشتباهی شربت متادون پدربزرگشان را سر کشیده اند یا بزرگ سالانی که به دلیل فراموشی، یک قرص را چند بار خورده اند.
دکتر علیرضا قاسمی طوسی، فلوشیپ سمشناسی بالینی بیمارستان امام رضا (ع) بر این باور است که ما حتی مسمومیت با آب هم داریم؛ بنابراین خیلی مهم است که بدانیم چه چیزی و به چه مقداری میخوریم، زیرا مصرف خیلی از مواد هرچند کم و ناچیز برای بدن آسیب رسان و به منزله سم است. موضوعی که امروز میخواهیم به مناسبت آغاز هفته مسمومیتها بیشتر درباره آن بدانیم.
مسمومیتها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند. دسته اول یعنی مسمومیتهای اتفاقی شامل مواد مسمومیت زای زیادی میشود و درصورت توجه به برخی توصیهها میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد.
خیلی از داروها اگر یک باره و بیش از نیاز بدن مصرف شوند، مسمومیت به وجود میآورند و حتی میتوانند سبب مرگ شوند. به همین دلیل باید همیشه داروها را طبق دستور پزشک مصرف کرد. اگر خردسال یا فرد بیماری در خانواده خود دارید، مراقبتهای لازم را برای پیشگیری از مسمومیت آنها اعمال کنید.
از زمان شروع فراگیری ویروس کرونا باور اشتباهی در جامعه شکل گرفت که افراد با مصرف الکل مبتلا به کووید نمیشوند، درحالی که الکل هیچ فایدهای برای بدن ندارد و کاربرد آن در زمان کرونا تنها برای ضدعفونی کردن سطوح بود، نه برای ضدعفونی دستگاه گوارش.
با ترویج همین باورِ اشتباه از فروردین ۱۳۹۹ تعداد مراجعان به اورژانسها با مسمومیت الکلهای سمی افزایش یافت. از طرفی وقتی جوانان و نوجوانان که توانایی مالی زیادی ندارند به مصرف این مواد گرایش پیدا میکنند، برای صرفه جویی اقتصادی مجبور به مصرف الکلهای صنعتی میشوند که پیامدهای سنگینی ازجمله نابینایی برایشان به دنبال دارد.
همچنین به دلیل قیمت پایین متانول نسبت به اتانول و سودجویی برخی فروشندگان، گاهی مصرف کنندگان مشروبات الکلی که باید این مواد را از راههای غیر قانونی و قاچاق تهیه کنند به دام میافتند و تبعات سنگینی مانند نابینایی و حتی مرگ دامن گیرشان میشود.
یکی دیگر از ابعاد مسمومیتها به محیط زیست برمی گردد. آلودگی هوا، آب و خاک میتواند مسمومیتهای حاد و مزمن ایجاد کند. همچنین استنشاق آلایندهها و مواد شیمیایی خطرناک از منابع صنعتی یا وسایل نقلیه میتواند به مشکلات سلامتی منجر شود.
اکنون فصل گزشها و مسمومیتهای ناشی از آن رو به پایان است، ولی افراد به ویژه طبیعت گردها باید مراقب مار، عنکبوت، رتیل و عقرب باشند که اتفاقا در شهر ما هم زیادند.
نوجوانان تمایل زیادی به شرکت در مهمانیهای دوستانه و جمع هم سن وسالانشان دارند. در این مهمانیها به دلیل کم رنگ شدن حضور بزرگ ترها و حس کنجکاوی که نوجوانان دارند گاهی اتفاقات ناگواری میافتد که پیامدهای جبران نشدنی دارد. یکی از این اتفاقها آشنایی با انواع مخدرها و مصرف این مواد است. اکنون مصرف حشیش، شیشه و مواد محرک در شهر و کشور ما بین جوانان و نوجوانان بسیار شایع است و یکی از دلایل مراجعه به اورژانسها همین مسمومیت ناشی از مصرف مواد مخدر است.
با مصرف یک تا چند بار این نوع مخدرها، فرد کامل وابسته میشود به صورتی که از آن زمان به بعد همه فکر و ذکرش به دست آوردن و مصرف دوباره آن ماده میشود؛ بنابراین گاهی همراهی نوجوانان با دوستان بد و کنترل نداشتن روی تمایلات نفسانی خود سبب میشود اقدام به مصرف مخدرها کنند. اگر نوجوانی به مخدرها وابسته شود به دلیل اینکه منابع مالی کافی برای تأمین دوباره آنها ندارد، ممکن است پس از مدتی رو به انواع بزهها و سرقت بیاورد.
از آنجا که این روزها کار با گوشی تلفن همراه و حضور در شبکههای مجازی به ویژه در بین نوجوانان خیلی رایج شده است به همه خانوادهها توصیه میشود در نوبتهای مشخص به روان شناس یا روانکاو مراجعه و راه حل صحیح مشکلات و سبک درست زندگی را از این افراد دریافت کنند.
این روزها نام گل را زیاد میشنویم که اتفاقا بین نوجوانان بسیار شایع شده است و این طور جا افتاده است که وابستگی و خطری برای سلامتی ندارد. مصرف تریاک، گل و مواد مشابه که با رویکرد بالا رفتن انرژی بین افراد رایج شده است بیشتر دو قشر را در بر گرفته است.
گروه نخست نوجوانان هستند که به دلیل برنامه نداشتن برای اوقات فراغت خود و بیکاری زیاد به جمعهای دوستانه و مصرف این مواد گرایش پیدا میکنند و گروه دوم بزرگ سالانی هستند که به دلیل مشکلات زندگی و خستگیهای بیش از اندازه شغلی و به منظور رهایی از انواع فشارها و تسکین یافتن به این مواد رو میآورند، درحالی که این مواد لذتهای آنی و ضررهای دائمی دارند.
گل هوشیاری و بیداری را افزایش نمیدهد چرا که ما در بین مخدرها چیزی به نام بی ضرر یا کم ضرر نداریم. گل، شیشه، الکل، کریستال و انواع دیگر مواد مخدر هیچ استفادهای برای بدن ندارند. درصد زیادی از مراجعه کنندگان به اورژانسها به دلیل مسمومیت با همین مواد است که روز به روز در حال افزایش هم هست؛ بنابراین پیشگیری از مصرف این مواد هرچه زودتر اتفاق بیفتد به فرد کمک بیشتری میکند.
مسمومیتهای غذایی که در فصل گرما بیشتر شایع است انواع و اقسام دارد. سیب زمینیها و پیازهای جوانه دار، ترشی ها، کشکها و انواع مواد لبنی که در خانه کنسرو و تهیه میشوند مستعد ایجاد مسمومیت غذایی در افراد هستند. به طور کلی هر ماده غذایی که شرایط بی هوازی برای آن ایجاد شود و زمینه را برای رشد و تکثیر گونهای باکتری به نام کلوستریدیوم بوتولینوم فراهم کند مسمومیت غذایی ایجاد میکند. نشانههای اولیه مسمومیتهای غذایی شامل تهوع، استفراغ، اختلال بینایی و در نهایت مشکلات تنفسی است.
مسمومیت با گاز مونو کسید کربن با شیوع سرما افزایش مییابد. یکی از ویژگیهای این گاز بی نشانه بودنش است. گاز مونو کسید کربن، گازی بی رنگ و بی بو و بی مزه است.