تلاش آحاد جامعه برای ارتقا و رشد فرهنگ باید رقم بخورد. فرهنگ عمومی مسئلهای نیست که با یک قانون یا یک ابلاغ، قابلتسری باشد. گاهی یک فرهنگ، ماهها و سالها زمان میبرد که در دل جامعه نهادینه و ماندگار شود. مسائلی نظیر خانوادهمحوری در ایران یک فرهنگ است که مسئله دیروز و امروز ما نیست؛ بلکه سبقه چندصدساله دارد؛ حتی آیینهای سنتی ما مبتنیبر خانواده بنا شده است، مانند آیین نوروز و یلدا. اسلام هم که وارد ایران شد، بر فرهنگهای مثبت ایرانیها صحه گذاشت و آیینهایی نظیر نوروز و یلدا بهخاطر صلهرحم و احترام به پدرومادر و توجه به بزرگترها تأیید و تمجید کرد.
غیورمردی و دلاوری ایرانیان را فردوسی با سرودن شاهنامه در دلوجان ایرانیان ماندگار کرد و با حضور امامرضا (ع) در ایران و تسری فرهنگ شیعی، با حضور علما و اندیشمندان و مبلغان دینی در دل مردم ایران جای گرفت؛ بهطوریکه عزاداری سیدالشهدا (ع) را در دورافتادهترین روستاها و محرومترین نقاط کشور هم میبینیم و این فرهنگ عمومی ماست.
یکی از آخرین مصوبات شورای فرهنگ عمومی استان، شناسنامه قومیتی شهرستانها بوده است که این مسئله مبتنیبر تذکر رهبر معظم انقلاب در دیدار با کنگره شهدای نیشابور بود. ایشان فرمودند: شناسنامه شهرستانها را باید به نوجوانان و جوانان معرفی بکنیم. هر کدام از شهرستانها در خراسان عقبه تاریخی از مفاخر، اندیشمندان، شعرا، ادبا، قهرمانان دینی، قهرمانان حوزه رزمی و نظامی در دفاع از کیان کشور دارند که نتوانستیم اینها را به نسلهای آینده منتقل کنیم؛ بهویژه خراسان عقبه تاریخی بسیاری دارد.
شناسنامه هویتی شهرستان مبتنیبر سیصد شاخصه برای هشت خطه در استان است که بعد از احصا با همکاری اندیشمندان و فعالان فرهنگیهنری، آنها را در تبلیغ و ترویج و جهتدهی به فعالیتهای دستگاهها در استان کمک میکند و دلبستگی و علقه نوجوانان و جوانان را به آبوخاک خود بهویژه خطهای که در آن زندگی میکنند، افزایش میدهد.
تهیه برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور و شناسنامه هویتی استان از مصوبات مهم این شورا در یک سال گذشته بوده است.
در برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی ۲۴ اقدام ملی، ۴۳ اقدام استانی و ۱۳۶ برنامه در سطح شهرستانهای استان در حوزه مسائل فرهنگی تدوین شده است.
در موضوع شناسنامه هویتی نیز استان خراسان رضوی به هشت منطقه یا خطه تقسیم شده که تا پایان امسال تلاش میشود شناسنامه هویتی چهار خطه آماده شود.