به گزارش شهرآرانیوز؛ در طی سالهای اخیر، تعداد هشدارها و اطلاعرسانیها آنقدری بوده که دیگر یک کودک هم میداند گازگرفتگیها با مونوکسیدکربن چیست، چگونه رخ میدهد و چه علائمی دارد. باوجوداین، باز هم با شروع فصل سرما شاهد مسمومیتهای پیاپی بهدلیل گازگرفتگی هستیم.
مسمومیتهایی که طبق آمار پزشکی قانونی در نیمه نخست سال، جان هجده نفر را در استان گرفته و باعث شده خراسانرضوی در آمار مسمومیتهای گازگرفتگی، جایگاه سوم را پس از استانهای کردستان و مرکزی کسب کند. حالا وقوع دو حادثه مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در دو روز اخیر، ما را بر آن داشت تا مسمومیتهای ۶۳ روز اخیر را در حوزه کاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد بررسی کنیم.
پنجشنبه اولین روز از آذرماه در شهرستان جیمآباد، هوا در میانه روز به ۱۵ درجه سانتیگراد رسیده بود، اما به یکباره با تاریک شدن هوا و ورود سامانه بارشی به این شهرستان، دمای هوا سرد شد و بیش از ۵ میلیمتر باران بارید. در همین شرایط بود که بخاری منازل این شهرستان روشن و درجه آن زیاد شد. شرایطی که منجر به مسمومیت شدید یک خانواده شش نفری شد.
صبح جمعه، یک نفر از اعضای این خانواده بهسختی با علائم مسمومیت از جمله سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و... از خواب بیدار شد. او بلافاصله متوجه بدحالی سایر اعضای خانوادهاش شد و با بازکردن تمامی پنجرهها و تماس با اورژانس جان خانوادهاش را نجات داد. امدادگران خیلی زود با حضور در محل سکونت این خانواده جان آنها را نجات دادند.
در حالی که این خانواده شش نفره در بیمارستان بودند، قاتل خاموش جمعه شب در کلات وارد یک خانه شد دیگر و تا صبح شنبه به آرامی جان یک نوجوان را گرفت. این نوجوان در حالی بهدلیل مسمومیت ناشی از مونوکسیدکربن جان باخت که جمعه شب در خانه نزدیک به والدینش خوابیده بود.
صبح شنبه، مادر این نوجوان با سردردی شدید و حالت تهوع بهسختی از خواب بیدار و متوجه شد که همسرش هم مانند او دچار ضعف و بیحالی شده است و توان بلندشدن از بسترش را ندارد. مادر که متوجه انتشار گاز مونوکسید کربن در خانه شده بود، بلافاصله بهسراغ پسر یازدهسالهاش رفت و بدن او را در حالی که به سردی صبح یک روز زمستانی بود، لمس کرد.
مادر پریشان با خاموش کردن بخاری و بازکردن پنجرهها، بلافاصله با اورژانس تماس گرفت. امدادگران با حضور بموقع در این واحد مسکونی توانستند اقدامات اولیه درمانی را برای زوج جوان انجام دهند و در شرایطی که آنها نگران پسرشان بودند، این زوج را به مرکز درمانی رساندند. بیمارستانی که ساعتی بعد، پسر نوجوانشان با پذیرش در قسمت سردخانه به آنها پیوست.
بیشک یکی از تلخترین حوادث گازگرفتگی امسال تاکنون، در روزهای پایانی شهریورماه در منطقه توس رقم خورد. پدر یک خانواده پنجنفره برای بستن مسیر ورود سرما به خانهاش اقدام به محدود کردن مسیر خروجی گاز مونوکسیدکربن آبگرمکن کرده بود، بدون اینکه بداند این کارش به قیمت جان باختن دو فرزندش تمام میشود. این خانواده نیمه شب ۲۶ شهریورماه، در کنار یکدیگر خوابیدند.
صبح روز بعد یعنی ۲۷ شهریور ماه همسایه آنها در طبقه بالا ناگهان متوجه بوی نامطبوع گاز در راهپله شد. او با دنبالکردن مسیر بو به خانه همسایهاش رسید و دید پسرشان روی پلهها افتاده است. زن همسایه وارد خانه آنها شد و با دیدن وضعیت، موضوع را به آتشنشانی اطلاع داد. امدادگران با ورود به این خانه بلافاصله اقدامات خود را آغاز کردند، اما متوجه شدند که هرچند سه عضو این خانواده همچنان نبض دارند، اما کاری از دست آنها برای نجات جان دختر نهساله و پسر جوان برنمیآید.
در اواسط مهرماه، دمای هوا به یکباره کاهش پیدا کرد و بسیاری از خانوادهها در استان وسایل گرمایشی خود را به راه انداختند. روشن شدن ناگهانی بخاریها، اما در روز یکشنبه ۱۵ مهرماه، منجر به بروز دو حادثه در طرقبه و روستای دربندی درگز شد. اولین حادثه گازگرفتگی در یک خانه روستایی از توابع درگز رخ داد. خانهای که زوج جوانی زندگی مشترک خود را در آن آغاز کردند.
این زوج عادت داشتند هر روز صبح زود بیدار شوند و مرد به سر کار برود، اما در آن روز ساعت ۱۰ صبح شده بود و خبری از این زوج جوان و مرد در محل کارش نشد. غیبتی که به چشم خانواده آنها آمد. وقتی بستگان این زوج جوان پاسخی از تلفن فرزندانشان نگرفتند، در نهایت وارد خانهشان شدند و جان فرزندان خود را از مرگ نجات دادند. این حادثه در حالی رقم خورده بود که داماد، اولینباری بود که بخاری را در خانهاش نصب کرده بود.
در حالی که آمبولانس اورژانس در مسیر انتقال این زوج به بیمارستان بود، قاتل خاموش در طرقبه قصد گرفتن جان مردی جوان را داشت. ساعت حدود ۱۰:۳۰ صبح بود که در یکی از واحدهای مسکونی خیابان امام رضا (ع) ۱۴ طرقبه، همسایگان یک مرد میانسال که متوجه بوی گاز در ساختمان شده بودند، با تماس بموقع با اورژانس و کمک به مرد میانسال، جان همسایه خود را نجات دادند تا قاتل خاموش در نیمه مهرماه برای دومین بار ناکام بماند.
پس از این دو حادثه، خوشبختانه دمای هوا متعادل بود و مورد خاص دیگری در این ماه رخ نداد، اما با آغاز آبان و کاهش تدریجی دمای هوا باز هم آمار مسمومان گازگرفتگی افزایشی شد. اولین حادثه در این ماه هم باز در روز جمعه چهار آبانماه رقم خورد. در این روز به اورژانس خبر رسید که یک خانواده سه نفره در منطقه امیریه قاسمآباد احتمالا دچار گازگرفتگی شدهاند. گزارشی که منجر به اعزام فوری امدادگران به این خانه شد. با توجه به وضعیت وخیم هر سه عضو خانواده که بهشدت با گاز مونوکسید کربن مسموم شده بودند امدادگران آنها را به بیمارستان ناظران منتقل کردند.
تا اواخر آبانماه دمای هوا در تربتحیدریه به شکلی بود که کمتر خانوادهای از وسایل گرمایشی استفاده میکرد. بااینحال ۲۶ آبانماه هوا در تربتحیدریه سرد شد. کاهش دما در این شهرستان زوجی جوان را بر آن داشت که اقدام به نصب بخاری در منزلشان کنند. مرد جوان و تازهداماد، بخاری گازی را آماده و با شیلنگ آن را به انشعاب گاز شهری متصل کرد. مرد جوان بستهای شیلنگ را هم به دوسر آن بست، اما مهمترین موضوع را از یاد برد و آن نصب کردن لوله بخاری به مسیر دودکش بود. مرد باوجوداینکه لوله بخاری را نصب نکرده بود، بخاری را روشن کرد. اقدامی که حدود دو ساعت بعد منجر به یک فاجعه شد.
انتشار گاز مونوکسید کربن در خانه این زوج، به حدی بود که همسایههای آنها هم دچار علائم گازگرفتگی از جمله سردرد و حالت تهوع شدند، بهطوری که با دنبالکردن ردپای گاز به در خانه زوج جوان رسیدند. همسایهها هرچه در خانه آنها را زدند، پاسخی از داماد و عروس نشنیدند. وقتی این افراد شاهد سکوتی مرگآور در این خانه شدند، بلافاصله در خطر بودن جان تازهعروس و داماد را با اورژانس و آتشنشانی تربتحیدریه در میان گذاشتند.
با اعلام این حادثه، امدادگران بلافاصله عملیات خود را برای نجات این زوج آغاز کردند، اما علیرغم سرعت آنها، معلوم شد که زن جوان جانباخته و همسرش با علائم شدید مسمومیت در کنارش افتاده است. تکنسینهای اورژانس با انتقال داماد به بیمارستان و زن جوان به سردخانه، به زندگی این زوج جوان و عملیات خود پایان دادند.
مسئول روابط عمومی مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره مسمومیتهای ناشی از گازگرفتگی در نیمه دوم سال جاری میگوید: همواره در نیمه دوم سال با کاهش دمای هوا و استفاده شهروندان از وسایل گرمایشی، ما شاهد افزایش مسمومیتهای ناشی از گاز گرفتگی هستیم. به دنبال اعلام این حوادث به اورژانس، همکاران ما بلافاصله خود را به محل میرسانند و اقدامات درمانی لازم را انجام میدهند و در صورت نیاز، مسمومان را برای ادامه روند درمان به بیمارستانها منتقل میکنند.
محمد علیشاهی اضافه میکند: به دلایلی از جمله علائم مشترک مسمومان ناشی از منواکسید کربن با برخی بیماریهای دیگر، ما نمیتوانیم در خصوص آمار مسمومیتها و فوتیها اظهار نظر کنیم، اگرچه همکاران ما در اورژانس کشور این کار را در تهران پس از پیگیری روند درمانی بیماران در مراکز درمانی انجام میدهند و پزشکی قانونی آمار فوتیها را ارائه میکند.