مسعود سلطانی/ شهرآرانیوز - دومین روز معاملاتی از هفته جاری کار خود را سبز آغاز کرد، اما در نیمهراه نبرد فروشندگان و خریداران به نفع طرف خریدار تمام شد و قیمتها ریزش کرد. بازار بورس تهران دیروز ریزش ۴۴۸۱ واحدی را تجربه کرد. این در حالی بود که تا نیمه روز شاخص کل رشد ۱۰ هزار واحدی را ثبت کرده بود و به ناگهان روند رو به رشد شاخص تغییر جهت داد.
فشار فروش در شرکتهای بزرگ موجب ریزش ۴۴۸۱ واحدی شاخص کل و قرمزپوشی نیمی از نقشه بازار شد. این در حالی است که شرکتهای کوچک فرابورسی توانستند شاخص کل هموزن را مثبت نگاه دارند.
افت تقاضا در نمادهای بزرگ و شاخصساز موجب ریزش ۴۴۸۱ واحدی شاخص کل شد و نماگر اصلی بازار معادل ۰.۳۸ درصد افت را تجربه کرد. علت اصلی ریزش شاخص کل فشار فروش در شرکتهای بزرگ بورسی بود.
این در حالی است که شاخص کل هموزن با رشد معادل ۲۴۴۴ واحدی معادل ۰.۶۵ درصد رشد کرد. سبز بودن شاخص کل هموزن و قرمز بودن شاخص کل بیانگر این موضوع است که شرکتهای کوچکمقیاس که تأثیر کمتری در شاخص کل دارند امروز رشد کردهاند و این اتفاق توانست شاخص کل هموزن را مثبت نگاه دارد.
در جریان معاملات دیروز یک میلیون و ۷۷۹ هزار برگ سهم به ارزش ۱۵ هزار و ۷۸۲ میلیارد تومان دادوستد شد.
چرا نمادهای کوچک مهم هستند؟
درحالیکه گروههای بزرگ و شاخصساز مثل کانههای فلزی و صنعت روز گذشته را با ریزش پشت سر گذاشتند، شاخص کل فرابورس مثبت بود. همچنین شاخص کل هموزن نیز مثبت بود و این موضوع نشان میدهد که معاملهگران بر خلاف رویه حاکم بر بازار بورس طی ماههای نخست امسال، این روزها به نمادهای کوچک روی آوردهاند.
این موضوع را تحتتأثیر ۲ عامل میتوان تحلیل کرد. نخست اینکه با افزایش قیمتها و بهروز نشدن نرخ سود ۱۲ ماهه شرکتها شاخص قیمت به سود یا P/E در نمادهای شاخصساز بالا رفته است و دیگر جذابیت لازم را به عنوان سهامی با بنیاد قوی ندارد.
عامل دیگر را شاید میتوان در سکوت یا کاهش اظهارنظرها درباره حبابی بودن بازار سرمایه جستوجو کرد. از ۲۲ اردیبهشتماه تا نیمه خردادماه بازار سرمایه روند خنثی در پیش گرفت و بسیاری از نمادها اصلاح قیمتی را تجربه کردند. این موضوع باعث شد که توجه منتقدان با رشد ناگهانی بازار سرمایه به این بازار کاسته شود و تریبونهای رسانهای کمتر به انتقاد از حبابی شدن بازار قلمفرسایی کنند. به نظر میرسد غیبت هشدار منتقدان و کاهش شتاب رشد بازار در این روزها باعث شده است که معاملهگران با خیال راحتتری به سمت نمادهای کوچک بروند. نمادهایی که از آنها با اصطلاح شرکتهای کوچک یا غیربنیادی یاد میشود.
به طور طبیعی در این شرایط انتظار میرود رشد قیمتی در نمادهای کوچک با شتاب بیشتری اتفاق بیفتد. این اتفاق میتواند روی نمادهای بزرگ از جمله ۵۰ شرکت بزرگ بازار و نمادهای حاضر در تابلوی اصلی بازار بورس به صورت مقطعی تأثیر منفی بگذارد.