مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، تشکیلات علمی منحصربهفردی است که مصوبات نمایندگان مجلس را با سرفصلهای فقهی تطبیق میدهد تا از بروز ایراد در شورای نگهبان جلوگیری شود و بهموازات تقویت پشتوانه علمی، پژوهشی و فنی قوانین، فرایند قانونگذاری نیز تسهیل و تسریع شود و با مبانی اسلامی مطابقت دقیقتری داشته باشد.
راهبرد ما این است که قلمرو فعالیتهای کارشناسی و پژوهشی مبتنیبر مبانی فقه اسلامی، بیشازپیش در فرایند قانونگذاری موردتوجه وکلای ملت قرار بگیرد؛ زیرا بهجرئت میتوان گفت که امروزه گرایش و توجه مردم دنیا به دین افزایش یافته است و باید روشن شود که این دین که دنیا را بیدار و هوشیار کرده است، دقیقا چه ایدههایی دارد.
امروزه جهان با نگاه دیگری به اسلام مینگرد و سؤالات تازهای دارد؛ بنابراین اگر ادعای دینداری در این نظام وجود دارد، فقهای ما باید به دقت تبیین کنند که حرفها و ایدههای این مکتب چیست، چطور بنا دارد نسل جوان را متوجه ارزشها کند و علایق و گرایشات آنها را بهسمت تعالی برساند.
باید گعدهها و کارگروههایی در حوزههای علمیه تعریف شود که این مبانی را بیشتر مطالعه کند. این یک واقعیت است که جهان به نظریه ولایت فقیه بهمعنای ماهوی آن یعنی ارجاع مسائل به خبرهترین کارشناس آن، به چشم تجلی عینی دموکراسی تمامعیار مینگرد.
شرط اساسی برای راهگشایی از چالشهای امروز، آن است که قانون نیز پشتیبانی فقهی کاملی داشته باشد. باور امروز فقها آن است که آیات نورانی قرآن کریم و روایات باید دوباره بررسی شود. فقها میتوانند با اندیشههای متعالی خود نظام حاکمیت قانون در کشور را تقویت کنند و برهمیناساس، بهجرئت میتوان گفت که سفر سهروزه به مشهدالرضا (ع) و دیدار با شخصیتهای برجسته حوزوی و اساتید دانشگاهی، زمینه را تا حد زیادی برای تقویت ارتباط مراکز علمی و حوزه قانونگذاری فراهم کرد.
به لطف خدا به برکت آخرین پیگیریهای انجامشده، مقرر شده تا کرسی تدریس فقه قانونگذاری و کارگروه مشترک فقهالتقنین در مدرسه عالی فقاهت ایجاد شود.
علاوه بر این، ایجاد میز تخصصی تقنین در دانشگاه علوم اسلامی رضوی، راهاندازی شبکه متمرکز مطالعات حکمرانی اسلامی در میز اندیشه سیاسی دفتر تبلیغات اسلامی و البته برپایی میز اخلاق قانونگذاری از منظر اسلام در بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی از دیگردستاوردهایی است که چشمانداز تقویت این پیوند مبارک را روشنتر از قبل میکند.
در سال جاری، نمایشگاه تخصصی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در محل ساختمان بهارستان برگزار خواهد شد و تلاش ما این است که با مشارکت حوزه علمیه خراسان، مشهدالرضا (ع) میزبان پنجمین کنفرانس بینالمللی فقه و قانون باشد. پیشنهاد برپایی مدرسه ویژه پارلمانی برای ایجاد آشنایی و توانمندسازی طلاب و فضلای حوزه و دانشگاه و زمینهسازی برای نقشآفرینی حوزه خراسان در نظام ساماندهی فقههای مضاف از دیگرمواردی است که در سفر اخیر به مشهدالرضا (ع) بهدنبال تحقق آن خواهیم بود.