صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

قفل صنایع غرب مشهد با صدور اولین پایان‌کار صنعتی باز شد

  • کد خبر: ۳۰۶۹۳۴
  • ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۲
با صدور اولین پایان‌کار صنعتی برای یکی از صنایع محور غرب، بالاخره گره ۳۰ ساله این پرونده باز شد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ تقریبا از اواخر دهه ۵۰ بود که توسعه شهر مشهد به سمت غرب با تأیید و تصویب طرح موسوم به خازنی آغاز شد. جذابیت‌های این نقطه از شهر برای مردم به اندازه‌ای بود که ساخت‌وساز‌ها و شکل‌گیری بافت شهری در آن خیلی زودتر از آن چیزی که پیش‌بینی می‌شد جلو رفت. اما درحالی محدوده شهری مشهد داشت به سمت غرب شهر گسترش پیدا می‌کرد، که حدود ۲۰-۱۰ سال قبل صنایع پُرشماری در این محدوده مستقر شده بودند و حالا با ایجاد بافت مسکونی آنها مزاحم بودند و باید به نقطه‌ای دیگر منتقل می‌شدند.

همین انتقال که از اواسط دهه ۶۰ مطرح شد و در دهه ۷۰ و ۸۰ رنگ‌وبوی جدی‌تری به خودش گرفت، موضوع مناقشه میان مدیریت شهری و صنایع محور غرب در سه دهه اخیر بود و انتقال این صنایع از نزدیکی بافت مسکونی در غرب شهر مشهد به جایی دورتر و صدور پایان‌کار برای آنها، به یکی از پرونده‌های قدیمی و گره‌های کور شهرسازی در مشهد تبدیل شد؛ صنایع به دنبال دریافت پایان‌کار بودند و شهرداری هم بدون دریافت حق و حقوقات و... حاضر به صدور پایان‌کار نبود. 

با این همه، اما پیگیری‌های شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت و مصوبات شورای اسلامی شهر و امتیازاتی که برای انتقال صنایع در نظر گرفته شد، بالاخره گره کور این پرونده را باز کرد. این گره‌گشایی‌ها باعث شد تا قفل صدور پایان‌کار برای صنایع محور غرب بشکند. حدود یک ماه پیش اولین پایان‌کار صنعتی برای یکی از صنعت‌های محور غرب در منطقه ۱۰ شهرداری صادر شد.

شروع یک پرونده ۳۰ ساله!

محدودیت و انتقال صنایع از غرب مشهد به جایی دورتر از محدوده مسکونی از سال ۱۳۶۳ و با مصوبه شورای صنعت استان آغاز شد و بعدتر در سال ۱۳۸۰، شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان یک بار دیگر در مصوبه‌ای فعالیت صنایعِ غرب مشهد را محدود کرد و غیرمستقیم خواستار انتقال آنها به خارج از منطقه مسکونی و شهری شد و تقریبا از همان سال هم قصه ممنوعیت صنایع از دریافت پروانه و پایان‌کار آغاز و پرونده مناقشه میان مدیریت شهری و صنایع باز شد. این کشمکش در همه سال‌های دهه ۹۰ ادامه داشت و صنایع پایان‌کار و پروانه فعالیت می‌خواستند و از طرف دیگر شهرداری حق و حقوقات شهر را از آنها طلب می‌کرد و همین موضوع باعث شده بود تا گره این پرونده در همه این سال‌ها کور و کورتر شود.

شورای گفت‌و‌گو وارد گود می‌شود

دهه ۹۰ شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی کاملا جدی وارد گود شد تا این مشکل را حل کند و در نهایت پیگیری‌های این شورا در سال ۱۳۹۹ به تصویب یک مصوبه هشت بندی برای حل مشکل صدور پایان‌کار صنایع محور غرب منجر شد. مصوبه‌ای که هم بخشی از حق و حقوقات شهرداری را تأمین می‌کرد و هم منافع صنایع را در نظر می‌گرفت.

با این همه، اما این مصوبه آن‌طور که باید و شاید اجرایی نشد و کسی تن به اجرا نداد تا اینکه شورای اسلامی شهر مشهد کمر به حل این مشکل سی ساله بست. دوم آبان ماه ۱۴۰۱، شورای ششم لایحه تسهیل پاسخگویی به املاک دارای کاربری صنعتی را تصویب و به شهرداری ابلاغ کرد که در آن بخش‌هایی از مصوبه هشت بندی سال ۱۳۹۹ شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی گنجانده شده بود و هشتم مهرماه امسال هم شورای شهر یک بار دیگر طرحی برای تسهیل پاسخگویی به کاربری‌های صنعتی تصویب کرد که براساس آن شهرداری مکلف شد تا در راستای حمایت از صنایع، تولید و اشتغال، حقوق شهرداری ناشی از اجرای تبصره ۴ قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرح‌های دولتی و شهرداری‌ها را برای املاک دارای سند شش‌دانگ مستقر در حریم شهر که مالکین با تقاضای خود برای دریافت پایان‌کار یا پروانه به شهرداری مراجعه می‌کنند (مشروط به أخذ مجوز‌های قانونی از مراجع ذی‌ربط و انجام تعهدات قانونی لازم) ضمن مراعا بودن حقوق شهرداری تا زمان استفاده صنعتی از املاک فوق (انجام تعهدات قانونی لازم) دریافت نکند.

قفل باز شد!

باز شدن گره سی ساله صدور پایان‌کار برای صنایع محور غرب، نتیجه همه این مصوبات و گفت‌و‌گو‌های طولانی بود. موضوعی که علی اکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان آن را تأیید کرد و از صدور اولین پایان‌کار برای یکی از واحد‌های تولیدی مستقر در محور غرب مشهد خبر داد و گفت: موضوع ضرورت صدور پایان‌کار صنعتی در عرصه و اعیان برای واحد‌های غرب مشهد در دستورکار دبیرخانه شورای گفت‌و‌گو قرار گرفت و پس از برگزاری جلسات متعدد و مشارکت همه بخش‌ها و کمک دستگاه قضایی به توافق هشت‌بندی بین بخش خصوصی، شهرداری و شورای شهر منجر شد.

این پیشنهاد‌های هشت‌بندی عینا در جلسه شورای گفت‌و‌گو بدون رأی مخالف، تصویب و برای اجرا ابلاغ شد. در نهایت پس از تلاش‌های مستمر و نشست‌های بعدی دبیرخانه شورا، قفل صدور پایان‌کار صنعتی برای واحد‌های غرب مشهد در عرصه و اعیان باز شد و اولین پایان‌کار برای واحد‌های محور غرب صادر شد. امیدواریم این روند برای سایر واحد‌ها نیز تسریع شود.

صدور اولین پایان‌کار صنعتی

مشکلاتی که بالاخره حل‌وفصل شد

اما اولین پایان‌کار صنعتی برای صنایع محور غرب در شهرداری منطقه ۱۰ صادر شد و وحید برجسته‌نژاد، شهردار منطقه ۱۰، در گفت‌و‌گو با شهرآرا جزئیات بیشتری از روند صدور پایان‌کار برای این صنعت و اتفاقاتی که در آینده قرار است برای صنایع در محدوده منطقه ۱۰ بیفتد ارائه کرد و توضیح داد: صنایع محور غرب سال‌هاست که در حاشیه بزرگراه پیامبر اعظم (ص) مشغول فعالیت هستند و در همه این سال‌ها مدعی بودند که، چون مدت‌هاست به عنوان صنعت در آن محور فعال هستند و شهر به سمت آنها توسعه پیدا کرده است، از این رو حاضر به پرداخت حقوقات ورود به محدوده خدماتی به شهرداری مشهد برای دریافت پایان‌کار نبودند.

وی با بیان اینکه شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت برای حل‌وفصل مشکلات میان شهرداری و صنایع محور غرب وارد عمل شد، گفت: مشکلات میان مدیریت شهری و صنایع طولانی شد تا اینکه در قالب یک صورت جلسه هشت بندی در شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت، حق و حقوقات ورود به محدوده به این شکل تعیین‌تکلیف شد که هرکدام از صنایع محور غرب که شناسنامه‌دار هستند و درخواست حفظ صنعت را دارند، در صورت مراجعه به شهرداری برای دریافت پایان‌کار، شهرداری حق و حقوقات خودش را باید مراعا نگه دارد و دریافت آن را به زمانی موکول کند که صنعت بخواهد از مزایای طرح تفصیلی استفاده کند؛ البته صاحب صنعت ملزم است که مساحت عرصه در مسیر را رعایت کند. 

وی ادامه داد: در واقع مقرر شد هم ما در شهرداری و هم صنایع درباره حقوق متقابلی که داریم سکوت کنیم تا گره این پرونده‌ها باز شود. ما در قبال حق و حقوقاتی که تبصره ۴ برای ما معین کرده و صنایع هم در ازای مساحت عرصه در مسیری که آزاد می‌کنند.

صدور دومین پایان کار صنعتی درحال طی مراحل اداری هست

شهردار منطقه ۱۰ از صدور اولین پایان‌کار برای صنایع محور غرب در محدوده منطقه ۱۰ خبر داد و بیان کرد: با وجود روشن بودن مصوبات برای این موضوع، اما تعدادی از صنایع هنوز به شهرداری اعتماد نکردند و بخشی دیگر از صاحبان صنایع که احتیاج به دریافت پایان‌کار داشتند به شهرداری مراجعه کردند و فرایند صدور پایان‌کار برای آنها آغاز شد. یکی از این صنایع، گروه صنعتی بهساز بود که اولین پایان‌کار صنایع محور غرب، برای این صنعت صادر شد و الان هم درحال طی مراحل اداری برای صدور دومین پایان‌کار برای صنایع محور غرب هستیم.

ایرادات برطرف شد

برجسته‌نژاد در ادامه و با تأکید بر برطرف شدن ایرادات و اشکالات سیستم صدور پایان‌کار برای صنایع محور غرب تصریح کرد: با آغاز شدن فرایند صدور پایان‌کار برای صنایع، ایرادات و اشکالاتی که در سیستم شهرداری برای این فرایند وجود داشت خودش را نشان داد. یکی از این ایرادات تأییدیه‌های موارد ایمنی بود که آتش‌نشانی درباره آن ابهام داشت یا تأییدیه استحکام بنا و... که همه این موارد حل‌وفصل شد. ما بعد از رفع این اشکالات، صدور پایان‌کار برای صنایع محور غرب را استاندارد کردیم تا مشکلات و ایراداتی که وجود داشت به کمترین حد ممکن برسد. در مجموع هر صنعتی که تمایل داشته باشد پایان‌کار بگیرد، در شهرداری به روی آنها باز است.

مزایای یک انتقال

اما شهردار منطقه ۱۰ در بخش دیگری از صحبت‌هایش به امتیازاتی که طرح تفصیلی برای صنایع محور غرب در این محدوده در نظر گرفته شده است اشاره کرد و توضیح داد: مشاور طرح تفصیلی برروی پلاک‌های حاشیه بزرگراه پیامبر اعظم (ص) امتیازات خوبی در نظر گرفته است که اگر بخواهند از مزایای آن استفاده کنند، شرایط ایده‌آلی برای آنها وجود دارد.

به عنوان نمونه، برای پلاک‌هایی تا ۵۰۰ متر چهار طبقه با کاربری کاملا انتفاعی در نظر گرفته شده است و برای پلاک‌های ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر شش طبقه پروانه صادر می‌شود و برای زمین‌های بالای هزار متر هم این ضابطه برقرار است و هم طرح توجیهی بلندمرتبه‌سازی را می‌توانیم به کمیسیون ماده ۵ ببریم.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.