صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

دست‌انداز سامان دهی دست‌فروش‌های جاده‌ بهشت‌رضا(ع) مشهد

  • کد خبر: ۳۱۸۲۱۲
  • ۰۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۶
دست فروشی در حاشیه جاده بهشت رضا (ع) همچنان جولان می‌دهد. شهرآرا از مسئولان شهری، معضلات کاسبی در حاشیه جاده‌های پیرامون بهشت رضا (ع) را پیگیری می‌کند.
انسیه شهرکی
خبرنگار انسیه شهرکی

به گزارش شهرآرانیوز؛ اتفاقی که با توجه به درخواست‌های مکرر مردمی در گزارشی مفصل و میدانی با عنوان «کاسبی مرگ بار کنار جاده» واکاوی شد و در «صدای مردم» شهرآرا انتشار یافت. مشاهده‌های میدانی خبرنگار ما از حاشیه مسیر بهشت رضا (ع) در نیم روز پنجشنبه‌ای حکایت از آن داشت که با تمام پیگیری‌های انجام شده و بازدید‌های گاه و بیگاه متولیان دستگاه‌های نظارتی ذی ربط از این جاده و فعالیت کاسبان کنار گذر، نه تنها از شمار دست فروش‌ها کاسته نشده؛ بلکه سایر اقلام نظیر مواد پروتئینی نیز در این مسیر عرضه می‌شود. آنچه که در این حوزه اهمیت دارد سلامت جامعه است که با عرضه غیربهداشتی یا ناسالم بودن محصولات می‌تواند هدف قرار بگیرد.

مشتری‌ها نیز همچنان تعدادشان روز به روز بیشتر می‌شود. در کنار این موارد موضوعاتی نظیر ترافیک، چیدمان وسایل در حریم جاده، تصادفات و... از دیگر معضلاتی است که درپی این کاسبی می‌تواند ایجاد شود.

اما نکته‌ای که وجود دارد این است که چه کسی متولی سامان دهی این دست فروش‌ها و آسیب‌های ناشی از آن در کنار جاده است؟

در بخش دوم و پایانی این گزارش، طبق قول داده شده شهرآرا، سراغ مسئولان بیش از هفت دستگاه و سازمان متولی از جمله اداره کل راهداری، معاونت خدمات شهری شهرداری مشهد، شبکه دامپزشکی مشهد، سازمان آرامستان‌های شهرداری مشهد، سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری مشهد، دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت شماره ۵ و ... می‌رویم.

سامان دهی با خاک ریز

سعید محمودزاده، رئیس اداره راهداری و حمل ونقل جاده‌ای شهرستان مشهد: پیرو جلسات متعدد در فرمانداری مشهد و پیگیری‌های انجام شده برای مسیر محدوده بهشت رضا (ع) به سمت مشهد، این اداره حدود ۳ کیلومتر از مسیر را با گاردریل مسدود کرد. این اقدام به ویژه در قسمت‎هایی که دست فروش‌ها مستقر بودند، صورت گرفت.

در ادامه و پس از جلسه اخیر شورای ترافیک در فرمانداری، مقرر شد مجدد این اداره مسیر‌هایی را که دست فروش‌ها مستقر می‌شوند با خاک ریز در کنار راه سامان دهی کند. این کار بلافاصله در ۴۸ ساعت انجام شد. با همکاری عوامل سدمعبر شهرداری و پلیس راه، گشت مشترک و جمع آوری دست فروش‌ها نیز انجام شد.

همین طور مکاتبات با دستگاه قضا برای جمع آوری و قلع و قمع موارد سدمعبر و... را انجام دادیم و منتظر حکم نهایی هستیم. نکته دیگر آنکه به صورت مستمر عوامل راهداری به دست فروش‌های گذر مدنظر اخطار لازم را می‌دهند، اما آنچه که مسلم است این کار باید با همکاری همه دستگاه‌های اجرایی از جمله آرامستان بهشت رضا (ع)، شهرداری و دیگر دست اندرکاران انجام شود.

مکاتبه برای ساماندهی

سید محمد صادق احمدی نیک، مدیر عامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری مشهد: ما نیز مثل دیگر دستگاه‌ها برای جمع آوری دست فروش‌های کنار جاده دغدغه جدی داریم؛ به همین دلیل از سال گذشته چندین بار با متولیان امر از جمله راهداری مکاتبه کرده‌ایم. همچنین موضوع را به فرمانداری انعکاس داد یم. حوزه دادستانی (قاضی حسین عفتی و قاضی سید هادی شریعت یار) و مرکز بهداشت مشهد هم از دیگر بخش‌هایی بود که اهمیت ورود به این قضیه و رفع و رجوع آن را متذکر شدیم.

ترافیک، حادثه ساز بودن، مخاطرات بهداشتی و دیگر موارد، کمترین پیامد حضور این‌ها در کنار جاده است، اما ذکر این نکته حائز اهمیت است از آنجایی که دامنه فعالیت این دست فروش‌ها در محدوده خارج شهر است سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری مشهد به لحاظ قانونی مجوز ورود به مسئله و برخورد با آن‌ها را ندارد.

پیشنهاد اختصاص فضایی برای روز بازار

حسین آهویی، رئیس گروه سلامت و محیط کار مرکز بهداشت شماره ۵: وجود دست فروش‌های کنار جاده از جمله جاده بهشت رضا (ع) و جاده فریمان معضلی چندین ساله است و متأسفانه گسترش نیز پیدا کرده است. به همین علت ادارات مرتبط برای سامان دهی و رفع این مسئله باید پای کار بیایند.

اقداماتی که حوزه بهداشت مشهد و مرکز شماره ۵ در این مدت برای رسیدگی به این موضوع انجام داده این است که آن را در کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی با حضور فرماندار وقت مطرح و پیگیری کرد. از متولیان امر خواستیم برای پیشگیری از پیامد‌های این مشکل، بساط این مشاغل کاذب از کنار جاده به علت عرضه مواد خوراکی غیربهداشتی و بدون مشخصات و حتی تاریخ مصرف گذشته و بدون استاندارد‌های لازم سریع‌تر جمع آوری شود. 

درنهایت در این کارگروه، مصوب شد اداره راهداری و حمل ونقل جاده‌ای با هماهنگی و حکم دادیار حوزه پیشگیری از وقوع جرم دادگستری ابتدا اخطار لازم را بدهند و سپس اقدام به جمع آوری کنند. حتی به سازمان‌های متولی از جمله سازمان میادین پیشنهاد داده‌ایم فضایی برای روزبازار این افراد اختصاص دهند.

ناگفته نماند؛ به خاطر حفظ سلامت شهروندان از چنین مکان‌هایی بازدید‌های دوره‌ای داریم و با موارد تخلف برخورد می‌کنیم. این نکته را نباید از نظر دور داشت اگر واحد صنفی پروانه کسب نداشته باشد ما متولیان بهداشت و سلامت جامعه می‌توانیم برای برخورد با آن‌ها وارد عمل شویم. درحالی که این دست فروش‌ها هیچ گونه پروانه کسب و مجوزی ندارند؛ بنابراین مرکز بهداشت نمی‌تواند به این موضوع ورود پیدا کند، اما، چون پای سلامت شهروندان در میان است، پیگیر ماجرا هستیم.

تعیین مکانی به وسعت ۲.۵ هکتار

عارف عباسی، سرپرست سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری مشهد: سامان دهی دست فروش‌های محدوده حاشیه جاده بهشت رضا (ع) به سمت مشهد، خارج از محدوده خدمات شهری بوده و در حوزه وظایف اداره راه است.

بنا به دغدغه مدیران حاکمیتی و نظارتی، موضوع سامان دهی دست فروش‌ها در دستورکار قرارگرفت. سال ۱۳۹۹ پس از برگزاری جلسات متعدد کارشناسی درنهایت این سازمان اقدام به تعیین مکانی در مجاورت زائرسرای شهدای طرق با وسعت حدود ۲.۵ هکتار کرد.

این قطعه زمین پس از تسطیح و گراویه ریزی از سوی سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی آماده بهره برداری شد، اما اداره املاک آستان قدس رضوی اجازه برگزاری بازار در محل فوق را نداد و با استقرار نیوجرسی محل را محصور کرد.

برخورد با عرضه مواد پروتئینی در حاشیه جاده

محمد سیاح، رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان مشهد: انواع مرغ و ماهی و گوشت و دیگر مواد پروتئینی، باید در شرایط خاصی نگهداری شوند. علاوه بر آن این مواد باید در مراکز فروش معتبر ذی صلاح دارای مجوز توزیع شود. به طور حتم با نظارت میدانی شبکه دامپزشکی و حضور در محل‌های ذکر شده که از طریق شهرآرا اطلاع رسانی شد، با موارد این چنینی عرضه ماهی حتی با ماشین یخچال دار برخورد می‌شود.

طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود مطابق قوانین پرونده‌ای برای آن‌ها تشکیل خواهد شد و در ادامه برای مرجع قضایی ارسال می‌شود. در این ارتباط به طور حتم مجازات‌هایی از جمله حبس برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود. ناگفته نماند؛ این افراد ماهی‌های مختلف را به اسم ماهی جنوب می‌فروشند؛ در حالی که ماهی‌های عرضه شده از نوع استخری است.

موضوع دیگر اینکه ماهی‌هایی که در شهرک عرب‌ها توزیع می‌شود با نظارت سازمان دام پزشکی و ماهی جنوب است.

حاضر به همکاری هستیم

محمدرضا غلامی، معاونت محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد و مسئول امور

سد معبر مناطق شهری: در محدوده ورودی‌های شهر مشهد چند مسئله مطرح است. یکی از این موارد این است که این مشاغل در محوری قرارگرفته که خارج از محدوده خدمات شهری است. به همین سبب شهرداری به لحاظ قانونی و حقوقی در این زمینه وظیفه‌ای ندارد و نمی‌تواند ورود پیدا کند.

اما براساس مسئولیت اجتماعی حوزه خدمات شهری شهرداری مشهد، با اداره راه و پلیس راه حاضر به همکاری هستیم تا بساط دست فروش‌های جاده‌ای محل موردنظر طبق ضوابط و مقررات جمع شود.

از سوی دیگر درنظر داشته باشید خدمات شهری آمادگی دارد هر کدام از این کاسبان را به سازمان سامان دهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری مشهد معرفی کند تا سهمیه‌ای در روزبازار‌ها و شب بازار‌های سطح شهر برایشان اختصاص پیدا کند.

ذکر این نکته نیز ضرورت دارد که اگر فشار همه دستگاه‌های متولی با محوریت اداره راه باشد به طور حتم بساط این  دست فروش‌ها از کنار جاده جمع می‌شود و این برای همه خوب است.

پای کار خواهیم بود

مجید وحدتی پور، شهردار منطقه ۷ مشهد: جاده بهشت رضا (ع) خارج از حریم شهر است و به لحاظ قانونی، شهرداری منطقه درخصوص جمع آوری این دست فروش‌ها وظیفه‌ای ندارد. اما هر جا در منطقه کمک خواسته شد پای کار خواهیم بود.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.