ترافیک سنگین در جاده‌های شمال (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) شمار جان‌باختگان ناشی از تصادفات در نوروز ۱۴۰۴، به ۷۰۴ نفر رسید (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) پایان گروگان‌گیری پدر آیسان اسلامی بلاگر معروف پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی برای ۱۲ و ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی | احتمال اعمال محدودیت‌های مقطعی در محور‌های شمالی پیش‌بینی بارش باران قابل ملاحظه در برخی نقاط کشور (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) کاهش ۱۵ درصدی آمار فوتی‌ها در تصادفات نوروزی خراسان رضوی (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) سه تصادف پیاپی در خراسان رضوی با ۱۶ مصدوم | ۲ مصدوم با بالگرد به بیمارستان منتقل شدند (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) توضیحات رئیس پلیس راهور فراجا درباره حادثه اتوبوس کرمان-مشهد آمار تلفات زلزله میانمار از ۲ هزار نفر عبور کرد بازگشایی دوطرفه جاده کرج - چالوس (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) صدور هشدار هواشناسی در پی پیش‌بینی رگبار باران در برخی نقاط خراسان رضوی (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) جست‌و‌جو‌های آنلاین ایرانی‌ها در سال ۱۴۰۳؛ پژواکی از بحران‌ها و آرزو‌های یک ملت مرحله دوم ثبت‌نام کنکور ۱۴۰۴ از ۱۶ فروردین آغاز می‌شود+ جزئیات اشغال ۹۰ درصدی هتل‌های اطراف حرم مطهر رضوی در ایام نوروز | حدود ۱۰ درصد افزایش سفر‌ها به مشهد را خواهیم داشت ورود بیش از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار زائر و مسافر به خراسان رضوی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۱۱ فروردین ۱۴۰۴) | ماندگاری هوای گرم تا پایان هفته پیش‌بینی بارش باران در برخی نقاط کشور (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) مراقب باشید؛ «آنفلوانزای معده» در کمین سلامتی درمان سرطان خون در کودکان و شانس بهبودی تا ۹۰ درصد کبد چرب؛ مهمانی خاموش که بی‌صدا پیشروی می‌کند! چگونه کودکان را به خوردن میوه علاقه‌مند کنیم؟ تعیین تکلیف نحوه فروش اینترنتی دارو در ۱۴۰۴ رانندگان مصرف غذا‌های پُرچرب و سنگین در سفر را محدود کنند پلمب ۱۳ داروخانه در بازدید‌های طرح سلامت نوروزی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) نوجوان مرگ مغزی به ۳ بیمار زندگی دوباره بخشید (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) جرائم عدم صدور صورت‌حساب الکترونیکی پزشکانی که از کارت‌خوان بانکی استفاده کردند، بخشیده شد انفجار ساختمان مسکونی در شمال تهران ۷ نفر را مصدوم کرد (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) اسامی مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس کرمان اعلام شد | حال ۵ نفر وخیم است (۱۰ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

روایتی از خطرات دست‌فروشی در حاشیه جاده بهشت‌رضا(ع) مشهد

  • کد خبر: ۳۱۷۶۳۹
  • ۰۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۸
  • ۱
روایتی از خطرات دست‌فروشی در حاشیه جاده بهشت‌رضا(ع) مشهد
جاده بهشت رضا (ع) ویترین دست‌فروش‌ها شده است. واقعیتی انکارناپذیر که چند سالی است وقتی از آرامستان بهشت رضا (ع) بیرون می‌آیید این پدیده تا بعد از آرامگاه خواجه اباصلت به چشم می‌خورد.
انسیه شهرکی
خبرنگار انسیه شهرکی

به گزارش شهرآرانیوز؛ جاده بهشت رضا (ع) ویترین دست‌فروش‌ها شده است. واقعیتی انکارناپذیر که چند سالی است وقتی از آرامستان بهشت رضا (ع) بیرون می‌آیید این پدیده تا بعد از آرامگاه خواجه اباصلت به چشم می‌خورد.

در این جاده کم‌عرض، در بساطشان هر آنچه در فکر و ذهنتان باشد پیدا می‌شود، از گوسفند زنده و انواع ماهی‌های جنوب تا خشکبار و شیرینی و میوه و صیفی و لوازم خانگی و... مسیری که برخی قسمت‌های آن خاکی است و آخر هفته‌ها مملو از خودرو می‌شود. کافی است حواس راننده‌ای به این بساط حاشیه جاده پرت شود، یا راننده‌ای بخواهد توقفی کوتاه کنار دست‌فروش‌های جاده داشته باشد تا از قافله خریداران از این دست‌فروش‌ها جانماند، آن وقت معلوم نیست چه بلایی سر خودش و سرنشینان ماشین یا دست‌فروش‌ها می‌آید.

دست‌فروش‌هایی که تعدادشان روز به روز بیشتر می‌شود و کمترین پیامد کاسبی‌شان در این جاده پر پیچ‌و‌خم، ترافیک سنگین است. موضوعی که شهروندان با صدای مردم شهرآرا در میان می‌گذارند. روز‌های پایانی هفته جاده بهشت رضا (ع) مملو از خودرو‌هایی می‌شود که قصد دارند روز‌ها و ساعات پایانی سال را در کنار قبور عزیزان از دست رفته خود باشند.

در این میان وجود این دست‌فروش‌ها یعنی ترافیک چندبرابری و سوانح رانندگی، مصدومیت یا حتی مرگ. به همین علت در نیم‌روز پنجشنبه‌ای زمستانی همراه با عکاس روزنامه به دل جاده می‌رویم تا از نزدیک با آنها گپ‌وگفت کنیم. آنچه می‌خوانید بخش نخست این گزارش میدانی پرماجراست. نظر به اهمیت شرایط و پیگیری از چندین مسئول مرتبط، شماره بعدی، پاسخ متولیان و مسئولان امر است.

جانمان را کف دستمان گرفته‌ایم

اولین دست‌فروش خارج از فضای بهشت رضا (ع) است. خشکبار و آجیل او و برادر کوچک‌ترش به نظر مرغوب می‌رسد. در دم و دستگاهشان در کنار خشکبار، دوغ پنج‌لیتری، سیب‌زمینی و دیگر خوراکی‌ها نیز هست. می‌پرسم: این همه مکان برای فروش محصولات در شهر وجود دارد، چرا اینجا و در حاشیه جاده بهشت رضا (ع) با این همه خطر کاسبی راه انداخته‌اید؟

برادر بزرگ‌تر این‌طور پاسخ می‌دهد: کجا برویم؟ بساط کردنمان در اینجا و کنار جاده که از دل خوش نیست. مگر داخل شهر کنار خیابان حتی اگر خلوت باشد اجازه کاسبی می‌دهند؟

برای توضیحات بیشتر سراغ کیف محصولاتش می‌رود: با اینکه کنار جاده بساط کرده‌ام جنس مرغوب به دست مردم می‌دهم. محصولات ما همه درجه یک و با قیمت مناسب است. گردو‌ها را ملاحظه کنید- اشاره به بساط گردو کنار دستش می‌کند- گردوی تویسرکان و کلات است و از ظاهرش پیداست چقدر درجه یک است. ما حداقل ۵۰ تا ۷۰ هزارتومان از بازار ارزان‌تر می‌فروشیم. دوغ محلی نیز از تولیدات خودمان در شهرستان کلات است. از همین دوغ ارگانیک خودم و خانواده‌ام مصرف می‌کنیم؛ بنابراین خاطرجمع باشید که بهداشتی است و جای نگرانی نیست.

برادر کوچک‌تر هم به جمعمان اضافه می‌شود و می‌گوید: می‌دانیم این نحوه کاسبی، غیرقانونی است، اما چه‌کار کنیم؟ بار‌ها شهرداری، راهداری و خیلی‌ها به ما گیر داده‌اند. ما فقط فروشنده‌ایم شما بگویید با این شرایط اقتصادی و اجاره‌های بالا کجا بفروشیم تا یک لقمه نان حلال برای زن و بچه ببریم؟

این کاسب جوان پیشنهادی نیز دارد: اگر شهرداری همین حوالی ایستگاهی مستقر کند و در آن ایستگاه غرفه‌های تروتمیز برپاکند ما نیز از خطر تصادف و باد و باران در امان هستیم. اگر هزینه‌ای هم برای همان چند ساعتی که بساط می‌کنیم درنظر بگیرند با جان و دل می‌پردازیم. با این شرایط از این همه خاک و دود ماشین و سرما و گرما راحت می‌شویم. فکر می‌کنید از صبح تا حالا ما دو برادر در این روز پنجشنبه چقدر کاسبی کرده باشیم خوب است؟ خودتان تراکنش‌های کارتخوان را ببینید، ۷۰۰‌هزارتومان ناقابل.

دنبال کسادی کار ما نباشید

«زن و بچه نان می‌خواهد.» این را پیرمرد میوه‌فروش حاشیه جاده بهشت رضا (ع) می‌گوید و ادامه می‌دهد: چرا من با این سن و سال باید بیایم کنار جاده دست‌فروشی کنم؟ با این شرایط اقتصادی دنبال کسادکردن کار و کاسبی ما نباشید.

او از اجناس داخل وانتش حسابی تعریف می‌کند: حتما جنس ما خوب و ارزان است که ماشین‌ها برای خرید آن صف می‌کشند؛ کدام محدوده شهر پرتقال به این شیرینی و آبداری جنگلی شمال را دستچین می‌توانید پیدا کنید؟

برای این پرسش که اگر ناگهان ماشینی سمتتان بیاید یا تعادل راننده به‌هم بخورد و تصادفی جان خودتان یا مشتری را تهدید کند، تکلیف چیست،

میوه‌فروش سن‌و‌سال‌دار جوابی آماده دارد: مگر نیفتاده؟! بار‌ها تصادف شده و مصدوم داشته‌ایم. برای همین ما با فاصله تقریبا زیاد از جاده و در شانه خاکی بساط کرده‌ایم. از طرفی دیگر جاده بهشت رضا (ع) چندکیلومترمانده به مشهد است و اغلب رانندگان وقتی به این محدوده رسیده‌اند که ساعت‌ها بدون توقف رانندگی کرده‌اند. از طرف دیگر نیز ترجیح می‌دهند این چند کیلومتر مانده به مشهد را نیز بدون توقف بروند با این شرایط اغلب خسته هستند. به همین دلیل هرلحظه ممکن است به سمت ما چپ کنند یا منحرف شوند و در ادامه حادثه ایجاد شود. در این لحظه نیز ممکن است مشتری در حال خرید باشد و جدا از ما برای او نیز حادثه رخ دهد. اگر حادثه برای مشتری اتفاق بیفتد به ما ربطی ندارد و او نیز مانند ما خودش خواسته که در اینجا توقف کند.

روز بازار‌ها جای ما نیست

حدود ۵۰۰ متر جلوتر از دست‌فروشی در جاده خاکی ردیف به ردیف قابلمه و لوازم خانگی کوچک و بزرگ با نظم و ترتیب چیده شده است. لهجه‌شان به مهاجران افغانستانی می‌ماند. بارشان را به گفته خودشان از چابهار و زاهدان می‌آورند. می‌گویند: ما نمی‌توانیم داخل شهر بساط کنیم. برای همین بساط مان را حاشیه جاده آوردیم.

پیشنهاد غرفه گرفتن از روز بازار‌های سطح شهر را به آنها می‌دهم تا در فضایی امن و بهتر کاسبی کنند، یکی از آنها که جوان‌تر است، می‌گوید: شرایط روزبازار‌ها خاص است. تعدادی از همکاران می‌گفتند که سرقت در روزبازار‌ها اتفاق می‌افتد و با این شرایط باید چهار چشمی مراقب کالا‌ها بود.

از طرف دیگر این را هم در نظر بگیرید که سود ما زیاد نیست و آن‌قدر روی کالاهایمان نمی‌کشیم با این شرایط اگر اجناسمان، سرقت شود آسیب بیشتری به ما وارد می‌شود.

حکایت ماهی قلاب شده آن مرد ماهی‌فروش

خونگرم و خوش‌برخورد است. بساطش بعد از آرامگاه خواجه اباصلت است. ماهی بزرگی را سر چوب و با نخ آویزان کرده است. مرد جوان با لحنی آرام می‌گوید: خواهر من! هرچه دلت می‌خواهد بپرس و عکس بگیر، اما برای من دردسر درست نکن.

برای ماهی سرچوب این‌طور توضیح می‌دهد: این ماهی برای این است که مردم ببینند و فروش ما بیشتر شود. وانت ما کمی جلوتر است و این هم نمونه کار است و فروخته نمی‌شود. بقیه ماهی‌ها در سردخانه وانت است.

ماهی‌ها را از کجا می‌آورید؟

- بوشهر.

از بوشهر تا مشهد باز هم این ماهی‌ها باید در دمای خاصی نگه‌داری شود. چطور اینها را به سلامت تا اینجا می‌رسانید؟

-وانت ما سردخانه دارد و کلی داخل آن یخ و تجهیزات سردخانه‌ای وجود دارد. نگران نباشید.

مشتری هم دارید؟

- اگر فروش نداشتیم در این سرما کنار جاده نمی‌ایستادیم. فقط ما نیستیم که ماهی می‌فروشیم. تا قبل عوارضی چند تا وانت دیگر مانند ما هستند.

بدون مجوز نمی‌توانیم بساط کنیم

کنار سردخانه می‌روم، فروشنده اصلی ماهی‌ها چند نمونه ماهی را در پیشخوان سردخانه کنار هم گذاشته است. او برخلاف همکارش، اجازه عکس گرفتن از سردخانه و ماهی‌ها را نمی‌دهد و می‌گوید: ما همه نوع مجوز از سازمان دامپزشکی داریم. اگر مجوز نداشته باشیم، اصلا ایست و بازرسی‌ها اجازه نقل‌و‌انتقال بار به شهر دیگری را نمی‌دهند.

جای خالی بازارچه‌های بین‌راهی

از همان راهی که رفته‌ایم باز می‌گردیم؛ تنها چیزی که به ذهن می‌رسد این است که چقدر جای خالی بازارچه‌های بین‌راهی، خالی است. بازارچه‌هایی که بسترساز شرایطی برای کسب‌و‌کار این افراد در محیطی امن و سالم باشد و از سوی دیگر جان شهروندان به خطر نیفتد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۱
0
0
متاسفانه ترازوهای بعضیاشون دقیق نیست دستکاری شده واقعن که چطوری این پولها رو میخورن
همین امروز من با شوهرم دلمون به حالشو ن سوخت و گفتیم ازشون خرید کنیم تو این هوای سرد
برای اولین بار هم بود
متاسفانه چند قلم جنس خریدیم
یکی از اجناس رو وقتی آوردم خونه بهش شک کردم با ترازو وزن کردم دیدم بجای یک کیلو ۸۰۰ گرم بهم داده
خیلی ناراحت شدم با اینکه قیمت اون جنسی که خریدم تقریبا زیاد بود
و حدود ۶۰ هزار مابه التفاوت ش بود
واقعن خیلی متاسفم برای اینجور اشخاص چون اصلن به هیچی پاببند نیستند و نه انسانیت دارن و نه دین
اینا تا آخر عمرشون باید همینجوری حمالی کنن
و به هیچ جا هم نمی‌رسن
همین نون رو تو شکم زن و بچه شون میریزن
معلومه دوروز دیگه اون زن و بچه چی میخواد از کار دربیاد
واقعن کاش ایناها سرشون به سنگ بخوره و مثل آدمیزاد کاسبی کنن تا بتونن تو زندگی پیشرفت کنن
که هم برای این دنیاشون خوب باشه و هم اون دنیا
کاش واقعن یکم انسان باشن و به حق الناس لااقل پایبند باشن اگه خدا و پیغمبر نمیشناسن
آدم وقتی از راه حروم پول در بیاره به هیچ جا که نمیرسه هیچ اون پول هیچ برکتی نمیکنه بلکه همش خرج دوا و دکتر و مریضی و این چیزا میشه واقعن چرا تا این حد کلک باز و دروغ گوئن
کاش مسئولان ما بجای اینکه یکسره تو مغازه ها سرک میکشن و ترازوهای کاسب ها رو چک میکنن
یه بار هم سر به اینجاها بزنن ترازوهاشون رو چک کنن و ببینن چطور سر خلق الله رو کلاه میزارن
من اگه اینا رو گفتم بخاطر خودم نبود بخاطر مردم بیچاره بود که دلشون برای اینا میسوزه و توی گرما و سرما ازشون خرید میکنن
دیگه من واقعیت رو گفتم خود دانید.
در پناه حق
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->