اخیرا فیلمی در فضای مجازی منتشر شده است که فردی را در حال نوشتن یادگاری روی سی وسه پل اصفهان نشان میدهد. به نظر ما این مسئولان بودند که چند تا اشتباه بزرگ کردند که باعث آسیب به آثار باستانی و قدیمی کشورمان شد:
اشتباه اول: ازآنجا که مردم روی وسایل شخصی خودشان بیشتر ازآثار ملی کشور حساسیت دارند نباید به مردم گفته میشد مواظب آثار باستانی باشید بلکه باید گفته میشد که «نوشتن یادگاری روی سطوح باستانی موجب آسیب خوردن به ماژیک یا خودکار یا خراب شدن کلیدی که با آن یادگاری حک میکنید خواهد شد، لطفا مواظب وسایل خودتان باشید.» مطمئنا اینطوری کمتر روی آثار باستانی یادگاری مینوشتند.
اشتباه دوم: چون مردم بیشتر به نوشتن یادگاری روی آثار قدیمی علاقه زیادی دارند، باید تمام آثار باستانی کشور را تازه تأسیس نشان میدادند. مثلا تابلویی کنار آثار باستانی نصب میشد که سال تأسیس آنها را همین امسال نشان میداد. به عنوان نمونه کنار تخت جمشید که متعلق به پنج قرن قبل از میلاد است تابلویی نصب شود که رویش نوشته باشد: تخت جمشید، تأسیس فروردین ۱۴۰۴، پیش پای شما!
اشتباه سوم: وزارت آموزشوپرورش نباید به دانشآموزان هم خواندن یاد میداد، هم نوشتن. باید به آنها فقط خواندن یاد میداد تا نوشتن یاد نگیرند که بعدا روی در و دیوار آثار باستانی اسم بسیار زیبای خودشان را حک کنند.
شاید بگویید نمیشود که خواندن یاد داد، اما نوشتن نه. پس میشود همانطور که دانشجویان پزشکی در سال آخر تحصیلشان سوگند بقراط یاد میکنند که از دانش خود در راه نادرست استفاده نکنند، دانشآموزان هم در سال اول تحصیلشان، پس از جشن الفبا سوگند بخورند که با سواد خود در نوشتن، یادگاری ننویسند.
اشتباه چهارم: همانطور که روی برگههای آزمون سراسری نوشته میشود داخل این کادر چیزی ننویسید باید روی تمام آثار باستانی کشور هم کارکنان دولت با خطی که به هیچ نحوی نشود آن را از روی آثار باستانی کشور پاک کرد مینوشتند: «نوشتن یادگاری روی این اثر باستانی ممنوع است» یا «هر کس اینجا یادگاری بنویسد خیلی نقطهچین است». بهتر است این نوشتهها با اندازه بزرگ روی آثار باستانی کشور با تیشه و چکش و با عمق زیاد کندهکاری شود تا هم از ده فرسخی راحت دیده شود و هم به راحتی قابل پاک شدن نباشد.
اشتباه پنجم: متأسفانه نوشتن یادگاری روی آثار تاریخی و به طور کلی وارد کردن هرگونه آسیب خواسته یا ناخواسته مشمول مجازات سبک یعنی حبس از یک تا ۱۰ سال است. در صورتی که میشد مجازات سنگینتر باشد و از یک تا ۱۰ ماه یارانه فرد قطع شود.
اشتباه ششم: فضایی را هم برای کسانی که عاشق یادگاری نوشتن هستند باید در نظر میگرفتند، مثلا از این سیوسه پل، یکی دو تا پلش را به گردشگرانی اختصاص میدادند که دوست ندارند یادگاری ننوشته بر روی آثار باستانی از دنیا بروند.
در پایان امیدواریم مسئولان از اشتباههای فاحش خود درس بگیرند و طوری از میراث فرهنگی کشور مراقبت کنند که با وجود چند هزار سال قدمتشان، مثل روز اولشان نوی نو بمانند.