به گزارش شهرآرانیوز، شیرینبیان برخلاف نام خود تلخ است، اما خواص فوقالعادهای دارد. این گیاه دارای ریشههای بلند و پرچین بوده که بهصورت افقی و زیر زمین پخش میشوند و گیاه بومی اروپا و آسیاست. با گذشت زمان این گیاه وارد چین شد و به گیاه مهمی در طب سنتی چین تبدیل شد. شیرینبیان یکی از طعم دهندههای مواد غذایی و فراوردههای غذایی است و در کنار اینها دارای خواص درمانی فوقالعادهای نیز است.
خواص ریشه شیرینبیان
شیرینبیان منبع خوبی از ویتامین B۱، B۲، B۳، B۵ و ویتامین E است. شیرینبیان حاوی مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم، کولین، منیزیم، آهن، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی است. شیرینبیان مخزنی از مواد مغذی گیاهی شامل بتاکاروتن، گلیسیریزین، گلابریدین، ازوئگوئتیدین، تیمول، فنول، اسید فرولیک و کورستین است.
از خواص درمانی فوقالعاده شیرینبیان میتوان به درمان آفت یا زخمهای دهانی، درمان اختلالات معده، حفاظت از کبد، کاهش استرس، درمان روماتیسم مفصل، برطرف کردن علائم یائسگی و سندروم پیش از قاعدگی، پیشگیری از سرطان، درمان بیماری سل، درمان عفونتها، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان اختلالات تنفسی، کاهش ابتلاء به آترواسکلروز، کمک به لاغری، کمک به سم زدایی بدن، افزایش باروری زنان، درمان زخم معده، درمان هپاتیت، مراقبت از پوست و مو، افزایش سلامت قلب و عروق اشاره کرد.
ریشه شیرینبیان دارای خواص دارویی برای درمان بیماریهای معده و روده است؛ همچنین فواید فراوانی نیز برای پوست صورت و موی سر دارد. در اینجا برخی از خواص ریشه شیرینبیان را مطرح میکنیم.
ریشه شیرینبیان دارای خواص ضد التهابی است و میتوان از آن برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و همچنین درد پریود استفاده کرد؛ همچنین مصرف ریشه شیرینبیان در دوران یائسگی، گر گرفتگی را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد.
عصاره شیرینبیان حاوی گلابریدین و گلابرون، که فلاونوئیدهای موجود در ریشه شیرینبیان هستند، در تسکین ناراحتی معده مؤثر است. از عفونتهای رایج دستگاه گوارش، آلودگی به باکتری هلیکوباکترپیلوری است که منجر به گاستریت، زخم معده، زخمهای گوارشی و در نهایت سرطان معده میشود. شیرینبیان یکی از گیاهان دارویی است که در درمان عفونتهای باکتری هلیکوباکترپیلوری استفاده میشود. اسید گلیسیریزین موجود در شیرینبیان میتواند اثرات درمانی در علائم سوءهاضمه یا هضم اختلال ایجاد کند. شیرینبیان باعث از بین رفتن میکروبهای معده میشود و باکتری مولد زخم معده را از بین میبرد.
ریشه شیرینبیان در صورت استفاده به شکل دگلیسریزین شده سبب افزایش ترشح موکوس در معده شده و بدین شکل از معده و مری در برابر اسید معده محافظت میکند. شیرینبیان سطح اسید معده را پایین میآورد، سوزش معده و سو هاضمه را کم میکند و در نهایت به عنوان یک ضد یبوست ملایم عمل میکند. با افزایش میزان استرس بدن اسید معده هم افزایش مییابد که درد شدید و التهاب را به دنبال دارد. شیرینبیان در کاهش استرس و کنترل هورمون استرس (کورتیزول) نقش دارد بنابراین با مصرف شیرینبیان میتوان هورمون استرس را کنترل کرد.
شیرینبیان برای سلامت رودهها نیز مفید است. این گیاه بهعنوان یک ضد التهاب طبیعی عمل کرده و میتواند پوشش رودههای تحریکشده را تسکین دهد. این خاصیت شیرینبیان برای شرایطی مانند سندروم روده نشتکننده (Leaky Gut Syndrome) که یکپارچگی دیوارههای روده آسیب دیده است نیز میتواند کمککننده باشد.
در حالی که این گیاه فواید زیادی دارد، مهم است که آن را با دستور پزشک و بهاندازه تجویزشده مصرف کنید؛ زیرا مصرف بیش از حد آن ممکن است عوارضی مانند افزایش فشار خون ایجاد کند. همچنین، توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن این گیاه به رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
مصرف شیرینبیان میتواند به زنان در بهبود باروری نیز کمک کند. این گیاه با تنظیم هورمونها به ویژه استروژن و پروژسترون (Progesterone)، میتواند در درمان اختلالاتی مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک که یکی از دلایل شایع ناباروری است، مؤثر باشد. مصرف زیاد شیرینبیان ممکن است عوارضی مانند فشار خون بالا ایجاد کند؛ بنابراین زنانی که در حال تلاش برای باردار شدن هستند باید از مصرف خودسرانه این گیاه خودداری کنند.
ریشه شیرینبیان میتواند در بهبود سلامت کبد و بهویژه در درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مفید باشد. این گیاه خواص ضدالتهابی و محافظتکننده از کبد دارد و میتواند به کاهش تجمع چربی، التهاب کبدی و بهبود عملکرد کبد کمک کند.
ترکیبهای موجود در شیرینبیان مانند گلیسیریزین میتوانند استرس اکسیداتیو را کاهش دهند که یکی از مشکلات رایج در بیماریهای کبدی است. با این حال، مصرف زیاد شیرینبیان ممکن است منجر به عوارضی، چون فشار خون بالا و کاهش پتاسیم شود؛ بنابراین از مصرف آن بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
شربت شیرینبیان: برای تهیه شربت شیرینبیان باید ریشه بدون پوست گیاه شیرینبیان را پودر کنید و پودر بهدست آمده را با آب مخلوط نمائید و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود، از عصاره شیرینبیان حداکثر ۳۰ میلی گرم / میلی لیتر در روز میتواند استفاده شود. همچنین پودر ریشه شیرینبیان روزانه حداکثر تا ۷۵ میلی گرم در روز میتواند مصرف شود.
برای تهیه دم کرده شیرینبیان باید ۵۰ گرم ریشه شیرینبیان بدون پوست را آسیاب کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. از چای و دمنوش شیرینبیان روزانه یک فنجان میتواند استفاده شود. در اروپا از شیرینبیان آب نباتهایی با طعم تند تهیه میشود. در چین از شیرینبیان به عنوان چاشنی در پخت غذا و برای خوش طعم کردن سوپ استفاده میشود؛ همچنین در ایتالیا با ریشه شیرینبیان برای خوشبو کردن دهان میجوند. از دیگر مصارف شیرینبیان قرص شیرینبیان است.
برای تهیه دمنوش شیرینبیان باید یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرینبیان را با یک لیوان آبجوش مخلوط کنید و اجازه دهید به مدت ده دقیقه دم بکشد. سپس میتوانید از این دمنوش بنوشید.
دمنوش شیرینبیان فواید و خواص بسیاری دارد که میتواند باعث برقراری تعادل استروژن و پروژسترون در بدن میشود، در نتیجه باعث کاهش گرفتگی و انقباضات در دوران قاعدگی میشود و به دلیل خواص ضد باکتری و ضد میکروبی است، به همین دلیل مانع از رشد باکتریها در دهان و دندانها میشود.
ریشه شیرینبیان میتواند یک افزودنی سالم به رژیم غذایی شما باشد، مهم است که توجه داشته باشید که احتمال وجود یک چیز خوب بسیار زیاد است. اگر شیرینبیان بیش از حد مصرف شود، ممکن است منجر به سطوح خطرناک پتاسیم پایین شود که میتواند منجر به بیماریهای قلبی و همچنین ضعف عضلانی شود.
این گیاه را میتوان برای بسیاری از افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند یا داروهای خاصی مصرف میکنند که با ترکیبات زیست فعال آن تداخل دارند، منع مصرف دارد. به عنوان مثال، برخی از داروهای بیماری قلبی نباید با شیرینبیان و همچنین افراد مبتلا به برخی بیماریهای کلیوی مصرف شوند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده هشدار میدهد که برای افراد بالای ۴۰ سال، خوردن دو اونس شیرینبیان سیاه در روز به مدت حداقل دو هفته میتواند شما را در بیمارستان بستری کند، بنابراین تعداد روزهای مصرف این گیاه را محدود کنید و مطمئن شوید که بیشتر از این گیاه مصرف نکنید. بیش از دو اونس در یک زمان. اگر سابقه بیماری قلبی و یا فشار خون بالا دارید، حتماً به مقدار مصرفی که میخورید دقت کنید. در غیر این صورت ریشه شیرینبیان برای خوردن بی خطر است و میتوان از آن برای بسیاری از جنبههای سلامتی استفاده کرد.
منبع: بهداشت نیوز