یک استاد ژئوپلیتیک دانشگاه با بیان این که ایران قدرت منطقهای است و چین هم به سمت یک قدرت جهانی پیش میرود، تاکید کرد: سند همکاری و قرارداد با چین یک قرارداد جامعی است و باید با یکدیگر در تمامی زمینهها همکاری کنیم، اما متاسفانه برخی از روشنفکران داخلی آدرس غلط میدهند.
به گزارش شهرآرانیوز، عبدالرضا فرجیراد در ارزیابی خود از امضای سند همکاری میان ایران و چین و همچنین برخی انتقاداتی که به این تفاهم نامه وارد شده، گفت: ایران کشور مستقلی است و مستقل هم باید بماند و ما نه تنها با چین بلکه با بسیاری از کشورها به خصوص همسایگان باید چنین تفاهمنامههایی را امضا کنیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما فضا به گونهای است که حتی اگر دولت ضعفهایی داشته باشد که دارد اگر کار خوبی هم انجام شود برخی تلاش میکنند این کار را از جنبه منفی ببینند، اگر یک نشریه انگلیسی به غلط ادعایی را مطرح کرده حتما از جایی خط گرفته که مطلبی کاملا غیر واقعی مطرح کرده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: امروز اکثر کشورهای دنیا با یکدیگر همکاری مختلفی دارند به ویژه کشورهایی که از نظر فکری به یکدیگر نزدیک هستند. همان طور که میدانیم ایران بیش از ۴۰ سال است که در تحریم قرار دارد و حدود ۱۰ سال است که این تحریمها شدیدتر شده است.
فرجی راد تصریح کرد: اگر ایران را با برخی از کشورهای همسایه مقایسه کنیم از نظر توسعه عقب هستیم بعد از جنگ بسیاری از ساختارها را درست کردیم، اما در این چند سال خیلی عقب افتادیم، کشورهایی مانند ترکیه و پاکستان به سمت توسعه رفته اند حتی پاکستان با چین همکاریهایی را انجام میدهد.
سفیر سابق ایران در نروژ خاطرنشان کرد: سند همکاری و تفاهم نامه با چین اقبال خوبی برای کشور است هنوز البته طرف چینی امضا نکرده است. آنهایی که چنین فکری برای امضای این تفاهم نامه کردند فکر خوبی است.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تاکید کرد: چه بخواهیم چه نخواهیم ایران قدرت منطقهای است و چین هم به سمت قدرت جهانی میرود و حتی در رقابت با آمریکا قرار دارد. چین کشوری با تکنولوژی بالا است از نظر صنعتی، ماشین سازی، الکترونیک و... در جایگاه قابل قبولی میباشد لذا باید با این کشور همکاری کنیم مهندسین ما باید در حوزههای مختلف نفت، گاز، پتروشیمی و ... با مهندسین سایر کشورها در ارتباط باشند و با تکنولوژی جدید آشنا شوند.
فرجی راد افزود: متاسفانه انتظاری که مردم از کشور و مسئولین در زمینه توسعه دارند بر آورده نشده است، در مقابل شاهد هستیم که پاکستان با ۲۱۰ میلیون جمعیت به سمت توسعه رفته و امیدهای زیادی برای مردم کشورش ایجاد شده است و یکی از این اقدامات ارتباط استراتژیکی است که با چین به امضا رسانده است. ما ۲۵۰۰ کیلومتر مرز آبی داریم که متاسفانه توسعه نیافته است در حالی که برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس استفاده لازم را کرده و پیشرفتهایی در سطح جهانی داشتهاند.
وی ادامه داد: ما همین طور دست روی دست گذاشتهایم و هر کاری هم که انجام میشود متاسفانه با قراردادهای ۱۰۰ سال یا ۲۰۰ سال پیش مقایسه میکنند تا ذهن مردم خراب شود در حالی که ما باید چنین تفاهم نامههایی را با همه همسایهها از جمله با آذربایجان در سطح گسترده داشته باشیم، احتمالا با عراق هم چنین قراردادی خواهیم داشت.
سفیر سابق کشورمان در نروژ تاکید کرد: قرارداد ۲۵ ساله با چین، الزام آور هم نیست که ما فقط با چین همکاری کنیم و با سایر کشورها ارتباطی نداشته باشیم، این قرارداد یک قرارداد جامعی است که سایر بخشهای مختلف آن قراردادهای خاص خود را نیاز دارد، در واقع درست است که با چین این طرح جامع را امضا کردیم، اما در سایر زمینهها اعم از نفت، گاز، آبیاری، کشاورزی و... باید قراردادهای مجرایی منعقد شود که طرفین باید در این بخش بسیار دقت کنند.
وی یادآور شد: بنابراین، این که برخی شایعه میکنند کیش را به چین فروختند اصلا چنین بحثی نیست، زیرا قرار است چین در قسمتهایی از این جزیره توسعه گردشگری را انجام دهد این کار میتواند به اشتغالزایی در کشور هم کمک کند.
فرجی راد افزود: تاسف میخورم از این که برخی از روشنفکران داخلی آدرس غلط میدهند، بیرون از کشور هم مشخص است طبیعتا آمریکا و اروپاییها از این تفاهم نامه خرسند نیستند و معتقدند ایران در مسیر یک کمربند - یک جاده جدید قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: ایران در یک نقطه ژئوپلیتیک و استراتژیک خوبی قرار گرفته است چینیها هم از این راه میتوانند خودشان را به اروپا برسانند بنابراین قرار نیست ما دایماً با چینیها کار کنیم ما باید همانند گذشته با اروپا هم همکاری داشته باشیم، اما در نظر داشته باشید با هند همکاری میکنیم ۲۰ سال است که هندیها در چابهار حضور دارند، اما پیشرفتی در کار شاهد نبودیم، اما چینیها با تکنولوژی که در اختیار دارند کارها را به سرعت پیش میبرند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: طرح جامع ۲۵ ساله ایران و چین یک طرح بسیار خوبی است. ما از نظر توسعه عقب ماندیم و باید کشور ما به توسعه برسد. امیدواریم آنهایی که منفی بافی میکنند، مطلب مینویسند مطالعه کنند، سعی در کمک داشته باشند و اگر ایرادی هم وجود داد جهت اصلاح و رفع آن نظرات خود را مطرح کنند.
منبع: ایسنا