صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

توانمندسازی اجتماعی معلولان با هنردرمانی و ورزش‌درمانی

  • کد خبر: ۳۴۵۲۲۵
  • ۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۸
توانمندسازی افراد دارای معلولیت، جنبه‌ها و ابعاد مختلفی دارد که معمولا سازمان بهزیستی برای این گروه از شهروندان مدنظر قرار می‌دهد، اما محور اصلی این توانمندسازی، وجه اجتماعی آن است تا افراد گفته‌شده به‌خوبی بتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند.

پور‌محمد | شهرآرانیوز؛ توانمندسازی افراد دارای معلولیت، جنبه‌ها و ابعاد مختلفی دارد که معمولا سازمان بهزیستی برای این گروه از شهروندان مدنظر قرار می‌دهد، اما محور اصلی این توانمندسازی، وجه اجتماعی آن است تا افراد گفته‌شده به‌خوبی بتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند.

هنردرمانی و ورزش‌درمانی؛ ۲ ابزار مناسب برای توانمندسازی اجتماعی معلولان

مهدی برجی، مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی، با تأکید بر اینکه خودشکوفایی و کشف استعداد و زمینه بروز توانمندی‌ها یکی از عواملی است که باعث می‌شود توانمندی فراموش‌شده معلول بروز پیدا کند، به خبرنگار شهرآرا می‌گوید: توانمندسازی افراد دارای معلولیت، تعریف وسیعی دارد و با آنچه در فرهنگ جامعه به‌عنوان اشتغال مطرح می‌شود، متفاوت است.

توانمندسازی به خودباوری و شکوفایی اشاره می‌کند و یکی از شاهراه‌هایی که به توانمندی منتهی می‌شود، قطعا هنر و ورزش است. او با تأکید بر اینکه توانمندسازی افراد دارای معلولیت در اداره‌کل بهزیستی از طریق دو ابزار مهم ورزش‌درمانی و هنردرمانی انجام می‌شود، تصریح می‌کند: در دو سال اخیر این نوع ابزار‌ها را برای تمام افراد دارای معلولیت در خراسان‌رضوی با محوریت توانمندسازی اجتماعی آنها اجرا کردیم و به نتایج خوبی دست یافتیم.

هنردرمانی و کسب مقام‌های مختلف در جشنواره‌های ملی

برجی با بیان اینکه هنردرمانی، شاخه‌ای از توانمندسازی اجتماعی است که می‌تواند استرس و اضطراب افراد دارای معلولیت را بی‌نهایت کاهش بدهد و آنها را برای حضور مؤثر در جامعه آماده کند، می‌افزاید: تئاتردرمانی و هنردرمانی با نگاه به استعدادیابی در حوزه هنر‌های تجسمی، جزو راهبرد‌های اداره‌کل بهزیستی خراسان‌رضوی برای افراد دارای معلولیت در این استان است که علاوه‌بر استعدادیابی و آموزش مهارت‌های هنری درقالب برگزاری کارگاه‌های آموزشی، اقدام به برگزاری جشنواره‌هایی همچون جشنواره تئاتر معلولان نیز کرده‌ایم و نتیجه آن، کسب جوایز مختلف در جشنواره تئاتر سال گذشته بوده است.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی از احتمال میزبانی این استان برای برگزاری جشنواره منطقه‌ای تئاتر معلولان کشور (کویر) در آبان امسال خبر می‌دهد و می‌گوید: ما سال گذشته نیز شاهد کسب مقام ازسوی افراد دارای معلولیت استانمان در این جشنواره منطقه بودیم که به میزبانی کرمان برگزار شد.

او با اشاره به برگزاری کارگاه‌های رقابتی هنردرمانی در هفته بهزیستی در خراسان‌رضوی برای افراد دارای معلولیت، ادامه می‌دهد: این کارگاه‌ها در طول سال برای تمام معلولان و سالمندان در تمام مراکز شبانه‌روزی، روزانه و خانه‌های سالمندان در حال برگزاری است. همچنین استعدادیابی و شناسایی افراد دارای معلولیت در روستا‌ها و حاشیه شهر توسط دفتر توانمندسازی «سی‌بی‌آر» بهزیستی انجام می‌شود و این افراد به اتاق‌ها و گروه‌های هنری، معرفی و تقویت می‌شوند.

از ورزش‌درمانی تا برداشتن گام‌هایی در ورزش حرفه‌ای

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی با اشاره به اینکه ورزش‌درمانی از شناسایی افراد دارای معلولیت و علاقه‌مندی آ‌ن‌ها به ورزش حرفه‌ای آغاز می‌شود، اضافه می‌کند: معلولان علاقه‌مند به ورزش حرفه‌ای از طریق انجام مراحل استعدادیابی در مدارس استثنایی، مراکز شبانه‌روزی، روزانه و تشکل‌های مردم‌نهاد تحت نظارت سازمان بهزیستی، به مربیان متخصص و هیئت‌های ورزشی معلولان در استان معرفی می‌شوند و پس از شروع دوره‌های آموزشی، معلولان علاقه‌مند به ورزش حرفه‌ای، مراحل مختلف برای شرکت در مسابقات را طی می‌کنند.

برجی با اشاره به اینکه بیش از ۴ هزار نفر از ورزشکاران معلول در خراسان‌رضوی در سطوح مختلف ورزش حرفه‌ای، فعال هستند و این نشانه درست طی کردن مسیر ورزش‌درمانی برای افراد دارای معلولیت است، یادآوری می‌کند: سالی یک‌بار ورزشکاران دارای معلولیت دختر و پسر به مسابقات کشوری اعزام می‌شوند.

او در پاسخ به پرسشی مبنی‌بر اینکه سرانه ورزشی معلولان در مشهد و خراسان‌رضوی چقدر است، بیان می‌کند: میزان این سرانه ورزشی در حوزه اداره‌کل بهزیستی نیست و باید پاسخ این پرسش را از اداره‌کل ورزش و جوانان جویا شد، اما درمجموع این میزان بستگی به نوع معلولیت ورزشکاران دارد؛ زیرا به‌عنوان مثال ورزشکاران ناشنوا به این دلیل که در تمام رقابت‌های ورزشی مانند سایر ورزشکاران به رقابت می‌پردازند، نسبت‌به سایر معلولان جسمی‌حرکتی، نابینا و کم‌توان ذهنی به امکانات خاصی برای ورزش نیاز ندارند، اما سایر ورزشکاران دچار معلولیت برای فعالیت در رشته‌های ورزشی به امکانات ویژه‌تری نیاز دارند که معمولا در بیشتر سالن‌ها و فضا‌های ورزشی این امکانات وجود ندارد.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی‌بر اینکه وضعیت استفاده افراد دارای معلولیت از باشگاه‌ها و فضا‌های ورزشی شهرداری چگونه است، می‌گوید: در اداره‌کل آماری در این زمینه نداریم، اما ارتباط شهرداری با افراد دارای معلولیت در زمینه دراختیار قراردادن سالن‌ها و فضا‌های ورزشی به این گروه از شهروندان خوب است، تاجایی‌که مبلغ اجاره این فضا‌ها برای این افراد نسبت‌به سایر شهروندان، کمتر یا رایگان است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.