به گزارش شهرآرانیوز، غلامحسین مظفری امروز، ۲۹ تیرماه ۱۴۰۴، در همایش مشترک اقتصادی خراسان رضوی و افغانستان که در محل اتاق بازرگانی برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد شهدا به ویژه شهدای حمله رژیم صهیونیستی، اظهار کرد: کشور افغانستان در این ایام در کنار ایران بود و حمله رژیم صهیونیستی را محکوم کرد که انتظار و توقع نیز همین است.
وی افزود: کشورهایی که پیشینه غنی فرهنگی و مشترکات دارند، باید در روزهای سخت کنار هم باشند. در چند دهه اخیر، فرازوفرودهای زیادی بوده، اما امروز در کنار هم نشستیم و در حال تصمیمگیری هستیم. راهبرد دولت چهاردهم در ایران این است که از ظرفیت تعامل بیشتر با همسایگان استفاده کند.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: ما ۱۵ کشور همسایه داریم که ارتباطات خوبی با آنها داریم. بزرگترین کشور همسایه ما با مشترکات بیشتر، افغانستان است. تبادلات اقتصادی خوبی با افغانستان داریم، اما این حجم مراودات و تعاملات راضیکننده نیست، باید بیشتر به آن توجه و از این ظرفیتها استفاده کنیم.
مظفری با بیان اینکه یک ماه پیش از والی هرات دعوت کردیم و پذیرفتند، عنوان کرد: امیدواریم این سفر در تداوم حرکتها و اتفاقات قبلی، منشأ اتفاقات بزرگ و خوب بین دو کشور باشد. وظیفه ما به عنوان دولت و حاکمیت این است که زیرساختها و بستر را فراهم کنیم تا بخش خصوصی ما قدمهای مؤثری در این مسیر بردارد.
وی بیان کرد: در جلساتی که داشتیم، موضوعات متعدد در حوزههای اقتصادی بررسی شده و اگر قرار باشد که هست، امنیت پایدار در منطقه داشته باشیم، باید بیشتر به بحثهای اقتصادی توجه کنیم. ظرفیتهای خوبی در خراسان رضوی و هرات داریم که میتواند علاوه بر برطرفکردن نیاز دو استان، به توسعه آنها نیز کمک کند. نقطه مشترک مرز ایران و افغانستان میتواند هاب و کریدور بزرگی برای تبادلات اقتصادی در منطقه شود و منطقه کلیدی و محوری باشد تا از ظرفیت کشورهای اطراف استفاده کنیم.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه اقتصاد کشور ما و استان خراسان رضوی با هرات میتواند اقتصاد مکمل باشد، تصریح کرد: ظرفیتهای مورد نیاز ما در هرات وجود دارد و تجربیات، امکانات، مواد اولیه و امکانات صنعتی هرات برای ما مفید است. برای ما به عنوان ایران و خراسان رضوی تبادل و تراز تجاری، رسیدن به تعادل و منطقیبودن واردات و صادرات مهم است.
مظفری اضافه کرد: برای اقتصاد پایدار باید به هم کمک کنیم، ما رقیب نیستیم، بلکه باید در کنار هم برای توسعه منطقه تلاش کنیم. توقع مردم نیز این است که ما فضایی را فراهم کنیم تا آسایش، آرامش و وضعیت بهتری برای زندگی داشته باشند. باید با استفاده از ظرفیتها، مسائل منطقه را حل کنیم تا صنعتگران و تجار بتوانند به اتفاق هم کارهای بزرگی انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: باید کنسرسیومهای مشترکی ایجاد شود تا با تعامل و ارتباط بیشتر فضای بهتری برای کار ایجاد کنند. زیرساختهای اولیه کار فراهم شده، با توسعه دوغارون و با موافقت والی هرات با گسترش این منطقه آزاد به داخل افغانستان، میتوانیم این امکان را فراهم کنیم که به بحثهای سرمایهگذاری در این منطقه بیشتر بپردازیم تا بخش زیادی از نیازهای منطقه را برطرف کنیم.
استاندار خراسان رضوی گفت: ما در زنجیرههای ارزش و تولید امکانات خوبی داریم. بزرگترین معدن سنگآهن منطقه در خراسان و هرات وجود دارد. ما سال گذشته ۲۶ میلیون تن از معدن سنگان استخراج کردیم، این زنجیره باید از ابتدا تا انتها در منطقه شکل بگیرد. امکانات خدادادی در منطقه باید منشأ تحول و اتفاقات بزرگ شود. در حوزههای دیگر نیز امکانات خوبی داریم.
مظفری افزود: در هرات، آب وضع بهتری نسبتبه ایران دارد که میتوانیم بخش زیادی از محصولات کشاورزی موردنیاز را تأمین کنیم. این امکان وجود دارد که واردات میوههای ارگانیک داشته باشیم و با بستهبندی به سراسر دنیا صادر کنیم. اراده ما بر این است و تلاش خواهیم کرد. خوشحال هستیم این اراده در هرات هم شکل گرفته که توسعه دو کشور را رقم بزنیم.
وی با بیان اینکه تلاش و اراده دو کشور بر این است که فضای مناسب و مطلوبی در شرایط خروج اتباع رقم بخورد و دشمنان نتوانند سوءاستفاده کنند، عنوان کرد: کشورهایی که دشمن مشترک ما هستند، میخواستند فضایی ایجاد کنند که با خروج اتباع، فاصله بین دو کشور ایجاد و به معضلی بین ما تبدیل شود. مدیریت افغانستان موجب شد سازماندهی خوبی اتفاق بیفتد. ما یک ملت و کشور با یک مرز هستیم.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: در این طرف نیز همه ارکان استان خراسان رضوی بسیج شدند. تأکید و دستور بنده نیز این بود که هر امکانی برای خدمت به این عزیزان به کار گرفته شود؛ همان امکاناتی که برای زائران اربعین فراهم میشود، برای عزیزان افغانستانی نیز پیشبینی کنند. تفاوتی بین این دو مسیر نیست، ماهیت فرق میکند، اما اصل آن یکی است. فضا بهسرعت شکل گرفت تا اتباع عزتمندانه بازگردند. در حال حاضر، شرایط در دو طرف مرز بهتر شده است.
مظفری بیان کرد: به نظر میرسد امروز در افغانستان امنیت سراسری وجود دارد که مردم سالها از نبود آن رنج میبردند. در ایران نیز بعد از فرازوفرودهای زیاد، امروز کشوری توانمند، مقتدر و بادانش هستیم که کارهای زیادی میتوانیم انجام دهیم. شش هزار واحد صنعتی بزرگ در خراسان رضوی داریم که با استفاده از آنها میتوان در کنار ظرفیتهای افغانستان، کارهای مشترک بزرگی انجام داد. تجربه استان خراسان رضوی باید به افغانستان منتقل شود و باید دانش را منتقل کنیم.
وی اضافه کرد: ظرفیتهای خوبی نیز در افغانستان وجود دارد که باید از آنها استفاده کنیم. ما امروز اراده جدی و عزم راسخ داریم و تصمیم گرفتیم تا از این فرصتها استفاده کنیم. این جلسات و کارها را نباید رها کنیم، باید دستور کار و نقشهراه شوند.
استاندار خراسان رضوی گفت: مرز دوغارون حتماً و بهسرعت باید مرز آبادی شده و مسائل و موضوعات آن حل شود. هیچ تعللی در مرز پذیرفتهشده نیست. روانبودن، شفافبودن، سالمبودن، امکانات خوب در مرز، آبادکردن و حتی فضای سبز در مرز مهم است. مرز باید استاندارد و دارای فضای خوبی باشد.
مظفری اضافه کرد: مرز دوغارون یکی از اصلیترین شاهراههای ما برای اقتصاد است که باید به آن رسیدگی کنیم. در سهماهه نخست امسال، مراودات تجاری ما درصد قابلتوجهی افزایش یافته است که این روند باید رو به جلو باشد.