به گزارش شهرآرانیوز، هر سال در شانزدهم مهرماه، جهان به احترام کودکان لحظهای درنگ میکند و روز جهانی کودک، روزی است برای یادآوری امید، مهربانی و آیندهای که در دستان کوچک کودکان شکل میگیرد، اما این آیندهی روشن، از همان روزهای نخست زندگی آغاز میشود، از نخستین جرعهی شیر، از اولین تماس با آغوش مادر، و از تغذیهای که پایهی سلامت و رشد را میسازد.
از نخستین لحظهای که نوزاد چشم به جهان میگشاید، هر جرعه شیر مادر، هر لمس آرام دست مادر و هر لبخند کوچک، پایههای سلامت و رشد او را میسازد و در ماههای اول، تغذیه درست نه تنها بدن، بلکه روح کودک را پرورش میدهد و پیوندی عمیق میان مادر و فرزند ایجاد میکند.
با ورود به دوران پس از شش ماهگی، کودک با دنیایی تازه از طعمها روبهرو میشود؛ میوههای رنگارنگ، سبزیهای تازه، غلات کامل و وعدههای خانگی، هر قاشق غذا، گامی است در مسیر شکلگیری ذائقه سالم و عادتهای غذایی درست. وقتی کودک پا به مدرسه میگذارد، صبحانه کامل، میانوعدههای مغذی و تغذیه متعادل، کلید انرژی، تمرکز و یادگیری او خواهد بود؛ مسیری که از نوزادی آغاز شده و آیندهای سالم و پویا برای او رقم میزند.
شیر مادر سیستم ایمنی را تقویت میکند، رشد مغز را بهبود میبخشد و پیوند عاطفی میان مادر و فرزند را عمیقتر میسازد و کارشناسان تأکید میکنند؛ تغذیه با شیر مادر در شش ماه نخست زندگی، بهترین هدیهای است که میتوان به کودک بخشید.
تغذیه سالم در سالهای کودکی، نهتنها رشد جسمی را تضمین میکند، بلکه هوش، تمرکز، و خلقوخوی کودک را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و کودکانی که صبحانهی کامل میخورند، در مدرسه فعالترند؛ کودکانی که به جای نوشیدنیهای صنعتی آب و شیر مینوشند، در بزرگسالی سالمتر خواهند بود.
از نخستین لحظهای که نوزاد چشم به جهان میگشاید، تغذیه با شیر مادر بهترین و طبیعیترین راه برای آغاز زندگی سالم اوست و شیر مادر نهتنها کاملترین منبع تغذیه برای نوزاد است، بلکه پیوندی عمیق میان مادر و فرزند ایجاد میکند؛ پیوندی که بر پایهی عشق، آرامش و امنیت شکل میگیرد.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند تماس پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و تغذیه از پستان مادر در ساعت نخست زندگی انجام شود و این کار فواید متعددی دارد؛ از ایجاد ارتباط عاطفی و تداوم شیردهی گرفته تا کاهش خطر مرگومیر نوزادان در ماههای ابتدایی زندگی است و پژوهشها نشان میدهد که این اقدام ساده میتواند سالانه جان بیش از یک میلیون نوزاد را در سراسر جهان نجات دهد.
مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر، تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر از بدو تولد، بهترین و مناسبترین انتخاب برای رشد و سلامت نوزاد است.
وی با اشاره به توصیه سازمان جهانی بهداشت گفت: تغذیه با شیر مادر، تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و اولین تغذیه از پستان مادر ظرف ساعت اول، فواید بسیاری از جمله ایجاد ارتباط عاطفی مادر و نوزاد، شروع و تداوم شیردهی و کاهش خطر مرگومیر کودکان دارد و این اقدام میتواند سالانه از مرگ یک میلیون نوزاد جلوگیری کند.
مظلوم در ادامه به برخی باورهای غلط در جامعه اشاره کرد و گفت: برخی تصور میکنند که تغذیه با شیر مادر باعث زردی نوزاد میشود. این در حالی است که ماده بتاکاروتن موجود در آغوز که عامل رنگ زرد آن است، پیشساز ویتامین A بوده و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و محافظت از نوزاد دارد. در واقع، عدم تغذیه صحیح با شیر مادر و تخلیه ناکافی شیر از پستان میتواند عامل زردی باشد.
وی با بیان تفاوتهای تغذیه با شیر مادر و شیر خشک اظهار داشت: شیر مادر به دلیل وجود سلولهای زنده، آنتیبادیها و عوامل ایمنی، نوزاد را در برابر بیماریهایی مانند اسهال، عفونتهای تنفسی و گوش میانی محافظت میکند. همچنین، تغذیه با شیر مادر خطر چاقی، دیابت نوع ۲ و بسیاری از بیماریهای دیگر را حتی تا سنین بزرگسالی کاهش میدهد.
مظلوم افزود: فواید شیر مادر فقط برای شیرخوار نیست؛ مادران شیرده نیز از مزایای بسیاری برخوردار میشوند، از جمله کاهش خطر کمخونی، سرطانهای پستان و تخمدان، پوکی استخوان همچنین مادرانی که به فرزند خود شیر میدهند از ارتباط عاطفی قویتری با او برخوردارند، خواب بهتری دارند و کمتر دچار افسردگی میشوند.
با آغاز دوران مدرسه، اهمیت تغذیه سالم بیشتر میشود. صبحانه کامل پایه انرژی، تمرکز و یادگیری کودکان است و کودکان دبستانی به ویژه کلاس اولیها، شبها بین ۸ تا ۹ بخوابند تا صبح بتوانند صبحانهای شامل نان، پنیر، گردو و یک لیوان شیر میل کنند. عدم مصرف صبحانه، میتواند باعث کاهش انرژی، افت یادگیری و بیحوصلگی کودک شود.
میانوعدههایی که کودکان با خود به مدرسه میآورند، باید سالم و مغذی باشند. یک لقمه سالم میتواند شامل نان و پنیر، فیله مرغ یا گوشت کمچرب، یک تا دو واحد میوه و شیر استریل باشد. این نوع شیر به دلیل بستهبندی استریل، قابل نگهداری طولانی است و پس از باز شدن نیز تا یک یا دو روز در یخچال سالم میماند.
مصرف خوراکیهای آماده و ناسالم مانند سوسیس، کالباس، فستفود، کیک، شکلات و نوشابه برای کودکان توصیه نمیشود. بسیاری از کشورها مانند امارات، عرضه مواد غذایی مضر در مدارس را محدود کردهاند تا سلامت دانشآموزان تضمین شود.
منبع: خبرگزاری مهر