در آستانه روز ملی سینما (۲۱ شهریور) آماری از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما در ۴۲ سال گذشته ارائه میدهیم گرچه در زمینه اعلام پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما، معیارها متفاوت است. برخی از فیلمها از نظر رقم پرفروش محسوب میشوند و برخی با درنظر گرفتن تورم سالیانه، در این زمان جزو پرفروشها به شمار میروند.
به گزارش شهرآرانیوز، به مناسبت فرا رسیدن روز ملی سینما آماری از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما در ۴۲ سال اخیر ارائه میدهیم گرچه در زمینه اعلام پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما، معیارها متفاوت است. اگر بخواهیم تنها برمبنای رقم فروش هر فیلم بدون در نظر گرفتن سال تولید و قیمت بلیت آن سال تصمیم بگیریم، «مطرب» با حدود ۳۹ میلیارد تومان، در ردیف اول و «هزارپا» با ۳۸ میلیارد در رتبه دوم فهرست قرار میگیرند. اما اگر بخواهیم بر مبنایی استاندارد که در نظر گرفتن تورم سالیانه و تعداد مخاطب هر فیلم است، به اعلام نظر برسیم باید بگوییم که از منظری «عقابها» و «افعی» و از منظر دیگر، «اخراجیها ۲»، پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای ما محسوب میشوند.
«عقابها» از این منظر پرفروشترین فیلم تاریخ سینماست که حدود ۱۰ میلیون و ۱۵۰ هزار مخاطب داشته است. البته که این تعداد مخاطب در نتیجه ۱۶ سال اکران مستمر از سال ۶۴ تا ۷۹ به دست آمده است. فیلم «ساموئل خاچیکیان» تنها فیلم سینمای ایران است که برای دو سال (۶۴ و ۶۵) بهعنوان پرفروشترین و پرمخاطبترین فیلم سال رسید. ضمن اینکه رکورد طولانیترین اکران سینمای ایران هم در اختیار این فیلم است؛ بنابراین اگر با توجه به تورم، فروش فیلم را با قیمت بلیت ۲۰ هزار تومانی سال ۹۹ محاسبه کنیم، به رقم افسانهای ۲۰۲ میلیارد و ۹۱۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان میرسیم که بعید است تا سالیان دیگر، فیلمی بتواند به رکورد مسحورکننده این فیلم برسد.
نمایی از فیلم سینمایی «عقابها» با بازی جمشید هاشمپور
با همین نگاه، «افعی»، دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ماست. فیلم «محمدرضا اعلامی» طی ۸ سال اکران مستمر (۷۲ تا ۷۹) توانست ۶ میلیون و ۳۵۶ هزار و ۷۱۷ نفر را به سینما بکشاند. ارزش گیشه این فیلم طبق بلیت سال ۹۹، ۱۲۷ میلیارد و ۱۳۴ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان است.
بیشتر بخوانید:
از سال ۸۰، مهندسی اکران با تغییرات گستردهای همراه میشود. تعداد سینماهای فعال کاهش مییابند و سینماها و البته پخشکنندهها، محدودیت اکران یافته و اجازه نمییابند تا پس از افتادن کف اکران یک فیلم، نمایش آن را ادامه دهند. از همین سال به بعد، به دلیل افزایش تعداد تولیدات سالیانه کشور، فیلمهای گذشته نیز اجازه پخش پیدا نمیکنند به همین دلیل نمایش دو فیلم پرفروش «عقابها» و «افعی» از ابتدای سال ۸۰ پایان مییابد.
«اخراجیها ۲» از منظری، پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ماست چراکه تنها طی یک سال نمایش توانست ۵ میلیون و ۳۲۹ هزار مخاطب داشته باشد. تعداد مخاطبان «عقابها» در نخستین سال اکران (۱۳۶۴)، ۳ میلیون و ۲۴۶ هزار نفر و تعداد مخاطبان «افعی» در اولین سال نمایش (۱۳۷۲)، ۴ میلیون و ۵۱۹ هزار نفر بوده است. البته که در این آمار، باید به ازدیاد جمعیت کشور طی دهههای مختلف نیز توجه داشته باشیم.
دومین قسمت از سهگانه «مسعود دهنمکی»، نمایش خود را از نوروز ۸۸ آغاز کرد. «اخراجیها ۲» با متوسط قیمت بلیت ۱۴۰۰ تومان، حدود ۸ میلیارد تومان فروخت که اگر بخواهیم رقم فروش فیلم با قیمت بلیت سال ۹۹ را محاسبه کنیم، به رقم ۱۰۶ میلیارد و ۵۶۵ هزار و ۹۴۰ هزار تومان میرسیم که، چون این میزان فروش، تنها طی یک سال رقم خورده، میتوان «اخراجیها ۲» را پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران عنوان کنیم.
فیلم سینمایی «مطرب» پرفروشترین فیلم در سالهای اخیر
متاسفانه طی این سالها، تنها رقم گیشه، ملاک پرفروشترین فیلم تاریخ سینما قرار گرفته و به این ترتیب «مطرب» و «هزارپا» به اشتباه، در صدر این فهرست قرار میگیرند حال آن که تعداد مخاطبان «هزارپا» ۴ میلیون و ۲۱۹ هزار نفر و تعداد مخاطبان «مطرب»، ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بوده است. درحالیکه فیلمهایی، چون «خواستگاری» (۱۳۶۹)، «عروس» (۱۳۷۰)، «کلاهقرمزی و پسرخاله» (۱۳۷۳) و «آدم برفی» (۱۳۷۶) هر یک بیشتر از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار مخاطب داشتهاند که با در نظر گرفتن میزان تورم، فروش این ۴ فیلم از «هزارپا» و «مطرب» بیشتر میشود؛ بنابراین با این محاسبه «هزارپا» که از تعداد مخاطبان بیشتری به نسبت «مطرب» برخوردار است بهعنوان هشتمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران شناخته میشود که با قیمت بلیت امسال فروشی معادل ۸۴ میلیارد و ۳۸۰ میلیون را به دست آورده و فیلم «مصطفی کیایی» با حدود ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار مخاطب، پس از این ۸ فیلم و سه فیلم «مرد عوضی»، «کانی مانگا» و «بگذار زندگی کنم»، با فاصله کمی از «خواهران غریب»، در رتبه دوازدهمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران قرار میگیرد. البته باید به این نکته بسیار مهم نیز اشاره کنیم که فیلمهای دیگر با فراغ بال و نهایت سقف اکران توانستند به این ارقام دست یابند حال آن که فیلم «مطرب» از اول آبان سال گذشته روی پرده رفت و التهابات بسیاری نظیر اعتراضهای آبان ماه، سرمای شدید هوا که به تعطیلی مدارس و سینماها انجامید، ترور سردار شهید سلیمانی و بحران کرونا را از سر گذراند و تنها طی ۱۴ هفته نمایش ناقص به چنین آماری دست یافت. ضمن اینکه نمایش این فیلم نیز مانند دیگر فیلمها از ابتدای اسفند سال گذشته پایان یافت و نتوانست اکران محدود نوروزی را تجربه کند.
منبع: فرهیختگان