ماههای اول سال که قیمت مرغ داشت آرامآرام بالا میرفت و حدود ۱۲ هزارتومان بود، همه متعجب بودند و داشتند از پرواز مرغ صحبت میکردند. حالا، اما جهش قیمتها آنقدر همهجانبه و زیاد است که دیگر فرصتی یا شاید هم رمقی برای تعجب نیست، اما برای خیلیها سؤال است که چرا مرغ باید اینقدر گران باشد؟
به گزارش شهرآرانیوز، این هفته در مشهد مرغ ناگهان از ۲۵ هزارتومان به ۳۵ هزار تومان افزایش قیمت داد. البته در تأمین مرغ در بازار کمبودی نیست. یعنی مرغ هست، اما گران است. این گرانی باعث شوک به مردم و وقفه در خرید مرغ شد. روزنامهها در گزارشهای میدانی از این نوشتند که «خریداری برای مرغهای پشت ویترین مغازهها وجود ندارد». نکته عجیب برای خریداران این است که هفته قبل ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلوگرم مرغ را ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان تصویب کرده است، یعنی ۱۴ هزار و ۶۰۰ تومان کمتر از آنچه در مغازهها فروخته میشود.
اما برگردیم به سؤال اصلی. چرا مرغ گران شده است؟ ۲ دلیل برای این گرانی وجود دارد. دلیل اول مربوط به خریداران و تولیدکنندگان است و دلیل دوم مربوط به دولت. از چندماه قبل گرانی گوشت قرمز و دست خالی مردم باعث شد تا آنها بیشتر به مصرف گوشت مرغ رو بیاورند و مصرف گوشت قرمز کم شود. این افزایش تقاضا در بازاری که نظارتی بر آن نباشد، باعث افزایش قیمت است. از طرف دیگر گرانی دلار باعث جذابیت صادرات مرغ یا قاچاق آن شده است. این موضوع عرضه در بازار داخلی را کاهش میدهد و این کاهش عرضه هم عامل گرانی میشود. بخشی از تولیدکنندگان هم از جوجهکشی دست برداشتهاند یا مقدار آن را کاهش دادهاند و این هم دلیل سوم برهمریختن تعادل بازار است.
اما برسیم به آن بخشی که مربوط به دولت است. دولت مدتی است که به تولیدکنندگان مرغ قول نهاده دامی با ارز دولتی را داده، اما درعمل فقط توانسته است یک سوم نیاز آنها را تأمین کند. قیمت نهاده دامی در بازار آزاد چندبرابر نرخ دولتی است. تولیدکنندگان با این اوضاع یا از جوجهکشی دست کشیدند یا بیاعتنا به قیمت تنظیم بازار، مرغ را گرانتر فروختند. دولت هم نمیتواند حرفی بزند. چون به تعهدش عمل نکرده است. ادعای دریافتنکردن نهاده کافی به قیمت دولتی را اواسط هفته معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی و سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام کشور هم تأیید کرد. او گفته است: «فقط ۳۵ درصد کنجــــاله موردنیاز مرغداران به نرخ دولتی داده میشود. آمارها نشان میدهند سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید میشود که از نیاز ۲ میلیونتنی کشور بسیار بیشتر است؛ بنابراین سوءمدیریت در حلقههای واسط زنجیره مانند تأمین خوراک دام و طیور عامل گرانی این محصولات شده است.»