مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ رشد قیمت برنج خارجی ۱۰۹ درصد، لپه ۱۱۹ درصد، عدس ۱۳۷ درصد، لوبیاقرمز ۹۶ درصد، تخممرغ ۷۲ درصد و... این عددها نشان میدهد که سفره مردم طی یک سال اخیر چه میزان کوچک شده است. این اعداد را دیروز مرکز آمار ایران منتشر کرده است و نشان میدهد که رشد قیمتها در یک سال اخیر چه میزان بوده است.
پیش از خواندن جزئیات فاجعه تورمی در بخش اقلام خوراکی بد نیست یادآوری کنیم که حقوق کارگران در سال ۹۹ تنها ۲۱ درصد افزایش پیدا کرده و همچنین کرونا در سال جاری باعث بیکاری بسیاری از کارگران شده است.
روز گذشته (۱۲ مهر ۱۳۹۹) مرکز آمار ایران گزارش «متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور در شهریورماه ۹۹» را منتشر کرد. بخش مهم این گزارش، درباره تفاوت قیمتهای ایجادشده در یک سال گذشته بود.
اعدادی که در ابتدای گزارش به آنها اشاره شد، درواقع میزان رشد قیمت کالاهای مزبور در شهریور ۹۹ نسبتبه شهریور ۹۸ است. در این گزارش، فهرستی بلندبالا از ۵۳ قلم کالای خوراکی مهم گنجانده شده است. گزارش مرکز آمار نشان میدهد طی یک سال گذشته تنها ۴ کالای خوراکی کاهش قیمت داشته است.
برپایه بررسیهای شهرآرا تنها تورم ۱۵ قلم کالای خوراکی، کمتر از ۲۱ درصد بوده است. به بیان ساده افزایش قیمت در ۳۸ قلم کالای خوراکی اساسی طی یک سال گذشته، بیش از نرخ ۲۱ درصدی افزایش دستمزد کارگران و کارمندان در سال ۹۹ است.
براساس گزارش مرکز آمار در شهریور امسال، در گروه «نان و غلات»، اقلام برنج خارجی درجهیک و شیرینی خشک با ۴/۱ درصد و رشته آش با ۳/۳ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبتبه ماه قبل داشتهاند. در گروه گوشت سفید و قرمز نیز، اقلام کنسرو ماهی تن با ۸/۵ درصد و ماهی قزلآلا با ۶/۱ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبتبه ماه قبل داشتهاند. در گروه «لبنیات، تخممرغ و انواع روغن»، خامه پاستوریزه با ۱۲/۸ درصد، کره پاستوریزه (کره حیوانی) با ١٢.٠درصد و تخممرغ ماشینی با ۱۱/۹ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبتبه ماه قبل داشتهاند.
در گروه میوه و خشکبار، بیشترین افزایش قیمت مربوط به موز با ۲۰/۴ درصد و مغز گردو با ۶/۲ درصد نسبتبه ماه قبل است. همچنین در ماه جاری، متوسط قیمت هندوانه با ۸/۸ درصد و سیب با ۶/۱ درصد بیشترین کاهش قیمت نسبتبه ماه قبل را داشتهاند. در بین سبزیجات، بیشترین افزایش قیمت مربوط به خیار با ۲۲/۳ درصد، بادمجان با ۲۱/۶ درصد و عدس با ۲۰/۳ درصد نسبت به ماه قبل است.
همچنین در ماه جاری، اقلام فلفلدلمهای با ۱۲/۶ درصد و لوبیاقرمز با ۹/۱ درصد نسبتبه ماه قبل کاهش قیمت داشتهاند. اما در گروه قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها، بیشترین افزایش قیمت مربوط به نوشابه گازدار با ۹/۴ درصد و سس مایونز با ۴/۲ درصد افزایش نسبتبه ماه قبل است.
درواقع این گزارش بر نگرانیهای کارشناسان و فعالان انجمنهای صنفی کارگری صحه گذاشته است. چندی پیش بود که حمیدرضا امامقلیتبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور، اعلام کرد که خط فقر در کشور برای خانوار چهارنفره به ۱۰ میلیون تومان رسیده است. اکنون گزارش مرکز آمار این ادعا را بهصورت ضمنی تایید میکند و نگرانیهایی را درباره مصرف حداقل کالری موردنیاز بدن در خانوارهای کارگری بهوجود میآورد.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، هرکیلو سیبزمینی با ۲۰ درصد کاهش ۳ هزار و ۷۰۰ تومان، رب گوجهفرنگی با ۱۷/۲ درصد کاهش ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان، پسته با ۲/۷ درصد کاهش ۱۷۴ هزار و ۲۰۰ تومان و گوشت قرمز با ۰.۷ درصد کاهش ۸۸ هزار و ۶۰۰ تومان قیمت خورده است.
همچنین درصد تغییر متوسط قیمت کالاهای خوراکی در شهریور امسال نسبتبه ماه مشابه سال قبل، نشان میدهد که از بین ۳۵ قلم خوراکی منتخب، ۲۸ قلم رشد قیمت بیشتر از نرخ تورم نقطهای کل کشور (۳۴/۴ درصد) داشتهاند.