اقدام ایران برای تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد با واکنشهای بسیاری در داخل و خارج از کشور همراه شده است.
به گزارش شهرآرانیوز؛ روز دوشنبه ۱۵دیماه، علی ربیعی، سخنگوی دولت، درباره روند اجرایی آییننامه اقدام راهبردی برای لغو تحریمها گفت: «اعتبار لازم، تأمین و فرایند تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد آغاز شده است.» وی افزود: «هفته گذشته نیز رئیسجمهور در نامهای به آقای جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، درخصوص تأمین بودجه بخشی از این قانون در سال۱۳۹۹ دستور لازم را داده است.
همچنین رئیسجمهور در روزهای گذشته، دستور اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را صادر کرد و از ساعاتی پیش، فرایند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر، اولین محصول اورانیوم غنیشده UF ۶ به دست خواهد آمد. این فرایند پس از انجام اقدامات اولیه ازقبیل اطلاعرسانی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تحویل پرسشنامه طراحی برمبنای تعهدات پادمانی کشور، صورت گرفته است.» اقدام ایران برای تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد با واکنشهای بسیاری در داخل و خارج از کشور همراه شده است.
اقدام صلحآمیز و قانونی ایران براساس انپیتی، برجام و پادمان جامع قانونی
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه، نیز دراینباره گفت: «تمام روال حقوقی شروع غنیسازی ۲۰درصد طی شده است. ضمانت اجرایی برجام خود ایران است و هر وقت تشخیص دهیم که طرف مقابل به تعهداتش عمل نمیکند، ماده۳۶ این اختیار را به ما میدهد که ایران تعهدات خود را جزئی و کلی متوقف کند. ازاینرو شروع تولید هم براساس انپیتی، هم برجام و هم پادمان جامع قانونی است.»
وی افزود: «در بند۷ مصوبه مجلس هم آمده است که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل کرد به مجلس اعلام کنیم تا تصمیم متقابل گرفته شود و اگر آنها تعهداتشان را کامل انجام دهند ما آمادگی بازگشت به تعهداتمان را داریم. برخلاف اینکه در داخل گفته میشد روند پیشرفت فعالیتهای هستهای ایران متوقف شده است، امروز ثابت شد که اینطور نیست و در عرض ۱۲ساعت این روند احیا شد.»
اقدام متقابل ایران دربرابر بدعهدیهای طرفین برجام
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان، نیز در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «ما براساس مصوبه پارلمانمان، غنیسازی ۲۰درصدی را از سر گرفتیم. به نحو مقتضی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعرسانی شده است. اقدامات جبرانی ما در انطباق کامل با بند ۳۶ برجام است و بعد از سالها عدم پایبندی چند عضو دیگر برجام، اجرا شده است.
تدابیر ما درصورت پایبندی همه به تعهداتشان، کاملا بازگشتپذیر است.» محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، نیز در توئیتی نوشت: «آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی، جایگاه ایران قوی و مقتدر را در مواجهه با پیمانشکنان احیا خواهد کرد و قانونشکنی را هزینهزا خواهد کرد. مهلت بدعهدی و وقتکشی سرآمده است؛ شکستن تحریمهای ظالمانه با تولید قدرت و بیاثرکردن تحریمها دستورکار کشور است.»
واکنش دوستان و طرفین برجام به اقدام ایران
وزارت امور خارجه چین هم درپی اعلام آغاز غنیسازی ۲۰درصدی اورانیوم در ایران، خواستار حفظ آرامش و خویشتنداری شد. هوا چونینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در جمع خبرنگاران گفت که همه طرفها باید از اقداماتی که موجب تشدید تنش میشود، خودداری کنند. همچنین میخاییل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درباره غنیسازی ۲۰درصدی ایران گفت: «برنامه هستهای ایران همچنان شفاف و قابل راستیآزمایی است. ایران اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم تا سطح ۲۰درصد را از سرگرفته است، این تحول تازهای نیست. این تصمیم درپی قوانین جدید پارلمان ایران قابل پیشبینی بود.»
احتمال ارسال پرونده هستهای ایران به شورای امنیت؟
احمد زیدآبادی، فعال رسانهای، با اشاره به آغاز غنی سازی اورانیوم با غلظت ۲۰درصد در تأسیسات هستهای فردو در یادداشتی نوشت: «مجلس و دولت، هدف از این اقدام را وادارسازی کشورهای طرفِ برجام بهخصوص سه کشور اروپایی به انجام تعهدات خود در جهت لغو تحریم ایران اعلام کردهاند.
این درحالی است که بریتانیا، آلمان و فرانسه میگویند که به تعهدات خود دربرابر برجام کاملا پایبند بودهاند و تحریمهای آمریکا نیز به آنها ربطی ندارد. ازاینرو آنان غنیسازی ۲۰درصد را نقض فاحش تعهدات برجامی ایران تلقی میکنند. حال آمدیم و یکی از این سه کشور اروپایی به خلاف انتظار مقامهای ایرانی، بهجای مقابله با تحریمهای آمریکا، طبق اختیاری که در متن برجام به هریک از آنها داده شده است «مکانیسم ماشه» را فعال کرد و پرونده هستهای ایران دوباره به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد! در آن صورت چه؟»
رحمان قهرمانپور، کارشناس روابط بینالملل، اما پاسخ این نگرانی و پرسش را در توئیتی اینگونه داده است: «بعید است تا انتقال قدرت به بایدن در آمریکا غنیسازی ۲۰درصدی در ایران باعث ارسال پرونده به شورای امنیت شود. ایران برای افزایش قدرت چانهزنی این کار را کرده و مثل گذشته آماده توقف غنیسازی ۲۰درصدی است. واکنش نرم اروپا هم مؤید این فرض است.»