در ۱۲ آوریل سال ۱۹۶۱، یوری الکسیویچ گاگارین، فضانورد اهل شوروی، سوار بر فضاپیمای وستوک یک تبدیل به اولین انسانی شد که به فضا سفر کرد.
ریحانه صادقی | شهرآرانیوز - در ۱۲ آوریل سال ۱۹۶۱، یوری الکسیویچ گاگارین، فضانورد اهل شوروی، سوار بر فضاپیمای وستوک یک تبدیل به اولین انسانی شد که به فضا سفر کرد.
گاگارین در سال ۱۹۵۵ به مدرسه نظامی خلبانی اورنبرگ وارد شد. او دوبار در آزمون فرود جت میگ ۱۵ ناموفق عمل کرد و تقریبا نزدیک بود مردود شود، اما فرمانده اش با دادن پشتی کوچکی به او، یک شانس دوباره به وی داد. نشستن روی این پشتی به او این امکان را داد که از داخل اتاقک خلبان، دید بهتری به بیرون داشته باشد و بتواند فرود را با موفقیت به اتمام برساند. او پس از فارغ التحصیلی در سال ۱۹۵۷ به نیروی هوایی اتحاد جماهیرشوروی پیوست.
در سال ۱۹۶۰، فرایند محرمانه گزینش برای فرستادن اولین انسان به فضا در سرتاسر شوروی آغاز شد. از بین ۱۵۴ خلبانی که توانستند از مرحله ابتدایی گزینش بگذرند، ۲۰ نفرشان را کمیته تأییدصلاحیت اتحاد جماهیرشوروی پذیرفت. گفته میشود وقتی که از داوطلبان خواسته شد به طور محرمانه نام یک نفر به جز خودشان را به عنوان اولین کسی که ترجیح میدهند این پرواز را انجام دهد انتخاب کنند، به جز سه نفر همه گاگارین را انتخاب کردند. درنهایت، گاگارین برای پیوستن به Sochi Six»» یا گروه آموزشی ممتاز (اولین فضانوردان طرح وستوک) انتخاب شد. در آنجا، پس از انجام تستهای استقامت فیزیکی و روانی، گاگارین به عنوان بهترین خلبان گروه انتخاب شد. او به همراه گرمان تیتوف، فضانوردی که بیشترین امتیاز را پس از او دریافت کرده بود، برای گذراندن دوره آموزشی «فضاپیمای آماده پرواز» فرستاده شد.
شایعاتی درباره بی تأثیر نبودن پس زمینه خانوادگی گاگارین در انتخابش برای این پروژه وجود دارد. برخلاف خانواده تیتوف که به طبقه متوسط تعلق داشتند، والدین گاگارین کارگرانی ساده بودند. گفته میشود این امر از آن عواملی بود که رهبران شوروی را به انتخاب او ترغیب کرد. آنها میتوانستند از این طریق نشان دهند که در یک حکومت کومونیستی حتی کسانی که به پایینترین ردههای اجتماعی تعلق دارند، هم میتوانند به موفقیت دست یابند، با این حال بسیاری باور دارند که عملکرد گاگارین در فرایند گزینش، عاملی بود که بیشترین تأثیر را بر انتخاب او گذاشت.
سرانجام، در روز ۱۲ آوریل سال ۱۹۶۱، در ساعت ۹:۷، گاگارین بیست وهفت ساله سوار بر موشکی ۳۰ متری، پروازش به فضا را آغاز کرد. گردش او به دور زمین در ارتفاع حداکثر ۱۴۰ کیلومتری از سطح زمین ۱۰۸ دقیقه به طول انجامید. ازآنجایی که در آن زمان هیچ کس نمیدانست قرار گرفتن در شرایط بی وزنی ممکن است چه تأثیری بر انسان بگذارد، تصمیم گرفته شد فضاپیما به طور کامل بر روی سیستم کنترل اتوماتیک قرار داده شود و پاکتی دربسته حاوی کدهای لازم به گاگارین داده شده بود که بتواند درصورت نیاز کنترل فضاپیما را به دست گیرد.
گاگارین پس از بازگشت به زمین، لقب قهرمان ملی را در اتحاد جماهیرشوروی دریافت کرد و نشان افتخار لنین به او داده شد. تندیسهایی از او در سرتاسر شوروی قرار داده شد و خیابانهای بسیاری به افتخار او نام گذاری شدند. از سال ۱۹۶۱ تاکنون، سالروز پرواز افسانهای گاگارین به فضا در ۱۲ آوریل، هر ساله با عنوان روز فضانوردی در روسیه جشن گرفته میشود.
منبع: هیستوری هیت