با منتفی شدن حضور سیدحسن خمینی در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان یکی از گزینههای بالقوه اصلاح طلبان، بار دیگر بحران انتخاب نامزدی که بتوان درباره او به اجماع رسید و بتواند از سد نظارت استصوابی شورای نگهبان نیز بگذرد، در جریان اصلاحات اوج گرفته است.
به گزارش شهرآرانیوز؛ با منتفی شدن حضور سیدحسن خمینی در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان یکی از گزینههای بالقوه اصلاح طلبان، بار دیگر بحران انتخاب نامزدی که بتوان درباره او به اجماع رسید و بتواند از سد نظارت استصوابی شورای نگهبان نیز بگذرد، در جریان اصلاحات اوج گرفته است. در این شرایط نامهای مختلفی به عنوان نامزد جبهه چپ به گوش میرسد و چهرههای سیاسی این جریان نیز با اظهارات خود در رسانههای مختلف به بحث درباره هر یک از این نامها دامن میزنند.
از هاشمی تا ظریف و جهانگیری
علی محمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، در گفتگو با «ایسنا»، درباره تبعات نامزد نشدن سیدحسن خمینی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و وضعیت اصلاح طلبان در معرفی نامزد انتخاباتی گفت: کار برای اصلاح طلبان سخت میشود؛ زیرا آنها با مطرح کردن نام سیدحسن خمینی در واقع این پیام را داده بودند که نامزدی از خود ندارند و حالا در نبود او، دست آنها خالی میشود. از سویی دیگر، در نبود سیدحسن خمینی، دستیابی به اجماع میان اصلاح طلبان راحت نخواهد بود.
نمیدانم نهاد اجماع ساز چگونه به گزینه نهایی خواهد رسید و این کار به کجا میرسد، اما نظر شخصی من این است که در شرایط فعلی، ابتدا محسن هاشمی و سپس محمدجواد ظریف و اسحاق جهانگیری شانس بیشتری برای تبدیل شدن به گزینه نهایی اصلاح طلبان دارند. محسن هاشمی استعداد و کارایی لازم برای ریاست جمهوری را دارد، اما ظریف نامزد استیجاری خواهد بود و سبد رأی جهانگیری هم به دلیل حضور در دولت روحانی ضعیف شده است. شاید هم اصلاح طلبان گزینههای جدیدی را مطرح کنند.
شرایط سخت اصلاح طلبان برای اجماع
غلامعلی رجایی، مشاور مرحوم آیت ا... هاشمی رفسنجانی، نیز در گفتگو با «ایرنا» درباره احتمال نامزدی برخی شخصیتهای اصلاح طلب و آخرین تحولات جبهه اصلاحات در انتخابات پیش رو گفت: تا جایی که اطلاع دارم جبهه اصلاحات ایران هنوز به مصداق برای انتخاب نامزد اجماعی نرسیده است. البته خبرهایی وجود دارد که نشان میدهد مثلا محمدرضا عارف برای انتخابات ریاست جمهوری ستاد مرکزی و استانهای خود را تشکیل داده و بحث حضور مسعود پزشکیان هم تا حدودی مطرح است.
اگر از ایدههای رویایی عبور کنیم به نظر من دیر شده است و اصلاح طلبان باید گزینه خود را مشخص و در چانه زنی با حاکمیت آن را نهایی کنند.
وی همچنین درباره دیگر نامهای مطرح برای نامزدی در جبهه اصلاحات گفت: محسن رهامی و مسعود پزشکیان اعلام نامزدی کرده اند. شنیده شده محسن مهرعلیزاده و عباس آخوندی هم برای حضور در انتخابات آماده میشوند.
رجایی افزود: اکنون محمدرضا عارف و محسن هاشمی در حال سبک و سنگین کردن و سنجش شرایط هستند. اما نشانه آشکاری از سوی اسحاق جهانگیری دال بر ورود قطعی به انتخابات وجود ندارد، ولی میتواند یکی از گزینههای جدی جریان اصلاحات باشد. برای محسن هاشمی موضوع احراز صلاحیت و اجماع مهم است؛ بنابراین بحث درباره او فعلا زود است. این فعال اصلاح طلب در پایان، احراز صلاحیت را در شرایط فعلی مقدم بر اجماع دانست و گفت: نظر دیگری هم وجود دارد و آن اینکه روی یک گزینه اجماع انجام شود و بعد چانه زنی کنند؛ اگرچه اصلاح طلبان برای اجماع شرایط سختی در پیش دارند.
انتخاب نامزد اجماعی اصلاح طلبان بعد از نام نویسی
مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم سالاری و نامزد این حزب اصلاح طلب در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، در گفتگو با «ایرنا» با اعلام مخالفت با تعدد نامزدها در جبهه اصلاحات ایران، تقسیم بندی اعضای این جبهه به دو گروه طرفداران نامزدی ظریف و جهانگیری را گمانه زنی رسانهای توصیف کرد و گفت: ظریف گفته است که نمیآید مگر اینکه شرایط خاصی پیش بیاید. اگر او حضور داشته باشد موضوع متفاوت میشود؛ هنوز ظریف نیامده، این هجمه را علیه او ایجاد کرده اند.
کواکبیان همچنین نام نویسی نامزدهای متعدد اصلاح طلب برای انتخابات ریاست جمهوری را دستور تشکیلاتی جبهه اصلاحات ندانست و گفت: از سوی تشکیلات خود دستور دارم، اما این طور نیست که بگویند این کار را بکنید. قبلا بحث کردیم که نامزدهای اصلاح طلب نام نویسی کنند و بعد از احراز صلاحیت، اجماع صورت گیرد.