قاسمی | شهرآرانیوز، در ابتدای این مراسم احسان عبدیپور و حسین لعلبذری، دبیر جایزه بزرگ ادبی مشهد، دقایقی گپ زدند.
حسین لعلبذری در این گفتوگو از تلاشها برای برگزاری فیزیکی جشنواره گفت و موانعی که اجازه نداد این اتفاق بیفتد.
او در ادامه درباره جایزههای ادبی مهم در کشور صحبت کرد و از جایزه ادبی جلال و گلشیری و برخی جایزههای ادبی یاد کرد که برخی نوپا هستند و برخی دیگر نیز تعطیل شدهاند.
در گفتوگوی پرسش و پاسخی که بین احسان عبدیپور و دبیر جایزه ادبی مشهد در گرفت، لعلبذری به این سؤال که «چرا جایزههای ادبی کشور تعطیل میشوند؟» اینگونه پاسخ داد: جوایز ادبی باید با استمرار برگزاری بتوانند دوام بیاورند و اعتبار کسب کنند. این خیلی خوب است، اما هنوز رخ نداده است.
لعلبذری در پایان گفت: خوشحالم این جایزه با همه کشوقوسهایی که داشته، الان به نقطهای رسیده است که اسامی برگزیدگان را اعلام کنیم.
عبدیپور هم در تأیید این صحبتها گفت: یکی باید این جشنوارهها و جایزهها را به خط کند تا استمرار پیدا کنند و چتری و سایهای باشند روی سر شاعران و نویسندهها که اینقدر زندگی فردی و منفعل نداشته باشند.
بخش بعدی آیین اختتامیه جایزه ادبی مشهد مربوط به معرفی برگزیدگان بخش تکاثر در زمینه روایت با حضور میهمان این بخش، یعنی مسعود نبیدوست، بود.
نبیدوست در این بخش از برنامه درباره اینکه چطور به قصه و روایت مشهد علاقهمند شد، صحبت کرد. او تعریف کرد که در ابتدا بهدلیل علاقهاش به محلهای تاریخی روایتهایی کوتاه در صفحه اینستاگرامش منتشر میکرده و کمکم علاقهمندانی پیدا کرده و یک روز که برای بازدید به کوچه «شوکتالدوله» رفته بوده، دیده است که ۴۰نفر که از طریق صفحه اینستاگرامش متوجه این برنامه شده بودند، در آنجا حضور داشتند. کمکم گروه مشهدگردی چهارباغ را تشکیل میدهد و بقیه فعالیتهای گردشگری.
نبیدوست درباره قصهها و آدمها گفت: هر آدمی را که دفن میکنیم، روایتها، مزهها، غذاها و بهطورکلی تاریخ را دفن میکنیم؛ این نگرانکننده است.
برنامه با خواندن یک ناداستان از بیهقی بهوسیله یاسین حجازی ادامه یافت و در ادامه، برگزیدگان این بخش اعلام شدند.
در بخش روایتنگاری از اسما دلبری و محمد اصل زارع تقدیر و آزاده عبدیفر به عنوان برگزیده این بخش انتخاب شد.
در بخش بعدی برنامه محمدباقر کلاهی اهری، شاعر معاصر مشهدی، درباره پاتوق شاعران مشهدی در دهه۴۰ گپ زد و کافه داشآقا را معرفی کرد که در ارگ قدیم مشهد قرار داشته است و شاعران و بزرگان ادبی در آنجا دور هم جمع میشدند.
کلاهی اهری گفت:استادانی مثل احمد کمالپور و احمد عظیمی و در کنار آنها شاعران جوانتر ازجمله محمد شکوهی در این جمع حضور داشتند. برای همین این مکان خاستگاه شعر مشهد و خراسان شده بود.
در بخش تکاثر منتشرنشده، شعر آزاد از حسن متینراد و یاسر معین تقدیر شد و رتبه برگزیده به مجتبی صفدری تعلق گرفت.
در بخش شعر کلاسیک نیز از آرش پورعلیزاده و روحا... سرطاوی تقدیر شد و رتبه برگزیده به محمد وطنخواه تعلق گرفت.
در بخش کتاب منتشرشده (شعر آزاد) کوثر شیخ نجدی برای مجموعه شعر «برهنهتر از بلور» تقدیر شد. رتبه سوم به محمد پروین برای مجموعه شعر «مقتلخوانی چاقوی جنی» رسید، رتبه دوم به رضا جمالی جاجیانی برای مجموعه شعر «ازلیات» تعلق گرفت و رتبه اول هم از آن احمدرضا احمدی برای مجموعه شعر «پایان خاکستری شب» شد.در بخش کتاب منتشرشده (شعر کلاسیک) از رحمتا... رسولیمقدم برای مجموعه شعر «زاویه» تقدیر شد. رتبه سوم تا اول نیز بهترتیب به حدیث لزر غلامی برای مجموعه شعر «زن منی و زنت هستم»، فاطمه سالاروند برای مجموعه شعر «سوسن» و امیرعلی سلیمانی برای مجموعه شعر «این هم از این» تعلق گرفت.
بخش بعدی با حضور محمدحسن شهسواری، مدرس داستان و نویسنده مطرح مشهدی، برگزار شد. مهمترین صحبتهای شهسواری در این بخش به ادبیات شهری مربوط میشود. شهسواری دراینباره توضیح داد که چرا ادبیات شهری در غرب سابقه بیشتری از ادبیات شهری در کشور ما دارد. براساس توضیحات او، در غرب شهرها برای خدمترسانی به روستاها به وجودآمدند و برای همین ماندگار بودند، اما در برخی نقاط شهرها در راستای سیاست و در خدمت به حکومتها به وجود آمدند و با رفتن سلسلهها هم از بین میرفتند.
او در ادامه گفت: ادبیات شهری به این دلیل در کشور ما جوان است، زیرا یک نویسنده باید احساس شهروندی کند تا ادبیات شهری شکل بگیرد. این درحالی است که نویسندگان بزرگ ما شهرنشین نبودند و در مدح روستا و در انتقاد به شهرها اثر تولید میشده است. اصلا شهر مرکز فساد تلقی میشده و این تا دهه۶۰ و در آثار نویسندگانی مثل جمالزاده، هدایت و حتی گلشیری هم بوده که شهر تحقیر میشده است.
شهسواری که نویسنده رمان پاگرد و ازجمله آثاری است که به اتفاقات و مکانهای مشهد در آن اشاره شده است، به رمان غایب حسین سناپور اشاره کرد که با انتشار آن در سال۷۹ موجی به وجود آمد و حتی در آن زمان همان رمان تحقیر میشد، که یعنی چه اسم کوچه و خیابان در یک رمان بیاید، اما پس از آن کمکم نویسندگان با احساس تعلق به شهر آثاری تولید کردند.
برگزیدگان بخش تکاثر منتشرنشده داستان به شرح زیر هستند:
در داستان کوتاه از مسعود ریاحی و نجمه سجادی تقدیر و بهروز شیدا کراتی برگزیده شد.در بخش کتاب منتشرشده (مجموعه داستان) از مهسا علیون برای «بلیت یکطرفه» و آرش محمودی برای «نیوکاسل» تقدیر شد. رتبههای سوم تا اول نیز بهترتیب به داریوش احمدی برای «به مگزی خوش آمدید»، محمدرضا زمانی برای «ساکن خانه دیگران» و رتبه اول به عالیه عطایی برای «چشم سگ» تعلق گرفت.
در بخش رمان از احمد حسنزاده برای رمان «خیالباز» تقدیر شد.
رتبه سوم به صمد طاهری برای رمان «برگ هیچ درختی» تعلق گرفت، رتبه دوم به منصور علیمردانی برای «اوراد نیمروز» رسید و رتبه اول به علیاکبر حیدری برای رمان «استخوان» تعلق گرفت.
بیشتر بخوانید:
با «احسان عبدیپور» درباره مرزهای پیدا و ناپیدای داستان و روایت