نجفی | شهرآرانیوز؛ بالاخره به طور رسمی و از زبان یک مقام رسمی دلیل قطعی برق روشن شد. وزیر نیرو گفته افزایش دما و تولید رمزارز دو علت اصلی خاموشیهای اخیر است. بدتر اینکه گفته براساس گزارش مراجع جهانی ۱۰ درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها مربوط به ایران است. در واقع طبق عدد و رقمهای فعالان حوزه انرژی، هزینه برق مصرفی برای تولید هر بیت کوین حدود ۲۰۸ میلیون تومان و سرمایه اولیه لازم برای ایجاد یک مزرعه استخراج رمز ارز حدود ۴ میلیارد تومان برای سرمایه گذاران این صنعت آب میخورد، درحالی که قیمت روز این ارز اکنون حدود ۸۸۵ میلیون تومان است.
حتی یکی از مسئولان شرکت توزیع نیرو مدعی شده بود که برق مورد نیاز برای استخراج یک BitCoin، برابر با مصرف ۱۰۰ سال یک واحد مسکونی است. آمارهای جالبتر نشان میدهد مصرف برق ماینرهای استخراج بیت کوین حتی در مقایسه با کل میزان انرژی الکتریکی استفاده شده به وسیله مردم برخی کشورها بیشتر است! پژوهش جدیدی از دانشگاه کمبریج نشان میدهد که بیت کوین به اندازه کل سوئیس انرژی مصرف میکند.
بر اساس یک گواهی کتبی ارائه شده به کمیته انرژی و منابع طبیعی مجلس سنای ایالات متحده آمریکا، میزان برق مورد نیاز استخراج بیت کوین در سراسر دنیا، برابر ۱ درصد کل انرژی الکتریکی جهان است! این مقدار وحشتناک و بسیار بالاست، پس جای تعجب نیست برخی BitCoin را دشمن طبیعت خطاب کنند. ماینرها به معنی واقعی کلمه برق را میبلعند. اگر تعدادی از آنها را در خانه، با برق شهری عادی، راه اندازی کنید، احتمال پریدن فیوز بالاست، زیرا برق شهری پاسخ گوی عطش این دستگاهها برای انرژی الکتریکی نیست. طبق گفته سخنگوی شرکت برق، از تیرماه پارسال تا فروردین ماه ۱۴۰۰ با کمک نیروی انتظامی سیر کشف دستگاههای رمزارز غیرقانونی رو به افزایش است و ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شده است.
یکی از نمایندگان مجلس این قطع و وصلیهای برق را ناشی از شیوه سنتی انتقال برق بیان کرده بود. علی پورخنکداری، نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه و جویبار، گفته: «هنوز انتقال برق با تیربرقهای بتنی و سیمهای نارسا انجام میشود و این اتفاق هزینههای بالایی را تحمیل میکند. امروز جهان به سمت استفاده از کابلهای زیرزمینی با انتقال سریع برق روی آورده و دانش تکنولوژی انتقال انرژی رشد کرده است، اما متاسفانه ایران در این زمینه نواقص بسیاری دارد.» از آن طرف، هر ساله در زمستان بخشی از نیروگاههای تولید برق حرارتی برای تعمیر از مدار خارج میشوند، حدود ۳ هزار مگاوات از این نیروگاهها عمری بالاتر از ۴۰ سال دارند و با وجود تعمیر، بازدهی بسیار کم و اثرات منفی زیست محیطی فراوانی دارند.
با این حال فرماندار شهر ری گفته این مشکل ناشی از کمبود تولید برق است و این در تناقض با صحبتهای دیگر مسئولان شرکت تولید و توزیع نیرو در کشور است. او گفته: «برنامه قطعی برق در کشور به دلیل شبکه توزیع نیست بلکه به علت کمبود تولید است که به صورت سراسری اجرا میشود و در شهرستان ری نیز بر اساس برنامه اعلام شده از سوی شرکت توانیر و مرکز دیسپاچینگ به شرکت توزیع برق استان تهران محدودیت مصرف برق اعمال میشود که در برخی از نقاط شهرستان قطعی برق دو مرحلهای داشتیم.»
در این چند روز خاموشیهای بی برنامه و یکهویی صدای خیلیها را درآورده است. کسی فکرش را نمیکرد هنوز به چله تابستان نرسیده خاموشیها با این شدت و در ساعتهای نسبتا طولانی آغاز شود. مردم در آسانسورها حبس شده بودند، توی شهربازیها روی هوا معلق مانده بودند، توی اتاق عملها و در خیلی از مراکز مهم دیگر که نبودِ برق میتواند به یک فاجعه تبدیل شود. حتی چندروز پیش خبر رسید که در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر مشهد برق رفته و پمپ هوا خاموش شده و مقنی در عمق ۵۰ متری زمین بدون اکسیژن مانده است که در آخرین لحظات آتش نشانان از مرگ نجاتش داده بودند.
از طرف دیگر، حتی آن قطعیهایی که قبل از این از سوی شرکت توزیع برق اطلاع رسانی شده بود، آن قدرها به موقع و با برنامه نبوده، ولی مسئولان اصرار دارند که مدام جدول قطع برق در مناطق مختلف شهر را منتشر کنند و به آن عمل نکنند! این چندروزه صدای خیلیها درآمد و تصاویر غریبی هم منتشر شد و مثل همیشه دستمایه شوخیهای زیادی قرار گرفت. جالب اینکه، یکی از مسئولان شرکت توزیع برق مشهد در گفتگو با شهرآرا مدعی شده بود قطعی روز اول به دلیل برخورد پرنده با شبکه برق بود که مشکل بلافاصله حل شد!
این دیگر از آن شوخیهای بی مزه بود. یعنی مدیران امور هنوز هم گمان میکنند با چنین ادعاهایی میتوانند مردم را قانع کنند؟ بعد از اینکه مردم از جدولهای قطعی برق ناامید شدند، حالا سخن گوی صنعت برق به مشترکان توصیه کرده؛ نرم افزار «برق من» را نصب کنند: «در قالب این نرم افزار به مردم زمان قطعیهای برق اعلام میشود، همچنین برای هر استان سقف مصرف برق تعیین شده است که با عبور از این میزان تعیین شده، انتشار برنامه خاموشیها و اعمال آن برای مدیریت شبکه برق به شرکتهای توزیع واگذار شده است که مردم از طریق سایت این شرکتها در جریان برنامههای احتمالی قرار خواهند گرفت.»