لالهسادات کوثری | شهرآرانیوز؛ دیروز بار دیگر شرایط هوای مشهد با شاخص ۱۲۰ای کیو آی در وضعیت ناسالم قرار گرفت. توالی آمار تعداد روزهای ناسالم در شهر باعث افزایش سطح و غلظت آلایندهها و نیز وقوع پدیده وارونگی دما شد تا سرانجام مسئولان راضی به تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوای مشهد شوند. البته همین بحران امروز آموزش حضوری را در مدارس ابتدایی، استثنایی، پیشدبستانیها و مهدهای کودک مشهد در هر دو نوبت صبح و عصر به تعطیلی کشاند.
پیش از این دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارائه درخواست تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوا را تنها منوط به استقرار هوای آلوده برای همه گروههای سنی در شهر کرده بود تا اینکه سرانجام دو روز قبل اداره کل هواشناسی با صدور اطلاعیه وضعیت نارنجی و هشدار برای افزایش غلظت آلایندهها در چهار شهر کشور به ویژه مشهد باعث شد ضرورت برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوای مشهد در دستور کار قرار بگیرد.
وقوع پدیده وارونگی دما و تداوم هوای آلوده در فصل پاییز اتفاق تکراری هرسالهای است که نفس شهر را به شماره میاندازد، اما برای این اتفاق تکراری نهتنها تمهیدی اندیشیده نشده است، بلکه حتی سادهترین راهکار یعنی برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوا نیز منوط به استقرار بدترین شکل آلودگی در هوای شهر میشود.
نمونه عینی این ادعا نیز خبر منتشر شده در روزنامه شهرآرا در سوم آذر امسال است که بعد از گذشت پنج روز متوالی از استقرار هوای ناسالم، علیاصغر حسنی، مدیر گروه بهداشت محیط و حرفهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بهعنوان نماینده علوم پزشکی برای ارائه درخواست برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوا در شهر به خبرنگار ما گفت که عمدتا تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوا را بر اساس شرایط آب و هوایی در نظر میگیریم؛ میزان آلایندگی در شهر هنوز به استاندارد تعاریف برای تشکیل کمیته اضطرار کاهش آلودگی هوا نرسیده است.
اما درست چهار روز بعد و در هفتم آذر، سازمان هواشناسی با صدور اطلاعیهای درباره تشدید آلودگی هوای چهار کلانشهر کشور برای نهم و دهم آذر هشدار داد.
در اطلاعیه این سازمان با صدور هشدار رنگ نارنجی، آمده است: انباشت و افزایش غلظت آلایندهها همراه با کاهش کیفیت هوا، چهارشنبه (۱۰ آذر) برای شهرهای اصفهان، کرج، مشهد و تهران پیشبینی میشود.
پس از صدور این اطلاعیه سازمان هواشناسی، باردیگر موضوع درخواست برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوا را از دانشگاه علوم پزشکی مشهد جویا شدیم که مدیر گروه بهداشت محیط و حرفهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به خبرنگار ما گفت: با صدور اطلاعیه هواشناسی و بررسی وضعیت آلایندهها موضوع برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوا در کمیته مشترک با حضور متولیان بهداشتی به نتیجه نهایی رسید و بر این اساس درخواست برگزاری جلسه به صورت فوری از سوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تاریخ هفتم آذر ارسال شد؛ در حقیقت دانشگاه مرجع درخواست کننده است و کارگروه اداره کل محیطزیست پیگیر برگزاری این کارگروه خواهد بود.
علی اصغر حسنی ادامه داد: درخواست برگزاری کارگروه اضطرار بعد از وصول در استانداری در اولین فرصت و بهصورت فوری برگزار میشود.
معاون نظارت و پایش محیطزیست انسانی اداره کل محیط زیست خراسان رضوی در پاسخ به این سؤال که آیا درخواست دانشگاه به این اداره کل رسیده است یا خیر نیز گفت: درخواست دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دست ما رسیده است.
محمد عرفانی افزود: ما نیز با تأیید این موضوع و لحاظ نظر کارشناسی خود درخواست برگزاری کارگروه اضطرار آلودگی هوا را به استانداری ارسال کردهایم و منتظر دریافت زمان برگزاری کارگروه هستیم.
حسین فکور، مدیرگروه محیط زیست و توسعه پایدار استانداری خراسان رضوی نیز در این باره گفت: به محض وصول درخواست محیط زیست استان این موضوع در اولویت قرار میگیرد.
وی افزود: این کارگروه همان طور که از عنوانش پیداست، کارگروه اضطرار آلودگی هوا نام دارد و به محض دریافت درخواست متولیان زیستمحیطی بلافاصله در عصر همان روز یا نهایتا در ۲۴ ساعت بعد از دریافت درخواست، جلسه کارگروه اضطرار را تشکیل میدهیم.