محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ کم پیش آمده است هوای کلانشهرهای کشور ازجمله مشهد از ابتدای پاییز و شروع کاهش دما تا امروز آلوده و بحرانی نباشد. البته مشهد تقریبا در همه فصول سال درگیر آلودگی هواست، اما این آلودگی در پاییز و زمستان بهدلیل سوزاندن مازوت و گازوئیل در نیروگاههای برق در نزدیکی شهر تشدید میشود. آنطور که در سیاهه آلودگی هوای شهر مشهد نوشته شده است، نیروگاههای برق ۲۰ درصد در آلودگی هوای مشهد سهم دارند.
درحالیکه در سالهای گذشته کمیته اضطرار آلودگی هوا مجوز استفاده از مازوت در نیروگاهها را بهصورت محدود صادر میکرد، امسال بهشکل عجیبی صدور این مجوز از دست استانها خارج و از مرکز دستور مازوتسوزی در نیروگاهها صادر شد و براساس شواهد از ابتدای پاییز برخی نیروگاهها مثل توس از این سوخت آلاینده برای تولید برق استفاده میکردند.
دیروز رئیس سازمان حفاظت از محیطزیست سرانجام به این مسئله واکنش نشان داد و گفت که هیچ یک از نیروگاهها و واحدهای صنعتی و معدنی بهویژه در نزدیکی کلانشهرها حق استفاده از سوخت مازوت را ندارند.
حوالی سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ با تصویب قانون هوای پاک، استفاده از مازوت در نیروگاههای برق و سایر صنایع ممنوع شد و آنها فقط در صورت اضطرار و با تأیید سازمان محیطزیست و دیگر ادارات دخیل در این ماجرا و بهصورت محدود حق استفاده از این ماده آلاینده را داشتند، اما زمزمه استفاده دوباره و بیضابطه از مازوت در نیروگاهها از زمانی آغاز شد که وزیر نفت از کسری ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز در کشور خبر داد و در ۱۷ مهر با مطرحشدن «ارسال حداکثری سوخت مایع به نیروگاهها با اولویت منطقه شمال شرق، استفاده حداکثری از نفت کوره در نیروگاهها و مدیریت تأمین گاز برای مهمترین مراکز تولید برق در کشور» در سومین جلسه هماهنگی و برنامهریزی تأمین سوخت زمستانی، چراغ سبز و مجوز استفاده از مازوت برای نیروگاههای برق صادر شد.
۱۵ آبان امسال، معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تأیید کرد که از سوخت بهشدت آلاینده مازوت در کلانشهرها بهویژه مشهد برای تولید برق استفاده میشود. داریوش گلعلیزاده دراینباره گفت: در سالهای گذشته در تهران، اصفهان و کرج بههیچوجه از مازوت در نیروگاهها استفاده نشد، اما در شهرهایی مانند تبریز، مشهد و همدان مازوت مصرف میشود.
حسین فکور، مدیر گروه محیطزیست و توسعه پایدار استانداری خراسانرضوی هم ۱۶ آبان در گفتگو با شهرآرا اعلام کرد که مجوز مازوتسوزی تا سال گذشته بهعهده کمیته اضطرار بود که در استان تشکیل میشد، اما با تصمیمی که امسال گرفته شد، این مجوز کشوری صادر میشود و اکنون نیروگاه توس از تهران مجوز گرفته است.
اما افزایش روزبهروز آلودگی هوای شهر مشهد و تأیید مدیران محیطزیستی کشور و استان مبنی بر استفاده از مازوت در نیروگاههای تولید برق اطراف شهر سبب شد شورای اسلامی شهر مشهد در ۲۹ آبان در نامهای به استاندار خراسانرضوی خواستار جلوگیری از استفاده سوخت مازوت در نیروگاههای مشهد شود و هشدار دهد که با ادامه این روند هوای شهر مشهد آلوده و حتی بحرانی میشود.
علی سلاجقه، رئیس سازمان محیطزیست کشور بعد از حدود ۲۰ روز از تأیید مازوتسوزی در مشهد و سایر کلانشهرهای آلوده کشور و آغاز مناقشات درباره این مسئله، به بیان اینکه استفاده از این سوخت ممنوع است، بسنده کرد و گفت: استفاده از سوخت مازوت برای نیروگاهها و واحدهای صنعتی و معدنی ممنوع است و باتوجهبه نزدیکی فصل سرد سال و احتمال قطعشدن گاز نیروگاهها و واحدهای صنعتی و معدنی، برای سوخت جایگزین آنها باید فکر شود؛ ما نیز آمادگی کامل داریم تا از این واحدها حمایت و شرایط را برای رفع مشکل آنها آسان کنیم.
با وجود نظر صریح معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان محیطزیست کشور درباره ممنوعیت استفاده از مازوت، آنطور که خبر رسیده است، رویه سابق همچنان پابرجاست و نیروگاهها با همان مجوز مرکز درحال مازوتسوزی هستند.
مدیر گروه محیطزیست و توسعه پایدار استانداری خراسانرضوی در گفتگو با شهرآرا با اشاره به صادرنشدن دستور جدید برای استفاده از مازوت گفت: تا امروز هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده و اختیاری به استانداری و کمیته اضطرار تفویض نشده است که درباره مازوتسوزی نیروگاهها تصمیم گرفته شود؛ نیروگاههای برخی استانها مثل خراسانرضوی و شهر مشهد نیز همچنان براساس مصوبهای که از تهران به آنها داده شده است، درحال سوزاندن مازوت برای تولید برق هستند.