طنین همتی| شهرآرانیوز، اگر در آستانه شب یلدا به بازار آجیل سر بزنید، بیشتر فروشندگان صنف آجیل و خشکبار مشهد از کاهش محسوس مشتری میگویند. فروشندگان از قیمتهایی که بهقول معروف ساعت میزند و تحتتأثیر جو ارز و بازار، رقم ثابتی ندارد میگویند. بهگفته یکی از فروشندگان، از هفته گذشته تاکنون این محصولات ۲۹ درصد افزایش قیمت داشتهاند و ما هم به مشتری حق میدهیم که با دیدن قیمتهای جدید از خرید منصرف شود.
بهگفته فروشندگان، شروع کرونا که باعث تعطیلی این صنف برای مدتی شد و در ادامه، افزایش هزینههای زندگی و بیثباتی قیمتی در کالاهای اساسی، رفتهرفته مصرفکنندگان این بازار کم و کمتر کرده است. بهطوریکه اکنون این بازار در آستانه شب یلدا که معمولا مانند شب عید نوروز رونق دارد، دیگر خبری از حجم مشتری نیست.
مهدی عباسی، فروشنده آجیل، با بیان این مطلب گفت: برخی فروشگاهها که در مشهد معروفاند، در همین شرایط موجود هم مشتریهای خودشان را دارند که بخشی از این بازار را زائران و بخشی دیگر را هم مشتریان ثابت و وفادار برند تشکیل میدهند، اما برای سایر واحدهای خردهفروش، نبود مشتری نسبت به سالهای قبل محسوس است.
در فروشگاههای مشهد پسته از کیلویی ۲۶۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان، مغز بادام درختی خام ۳۱۵ هزار تومان، نخود و کشمش ۶۸ هزار تومان، بادام زمینی حدود ۷۰ هزار تومان، مغز گردو ۲۶۵ هزار تومان و گردو با پوست از ۱۰۰ تا ۱۶۰ هزار تومان عرضه میشود.
همچنین، هر کیلو آجیل مخلوط ۲۸۵ هزار تومان، آجیل پنجمغز ۳۹۵ هزار تومان، آجیل اقتصادی که ترکیبی از تخمه و مغز است، ۱۸۵ هزار تومان، آجیل ممتاز ۲۲۳ هزار تومان، آجیل پذیرایی ۲۹۲ هزار تومان، آجیل شیرین ۳۳۸ هزار تومان و آجیل مغز سفارشی ۴۰۹ هزار تومان عرضه میشود.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران در گفتوگویی درباره دلایل افزایش شدید قیمت آجیل و خشکبار در کشور گفت: قیمت برخی اقلام آجیل را که وارداتی است، ۳ عامل در کشور تعیین میکنند؛ مقدار تولید، عرضه و تقاضا و نرخ ارز، تعیینکننده قیمت آجیل و خشکبار در کشور است، زیرا برخی از این اقلام صادراتی است و برخی دیگر وارداتی.
مصطفی احمدی با اشاره به اینکه قیمت آجیل شب یلدا در ۲۰ تا ۲۲ آذرماه تعیین خواهد شد، و در پاسخ به اینکه آیا افزایش قیمت اقلامی مانند پسته و بادام به بیش از ۳۰۰ هزار تومان رسیده است، گفت: برخی از اقلام ما ازجمله پسته نرخ جهانی دارد و نمیشود آنها را خارج از محدوده قیمتهای جهانی عرضه کرد. ضمن اینکه همانگونه که اشاره شد، تولید این محصولات بهشدت کم شده است، بهعنوان مثال ما هرسال بین ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تن پسته تولید میکردیم، اما امسال میزان تولید به حدود ۶۰ هزار تن رسیده است.
رئیس اتحادیه آجیلفروشان مشهد در گفتگو با شهرآرانیوز درباره وضعیت این بازار در آستانه شب یلدا گفت: امسال در کنار مشکل خشکسالی، کمبود محصول داریم. از طرفی صادرات پابرجاست و از طرف دیگر هم افزایش نرخ ارزها باعث افزایش قیمتها شده است.
علیرضا ارزانی ممقانی در ادامه تأکید کرد: از همه مهمتر اینکه مردم توان خرید ندارند و واقعا برایشان مقدور نیست این کالاها را در سبد مصرفیشان بگنجانند. متأسفانه هزینههای زندگی زیاد شده و حقوقها کفاف هزینههای زندگی را نمیدهد. همین امر باعث شده است مصرفکننده از این بازار کم شود.
بهگفته وی، قشر عمده جامعه که حقوقبگیر هستند، تابهحال قشر مرفه جامعه محسوب میشدند، اما امروز قشر مرفه حساب نمیشوند و آجیل و خشکبار از سبد بیشتر خانوارها حذف شده است. آجیل و خشکبار جدا از استفاده در مراسمات و عیدها، برای تأمین پروتئین افراد نیاز است، ولی متأسفانه وضعیت اقتصادی از توان خرید مردم کاسته است.
رئیس اتحادیه آجیلفروشان مشهد گفت: ما آمادگی داریم آجیل و خشکبار شب چله را که شبی نمادین و سنتی در ایران است، با بهترین کیفیت در اختیار مردم قرار دهیم و بتوانیم شب چله خوبی را برای مردم رقم بزنیم. واحدها هم آمادگی عرضه آجیل و خشکبار دارند. امیدواریم شرایط بهگونهای باشد که این بازار با استقبال مردم روبهرو شود.
ممقانی همچنین در ادامه یادآور شد: باید فکری برای اقتصاد خانوادهها و کشور کرد. در طول سال مردم آنچنان از مواد مغزی استفاده نمیکنند و این در شأن مردم نیست که در این ایام ویژه سال که شب یلدا با آجیل مزین شده است، توان خرید نداشته باشند.
بهگزارش شهرآرانیوز، مردم هم از این افزایش قیمتها گله دارند. مردم میگویند استفاده از دانههای مغزی فقط به شب یلدا خلاصه نمیشود. باتوجهبه وجود بیماری کرونا که نیاز است سیستم ایمنی بدن در برابرش تقویت شود، در طول سال مصرف آنها ضروری است. اما متأسفانه هیچ اعتمادی به این بازار نیست و قیمتها از این ماه به آن ماه تغییر میکنند. مردم همچنین از نبود یک نرخ ثابت در فروشگاهها گله دارند و میگویند چرا نرخ آجیل در مغازهها متفاوت است.
خشکسالی و واردات برخی اقلام آجیل که تحتتأثیر ارز ثبات قیمتی ندارد، باعث شده است بیشتر آجیل و خشکبار با افزایش قیمت چندبرابری مواجه شود. باید دید آیا با نزدیکشدن به روزهای منتهی به شب یلدا این بازار تکان میخورد یا همچنان نبود مشتری در آن مشهود است. اما بعید بهنظر میرسد با پسته کیلویی ۳۰۰ هزار تومان، مردم کششی برای این بازار داشته باشند.