به گزارش شهرآرانیوز - آیین نکوداشت ملک جهان خزاعی طراح صحنه و طراح لباس پیشکسوت سینمای ایران، به همت انجمن صنفی طراحان فیلم سینمای ایران، عصر جمعه (دهم دی ماه ۱۴۰۰) در سالن سینماتوگراف موزه سینما، با حضور هنرمندان و سینماگران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم کامیاب امین عشایری به نمایندگی از هیئت مدیره و اعضای انجمن صنفی طراحان فیلم سینمای ایران با بیان اینکه طراحی صحنه و طراحی لباس در سینمای ایران مرهون و مدیون هنر ملکجهان خزاعی است گفت: ایشان با حضور و فعالیت مستمر خود از دهههای گذشته تا کنون توانسته حرفه طراحی صحنه و طراحی لباس را به عنوان یک تخصص معرفی و تثبیت کند و از این رو به ایشان و نقشی که در این عرصه داشته بسیار مدیونیم. برایشان آرزوی سلامتی و خوشی دارم و امیدوارم همچنان شاهد موفقیتها و فعالیتهای ارزشمندشان در سینمای ایران باشیم.
سپس محمدعلی نجفی، رئیس هیئت مدیره خانه سینما، درباره همکاری خود با ملکجهان خزاعی در سریال «سمک عیار» سخن گفت و به نقش او در تاکید بر جزئیات طراحی صحنه و طراحی لباس و کارکرد ویژه آن در سینما اشاره کرد.
وی به لزوم تفکیک طراحی صحنه و طراحی لباس در سینما اشاره کرد و گفت: نقش و تاثیر ملک جهان خزاعی در سینمای ایران چنان است که حتی در نسل پس از او و شاگردانی، چون حسین میرکیانی که تجربه همکاری با ایشان را در سریال سربداران داشتم، انکارناشدنی است. ملک جهان خزاعی با حضورش در سینما به صحنه، لباس و اشیاء صحنه هویت داد و بر اهمیت نقش رنگ، بافت و جنس آکسسوار صحنه در اثر سینمایی تاکید کرد. باعث افتخار من است که در مورد خانم خزاعی صحبت کنم و از انجمن صنفی طراحان فیلم تشکر میکنم که این موقعیت را در اختیار من قرار دادند و آرزو میکنم همچنان شاهد موفقیتهای خانم خزاعی باشیم.
در ادامه مراسم کلیپی کوتاه از سخنان بهمن فرمان آرا درباره همکاری با ملک جهان خزاعی در فیلم شازده احتجاب پخش شد که در آن فرمانآرا طراحی صحنه و طراحی لباس این فیلم را از رموز ماندگاری آن پس از ۵۰ سال برشمرد. او در ادامه به همکاری در فیلم سایههای بلند باد و صحرای تاتارها اشاره کرد و افزود؛ ملک جهان خزاعی طراحی است که همیشه با ملاک و معیارهای بین المللی کار کرده و همکاری او با پیتر بروک هم این موضوع را تائید میکند. به او تبریک میگویم و امیدوارم سالیان سال کار کند و از استعداد و تخصصش استفاده شود.
پس از پخش پیام بهمن فرمان آرا، فیلم مستندی با عنوان ملک جهان به کارگردانی کیوان مقدم پخش شد که مروری برآثار این طراح از اولین فیلمش بعنوان طراح صحنه و طراح لباس تا آثار متاخر او در سالهای اخیر بود.
در ادامه کلیپی از صحبتهای محمدمهدی دادگو پخش شد که ضمن برشمردن خصایص اخلاقی منحصر به فرد ملک جهان خزاعی، به نقش ویژه او در سینمای ملی ایران اشاره کرد. دادگو به حضور این هنرمند در تولید پروژه افسانههای کهن ایرانی اشاره کرد که پروژهای سخت و پرکار بوده و حرفهای بودن ملکجهان باعث شد او بتواند از اثری که خلق کرده بود محافظت نموده و آن را به اتمام برساند.
وی افزود: یکی از مغتنمترین افراد باقیمانده از نسل پیشین ملک جهان خزاعی است، برای کسانی که آثاری آفریدند چنین بزرگداشتهایی یادآوری به نسل جدید است که آثار هنری جاودانگی هنرمند را تقبل و تضمین میکنند. امیدوارم ملک جهان خزاعی تندرست و زاینده و پاینده باشد و بر کارنامه درخشان خود بیفزاید و نسل جوان با مرور آثار هنرمندان دریابند که تارک هنر همیشه درخشان است.
در بخش دیگری از این مراسم محمدرضا دلپاک به تاثیر نقش صدا در صحنه پرداخت. وی با یادآوری اولین همکاری خود با ملک جهان خزاعی در فیلم بلندیهای صفر گفت: در آن فیلم تجربه من از قاب دوربین فراتر رفت و باعث شد من به مقوله طراحی صدا بیشتر فکر کنم و این عنوان را در سینمای ایران جابیندازم و تثبیت کنم. همین جا از حسینعلی لیالستانی و ملک جهان خزاعی تشکر میکنم، چون با این فیلم برای اولین بار کاندیدای بهترین صدا در جشنواره فجر شدم. دلپاک از تجربه حضور در فیلمهای تولد یک پروانه، صنم و غزال گفت و از همکاری مشترک با رفیع پیتز و ملک جهان خزاعی به نیکی یاد کرد.
دلپاک در پایان ابراز امیدواری کرد به نقش طراحی صدا و تعامل آن با طراحی صحنه بیشتر اهمیت داده شود و تاثیر این دو مولفه بر کلیت فیلم نادیده گرفته نشود.
سپس محسن شاه ابراهیمی در سخنانی با یادآوری دوران دانشجویی خود در ایتالیا به خاطرهای از مواجههاش با نام ملک جهان خزاعی و بهمن فرمان آرا در پوستر فیلمی سینمایی اشاره کرد که تصویر بخشی از ارگ بم در آن دیده میشد و افزود: اینکه در کشوری غریب نام این دو سینماگر ایرانی را بر سر در سینما ببینم برایم بسیار جذاب بود.
شاه ابراهیمی ادامه داد: پس از سالها روزی آقای قاسم قلی پور برای پروژهای از من دعوت کردند که در کنار ملک جهان خزاعی باشم و من از این همکاری بسیار خوشحالم. ملک جهان خزاعی کسی است که رنگ را به سینمای ایران وارد کرد.
در ادامه تندیس و لوح یادبود انجمن صنفی طراحان فیلم سینمای ایران، توسط محسن شاه ابراهیمی به ملک جهان خزاعی اهدا شد و پس از آن خزاعی ضمن قدردانی گفت: از آنجایی که در ۲۵ سال گذشته ایران زندگی نمیکنم فکر میکردم من را فراموش کردند و از اینکه امشب دیدم این اتفاق نیفتاده، فراموشم نکردید، فیلم زیبایی راجع به من تهیه کردید و این بزرگداشت را برگزار کردید بی نهایت ممنونم.
پس از صحبتهای ملک جهان خزاعی، کلیپ کوتاهی از سخنان رفیع پیتز، کارگردان و پسر ملک جهان خزاعی، پخش شد که در آن به نقش ملک جهان در فیلمهایش نه تنها به عنوان طراح صحنه و طراح لباس که به عنوان همکار و همراه فیلمساز اشاره کرد. او به استفاده بی نظیر ملک جهان از رنگ در دنیای فیلمهایش اشاره کرد و از اینکه این شانس را داشته که همیشه او را در کنار خود داشته باشد، ابراز خوشحالی کرد.
در پایان لوح تقدیر و هدیه نقدی که از سوی موزه سینما تدارک دیده بود، توسط واحد خاکدان (نقاش پیشکسوت)، به ملک جهان خزاعی اهدا شد.
واروژ کریم مسیحی، فرهاد توحیدی، هوشنگ گلمکانی، عباس یاری، غلامرضا موسوی، محمد حمیدی مقدم، پیمان جعفری، علی رویین تن، مهدی سجاده چی، یونس صباحی، سمیرا علایی، طهورا ابوالقاسمی، غزل شاکری، هایده صفی یاری، ژیلا ایپکچی، آناهید آباد، شهین نجف زاده، امید روحانی، قاسم قلی پور، علی لقمانی، حسن آقاکریمی، سیامک احصایی، مونا زندی حقیقی، ابراهیم ایرج زاد، علی شاه حاتمی، مهران عباسی، حسینعلی لیالستانی، محسن حسینی، امیر عابدی، عباس شوقی، علی حضرتی و ... از حاضران در این مراسم بودند.
منبع: ایسنا