مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ در آستانه فرارسیدن سال نو بازار آجیل و خشکبار مشهد بعد از دو سال به دلیل فروکش کردن تب کرونا دوباره داغ شده است. شاید ماجرای شما با آجیل شب عید، مشابه مردمی باشد که ما با آنها گفتگو کردیم. اغلب آقایان با سه واژه مشترک جواب میدادند: «نخریم، چه کنیم؟». طی یک قول وقرار که معلوم نیست کی و چطور منعقد شده است، گویی همه تصمیمشان را گرفته اند که امسال دیدوبازدیدهای نوروزی را ازسر بگیرند و خب، بعد از دو سال تعطیل بودن این مناسبت، از نگاه خیلی افراد نمیتوان روی آجیل خط قرمز کشید و هرقدر هم کم، باید این قلم در فهرست پذیرایی نوروزی خانوادهها باشد. رونق دوباره بازار آجیل در مشهد، بهانهای شد تا به این بازار در روزهای منتهی به پایان سال سر بزنیم و وضعیت آن را بررسی کنیم.
خانمها توضیحات مفصل تری درباره علت و شیوه خرید آجیل میدهند. خانمی که حدود ۵۰ سال دارد و فیش نوبتش را در دست گرفته و منتظر در یکی از آجیل فروشیهای معروف مشهد در حاشیه وکیل آباد نشسته است، به شهرآرا میگوید: «خیلی از خانمها درباره اینکه پذیرایی نوروزی در فامیلشان چطور باشد، باهم صحبت میکنند و وقتی یکی از اقوام تصمیم میگیرد آجیل هم بخرد، به طور طبیعی سایر اقوام نیز این کار را میکنند.
قبول دارم که قیمت هاسرسام آور شده است، اما هرچند کم باید این پذیرایی انجام شود.».
در میان خریداران آجیل، خرید ازسوی سازمانهای خصوصی و دولتی نیز یک رسم معمول است. بسیاری از کارمندان ادارات و شرکتها در این روزها، بستههای نوروزی را از محل کارشان به خانه میبرند که معمولا آجیل هم بخشی از آن است و همین قلم شاید بخشی از نیاز مردم را تامین کند. اما بخش زیادی از مردم در این دسته قرار ندارند.
کم نیستند افراد و خانوادههایی که اعتقاد دارند نوروز به بچهها تعلق دارد و ساختن روزهای خوش را برای فرزندانشان در این مناسبت باستانی، اولویت میدانند. درمیان خریداران آجیل به این نوع افراد هم برمی خوریم. آقایی که تقریبا چهل ساله به نظر میرسد و خریدهایش را داخل خودرو پراید میچیند، به خبرنگار ما میگوید: من معلم هستم و درآمد آن چنانی ندارم. واقعیت این است که توان مالی برای خرید آجیل برای تمام مهمانانم را ندارم و این موضوع نیز در اقوام ما پذیرفته شده و بدون اشکال است، با این حال به اندازه وسعم و به قدری که همسر و بچهها آجیل شب عید بخورند، خرید کردم.
خیلی از افراد معتقدند خرید آجیل مخلوط اقتصادی و ارزان قیمت از فروشگاههای بی نام ونشان کار درستی نیست؛ چون مرغوبیت کالا، تازه بودن و همین طور میزان استفاده از مغز در آجیلهای مخلوط، مشخص نیست. عده دیگر، اما معتقدند تهیه یک نسخه آماده یا همان آجیل مخلوط، سادهتر از خرید به تفکیک خشکبار و بعد ترکیب کردن آن است.
در این زمینه برخی فروشندگان برای جلب اعتماد مشتریان علاوه بر ارائه فهرست قیمت، جزئیات محتوای آجیلهای مخلوط شان را نیز بیان میکنند. به عنوان مثال یک فروشگاه کم نام ونشان در شاندیز، آجیل مغز مخلوط اقتصادی خود را به قیمت هرکیلوگرم ۲۱۰ هزار تومان به فروش میرساند. این آجیل شامل پسته، بادام با پوست، فندق و بادام زمینی پوست کنده هرکدام ۲۰۰ گرم و تخمه کدو و ژاپنی هرکدام ۱۰۰ گرم است.
فروشگاههای کم سابقهتر که از طریق صفحات مجازی به فروش آجیل میپردازند، نیز قیمتهای کمتری برای محصولاتشان تعیین کرده اند. به عنوان نمونه آجیل اقتصادی بین ۱۳۵ هزار تا ۱۸۰ هزارتومان به فروش میرود.
رئیس اتحادیه آجیل وخشکبار مشهد نیز دراین باره به باشگاه خبرنگاران گفته است: «تقاضای مردم برای خرید آجیل شب عید زیاد است و خرید آجیل برای ایام عید شروع شده است. همچنین سازمانها و ارگانها برای کارمندان خود خرید آجیل را آغاز کرده اند و بازار آجیل از وضعیت مناسبی برخوردار است.» علیرضا ارزانی ممقانی افزود: «هرکیلوگرم آجیل از ۱۳۰ تا ۵۰۰هزار تومان در بازار عرضه میشود. در مراکز تنظیم بازار نیز آجیل به قیمت هرکیلوگرم ۱۳۰هزار تومان به فروش میرسد.»