فرزانه عمادی | شهرآرانیوز؛ در معاملات ملکی زمانی که فروشنده بعد از فروش زمین و یا ملک خود به علت افزایش قیمت خواهان فسخ معامله میشود، طرف دیگر معامله که خریدار است، احتمالاً دچار ضرر و زیان مادی میشود. فروشنده با این ادعا که در زمان فروش زمین و یا ملک خود از قیمت عادلانه روز معامله اطلاعی نداشته و ارزش ملک خود را نمیدانسته، دچار غبن در معامله شده است و خواستار فسخ معامله میشود. در پروندههای مطرح شده در دادسرا به علت ناآگاهی خریدار و یا فروشنده از قانون، طرف دیگر قرارداد میتواند ادعای خویش را ثابت کند و باعث برهم زدن معامله شود به همین دلیل پیشنهاد میشود:
در قرارداد میان فروشنده و خریدار این نکته اساسی ذکر شود که طرفین معامله به قیمت عادلانه روز ملک خود و یا کالایی را که خرید و فروش میکنند آگاهی کامل داشته و با علم و اطلاع از وضعیت آن و قیمت روز معامله، آن را انجام دادهاند. همچنین با علم و اطلاع همه خیارات از جمله خیار غبن با هر درجه اعم از فاحش و افحش را از خود سلب کردهاند.
بدیهی است چنانچه فردی که ادعا دارد در معامله مغبون شده است در حین عقد از ارزش واقعی ملک یا مال خود مطلع باشد ادعای قبلی او پس از معامله قابل پذیرش نیست احراز مغبون شدن هریک از طرفین در معامله، یک امر قضایی بوده و در صلاحیت دادگاه است؛ بنابراین مقصود از ارجاع به کارشناس در تشخیص وقوع غبن فاحش، صرفا تعیین قیمت روز معامله با رعایت همه جوانب قضیه است.