محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ براساس گزارش مرکز آمار ایران در تیر امسال، تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ۸/۳ درصد بوده است. تورم ماهانه تیر ماه در مقایسه با ماه قبل (٧/ ١ درصد)، افزایش داشته است. همچنین براساس گزارش بانک مرکزی، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران در تیر سال ۱۴۰۱ بیش از ۱۰٫۳ هزار واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال گذشته، به ترتیب ۲۵/۸ درصد کاهش و ۱۰۳ درصد افزایش را نشان میدهد. همچنین بررسیهای اکو ایران نشان میدهد که در تیر امسال، روند ورود نقدینگی به بخش مسکن منفی شده است؛ به عبارتی در تیر امسال میزان خروج نقدینگی بخش مسکن به ۲۱ درصد رسید.
بررسی بازدهی بازارهای جاذب سرمایه از ابتدای امسال تا پایان تیر نشان میدهد که میزان بازدهی سکه در چهار ماهه یاد شده ۲۰/۸ درصد، بازدهی بورس ۷/ ۷درصد و بازدهی دلار ۲۰/۷ درصد بوده است؛ این در حالی است که مسکن با اختلاف چشمگیر نسبت به بورس و نیز با فاصله قدری کمتر نسبت به سکه و ارز، بازدهی به مراتب بیشتری برای سرمایه گذاران رقم زده است. از ابتدای امسال تا پایان تیر، بازدهی مسکن نزدیک ۲۲درصد بوده است که رقم شایان توجهی به شمار میآید؛ زیرا حتی از بازدهی مسکن در مجموع دوازده ماهه سال گذشته این بازار بیشتر است. با توجه به اینکه بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، گزارشی از تحولات بازار مسکن در کلان شهرهای کشور منتشر نمیکنند، فعالان بازار با اشاره به اینکه اکنون کلان شهرهایی مانند مشهد معمولا در رفتار معاملاتی مسکن مشابه تهران عمل میکنند، معتقدند که میتوان از روی آمارهای اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار، روند کلی این بازار را در مشهد رصد و تحلیل کرد.
کارشناس بازار مسکن در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه منبع رسمی و موثقی در مشهد وجود ندارد که آمار مربوط به رشد و کاهش قیمت و معاملات را رصد و گزارش کند، اما براساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران میتوان روند کلی بازار را تحلیل کرد، میگوید: رصد مراکز آماری و همچنین بازخورد گرفته شده از فعالان بازار مسکن مشهد نشان میدهد که قیمتهای پیشنهادی مالکان و معاملات انجام گرفته در تیرماه نسبت به خرداد امسال حدود ۱۰ درصد افزایش قیمت داشته و همین موضوع هم باعث شده است که تعداد معاملات در تیرماه حدود ۲۰ درصد با کاهش مواجه شود.
محمد سیف الدین میافزاید: از طرفی با توجه به افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید طرف تقاضا، بیشتر معاملات معطوف به آپارتمانهای بیشتر از ۱۰ سال سن بوده و سهم معاملات در واحدهای نوساز کاهش یافته است و از طرف دیگر، حدود ۷۰ درصد از معاملات در حال انجام، مربوط به آپارتمانهای تا قیمت ۲ میلیارد تومان است که بیشتر آنها هم از طرف تقاضاهای سرمایهای و سوداگرانه صورت میپذیرد.
وی ادامه میدهد: درباره روند کلی بازار مسکن در مشهد و چشم انداز آن تا پایان سال، باید بگویم این موضوع بستگی زیادی به سیاست خارجی کشور، وضعیت تورم عمومی، تورم در بازارهای موازی به ویژه ارز و رشد نهادههای ساختمانی و رفتار طرف عرضه و تقاضا دارد که همگی اینها با توجه به اینکه تورم مسکن در حال حاضر، عقبتر و جامانده از تورم عمومی است، سیگنال افزایش قیمت را میدهند، ولی به عقیده من، جهش قیمتی مسکن تا آخر سال بعید به نظر میرسد.
اگرچه رشد قیمت مسکن در هر دو شاخص سالیانه و نقطه به نقطه از تورم عمومی عقبتر است، مسکن در حال حاضر بخش شایان توجهی از سبد هزینههای خانوار را به خود اختصاص میدهد. بررسیها نشان میدهد که در مشهد هم اکنون به طور میانگین ۷۰ درصد درآمد خانوارها به هزینههای مسکن اختصاص مییابد. بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، به تازگی گفته است: سهم هزینههای مسکن در سبد خانوارهای شهری ایران بین ۶۰ تا ۷۰درصد است، این درحالی است که میانگین این شاخص در جهان ۱۸درصد و در دامنه نوسانات حدودا ۱۵ تا ۲۵درصد است.
رئیس اتحادیه املاک مشهد هم درگفت وگو با شهرآرا با بیان اینکه رشد قیمتهای مسکن سبب ایجاد رکود در بازار مسکن این شهر شده است، میگوید: بیشتر معاملات صورت گرفته مسکن در مشهد مربوط به آپارتمانهایی با قیمت کمتر از ۲ میلیارد تومان است و معمولا آپارتمانهایی که بیشتر از این قیمت داشته باشند، به سختی خرید و فروش میشوند.
محمد عیدی درباره آینده بازار مسکن در مشهد بیان میکند: هر چند قیمت مسکن در مشهد به صورت میانگین از ابتدای امسال تا پایان تیر ۲۵ درصد افزایش داشته است، جهش قیمت مسکن در ماههای پیش رو بعید است و حتی با توجه به رشد قیمت مسکن در ماههای نخست سال، احتمال مقداری کاهش قیمت هم در بازار وجود دارد.
بررسی شهرآرا از تغییرات قیمتی مسکن در مشهد نشان میدهد که اکنون هر متر مربع آپارتمان نوساز در اوایل خیابان مجیدیه به صورت میانگین ۲۰ میلیون تومان است. این قیمت در مرداد سال گذشته برای هر مترمربع ۱۳ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان بوده است. همچنین در حالی که در مرداد سال گذشته قیمت هر متر مربع آپارتمان نوساز در خیابان موسوی قوچانی ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده، اکنون به متر مربعی ۲۵ میلیون تومان رسیده است. اما اگر به دنبال خرید خانه قدیمی در مناطق برخوردار شهر هستید، اکنون باید برای خرید هر متر مربع مسکن در اوایل خیابان فرامرز عباسی با ۱۳ سال ساخت ۲۳ میلیون تومان بپردازید. این خانه در مرداد سال گذشته هر متر مربع ۱۷ میلیون تومان بوده است.
قیمت یک مسکن دو سال ساخت در اوایل امامت هر متر مربع ۲۶ میلیون تومان است. قیمت این مسکن در مرداد سال گذشته ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده است.