مرتضی اخوان | شهرآرانیوز؛ نوای «کیای» روی تاتامی محل برگزاری رقابتها بلند است و کاراتهکاهای خراسانی با حسرت فقط تماشاگر آن از صفحه قاب جادویی هستند. هجدهمین دوره رقابتهای سوپرلیگ کاراته کشور آغاز شده است و شبکه ورزش سیما هم عصر دیروز چند مسابقه از هفته اول این بازیها را بهصورت زنده پخش کرد. اتفاقی که حسرت و داغ دل رزمیکاران خراسان را که سالهاست از حضور در سطح اول کشور دور هستند، تازه کرد.
استان خراسانرضوی در رشتههای رزمی ورزشی در یکدهه گذشته آنچنان که باید و شاید موفق نبوده و شاهد این مدعا هم حضورنداشتن تیمهای خراسان در سوپرلیگ، لیگبرتر و مسابقاتی از این دست است. البته نبود قهرمانپروری و نداشتن نماینده در تیمهای ملی بزرگسالان هم مزید بر علت شده است تا این خلأ بیش از پیش به چشم بیاید. آغاز سوپرلیگ کاراته و حضورنداشتن تیمی از مشهد در این مسابقات بهانهای شد تا چرایی این دوری حسرتبرانگیز را از تنی چند از مسئولان مربوط جویا شویم.
چندی پیش بود که هادی امیری ریاست هیئت کاراته خراسانرضوی را بهعهده گرفت و در بدو ورودش با این سؤال جدی روبهرو شد که آیا خراسان در لیگهای برتر کاراته تیمداری میکند؟ سؤالی که پاسخش در کشاکش شعارهای انتخاباتی، «بله» بود.
البته امیری همانموقع هم با سیاست به این سؤال پاسخ داد و این مسئله را به «باید» و «نبایدها»ی مختلفی وابسته کرد. سوپرلیگ کاراته دیروز آغاز شد و خبری از تیم خراسان در این مسابقات نبود. امیری پیش از نشستن بر کرسی ریاست هیئت یکیدوباری تیمی از کلات را در رقابتهای سوپرلیگ و لیگبرتر به میدان فرستاده بود، اما امسال که خودش سکاندار ریاست هیئت شده است، این کار نکرد. او دراینباره میگوید: «حقیقت آن است که من برخلاف بسیاری از دوستان معتقد نیستم که استان ما مشکل اسپانسرینگ و تأمین هزینههای تیمداری در سوپرلیگ را دارد!»
امیری افزود: «هیئت ما پول دارد و درآمدزا هم هست. مشکل ما اینجاست که در سالهای قبل در حوزه فنی عملکرد خوبی نداشتند.» امیری که کاراته خراسان را سرشار از استعداد میداند، تصریح کرد: «در چند سال گذشته هیچ برنامهریزی برای ردههای پایه انجام نشده است و میتوانم بگویم در بعد فنی ضعیف عمل شده است.» وی خاطرنشان کرد: «شما برای اینکه یک تیم در سوپرلیگ داشته باشید، باید دستکم ۵۰ درصد ظرفیت خود را به بازیکنان بومی اختصاص بدهید، اما ما واقعا این تعداد نفر را برای تشکیل یک تیم نداریم.»
رئیس هیئت کاراته خراسانرضوی اظهار کرد: «خوشبختانه الان دو نفر از مشهد سکان هدایت تیمهای ملی کاتا و کمیته نونهالان کشور را بهعهده دارند. خود بنده سرمربی تیم کمیته هستم و حاجیآبادی هم سرمربی تیم کاتاست.» وی تأکید کرد: «ما در مشهد امکانات سختافزاری خوبی در کاراته داریم و انشاءا... با یک برنامهریزی قوی در حوزه پایه میتوانیم به پرورش قهرمان هم برسیم.» امیری اذعان کرد: «من بهعنوان متصدی کاراته استان قول میدهم با برنامههایی که داریم، در دو سال آینده در سوپرلیگ هم تیم داشته باشیم.»
رئیس هیئت تکواندو خراسانرضوی که این روزها بهواسطه حضور در پُست سرپرست دبیری فدراسیون تکواندو بدجور سرشلوغ است، دیروز به تماسهای شهرآراورزشی پاسخ نگفت، اما در عوض دبیر هیئت که با کارهای اجرایی و فنی بیشتر سروکار دارد، درباره وضعیت تکواندو خراسان و دلایل عقبماندگی آن گفت: «بخش مهمی از دلایل این اتفاق به اسپانسر برمیگردد.
رشتههای رزمی پولساز نیستند و اسپانسر بهدلیل اینکه دیده نمیشود، حاضر نیست پای کار بیاید.» محسن نقابی افزود: «اما این تنها دلیل این مسئله نیست و معتقدم مربیان ما هم در این ماجرا مقصرند، چراکه ما مربی حرفهای نداریم که بتواند به امر پرورش استعدادها بپردازد.»
وی خاطرنشان کرد: «این ایراد به خود ما در هیئت هم برمیگردد و اگر بخواهیم درست بگوییم، ما در بخش آموزش هم نتوانستیم آنطور که باید و شاید مربیانمان را آموزش بدهیم تا آنها بتوانند استعدادیابی کنند و این استعدادها را پرورش دهند.» نقابی تصریح کرد: «من فکر میکنم ما در تکواندو استعداد زیاد داریم. ما رسول کسرایی را داشتیم که در این سالها تا پای تیمملی رفته، اما واقعیت این است که عضویت ثابت در تیمملی بزرگسالان خیلی سخت است.»
ووشو خراسانرضوی در سالهای گذشته باز وضعیت بهتری نسبت به تکواندو و کاراته داشته است. آنهم بهواسطه پرورش ستارهای مانند احسان پیغمبری که به برند ووشو خراسانرضوی تبدیل شد. البته پیغمبری هم حالا سالهاست که تمام شده و ووشو استان نتوانسته است ستارهای دیگر پرورش بدهد تا جای او را پر کند.
محمد رستگارمقدم، سرپرست هیئت ووشو که دو ماهی میشود هیئت را از محمد زحمتکش تحویل گرفته است تا مقدمات برگزاری مجمع را فراهم کند، درباره وضعیت ووشو استان و دلایل حضورنداشتن تیمی از خراسانرضوی در سوپرلیگ گفت: «متأسفانه در استان خراسانرضوی با وجود اینکه صنایع بسیار قدرتمندی هستند و استان ما از حیث داشتن صنایع در جایگاه دوم، سوم کشور است، حمایتی از امر ورزش صورت نمیگیرد.» وی افزود: «نمیدانم چرا، اما در خراسانرضوی هیچوقت ارتباط خوبی بین صنایع و ورزش برقرار نشده و با افزایش هزینهها و شرایط موجود هم تیمداری در سوپرلیگ کار بسیار سخت و نشدنی است.
یک تیم با بازیکنان بومی دستکم باید برای یک فصل رقابتها چهارصدپانصد میلیون تومان هزینه کند. بماند که ورزشکاران خوب استان با قراردادهای پنجاهشصت میلیونی به تیمهای دیگر میروند و داشتن تیمی باستاره، حداقل یکمیلیارد هزینه بههمراه دارد.» رستگارمقدم افزود: «فکر نمیکنم هیچ هیئتی چنین پولی را داشته و کنار گذاشته باشد تا بتواند در سوپرلیگ شرکت کند.» سرپرست هیئت ووشو استان یادآور شد: «بهنظرم باید هیئت اولویت اصلی خود را برای ساختن احسان پیغمبریهای جدید و پرورش استعدادها بگذارد.»