صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت یخبندان و خشکسالی به بخش کشاورزی و دامپروری خراسان رضوی

  • کد خبر: ۱۶۹۳۴۲
  • ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۲
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: در سال زراعی کنونی یخبندان، سرمازدگی، گرمای بهاره و خشکسالی ۳۰ هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی و دامپروری استان خسارت وارد کرده است.

به گزارش شهرآرانیوز، غلامرضا قنبری در نشست خبری صبح امروز ۲۴ خردادماه، با خبرنگاران به مناسبت هفته جهاد کشاورزی گفت: متاسفانه پس از سرمای بی سابقه دی ماه پارسال، تجربه گرمای بهاره و در نهایت خشکسالی امسال در مجموع این میزان خسارت را به تولیدات بخش کشاورزی استان اعم از باغی، زراعی، شیلات، دام و طیور و زیرساخت‌ها وارد کرده است

وی افزود: بخش کشاورزی یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور است و خراسان رضوی به عنوان یکی از ارکان اصلی کشور است. توانایی‌های خراسان رضوی به طور خاص بعد از چندین سال از انقلاب، تاکنون که قابل مقایسه با قبل نیست. علاوه بر این در موضوع تامین محصولات پروتئینی، امروز استان در یک سری محصولات نه تنها در سطح کشور حتی دنیا به عنوان مزیت نسبی مطرح است.

محصولات رتبه‌دار استان خراسان رضوی در کشور

وی تصریح کرد: زعفران با سهم ۷۵ درصدی تولید کشور، گیاهان دارویی و زیره سبز بالغ بر ۷۰ درصد نیاز دنیا را تامین می‌کند و رتبه اول تولید را در کشور داراست. همچنین در محصولات گلابی، جو، گوشت قرمز رتبه اول را خراسان رضوی داراست. در محصولات دیگر از جمله پسته، آلو، تخم مرغ، زرشک و توت درختی، رتبه دوم را داریم. امروز ما به واسطه وسعت سطح کشت پسته، خراسان رضوی بیشتر از کرمان تولید داشته و رتبه اول را داراست.

قنبری در ادامه یادآورشد: ۲۵ تا ۳۰ درصد ظرفیت تولید گوشت، مرغ، تخم مرغ و گوشت قرمز مازاد تولید استان داریم که صادرات می‌شود و بر این اساس در سال گذشته ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ راس دام سبک صادرات به سایر استان‌ها داشتیم.

عدم تناسب سطح زیر کشت در حوزه زراعت و باغبانی و راندمان متوسط تولید

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی  در ادامه تصریح کرد: یکی از دغدغه‌ها در بخش کشاوری، عدم تناسب سطح زیر کشت در حوزه زراعت و باغبانی و راندمان متوسط تولید در خیلی از محصولات است که به دلیل کاهش بهره‌وری در بخش کشاورزی و حداقل کمبود ضریب نفوذ دانش در مزارع در مقایسه با رکورد‌های تولید حدود ۲۵تا۳۰ درصد کم‌تر است.

وی افزود: به طور مثال در تولید گندم، رکورد در هکتار ۱۴تن است که فاصله زیادی در سطح کشور دارد که نتیجه آن راندمان پایین است. باید برنامه‌های ویژه‌ای در بحث افزایش بهره وری و ضریب نفوذ در مزارع داشته باشیم.

در دنیا، دنیا رتبه اول ضایعات کشاورزی داریم 

قنبری در ادامه گفت: متاسفانه ۲۵ تا ۳۰درصد محصولات کشاورزی جزو ضایعات کشاورزی محسوب می‌شود و در دنیا رتبه اول را داریم، به اندازه ۲میلیون هکتار زمین کشاورزی داریم به طوریکه ۳ درصد ضایعات محصولات کشوری دنیا را ایران به خود اختصاص می‌دهد. باید به سمت کاهش ضایعات کشاورزی برویم و رکن اصلی آن جهاد تبیین است که هم حوزه آموزش و ترویج در بخش کشاورزی و در بخش رسانه مطالبه شود.

این مقام مسئول به این موضوع اشاره داشت که مهمترین برنامه دولت پیاده سازی الگوی کشت است. در خراسان رضوی کشت پاییزه را آغاز کردیم و با کمترین انحراف پیش می رویم. الگوی کشت بهاره نیز شروع شده است و این نیاز به برنامه‌ریزی توسط برنامه‌ریزی بین دستگاهی است.

اهتمام به ایجاد زنجیره های تولید در بخش کشاورزی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی افزود: بحث ایجاد و تکمیل زنجیره‌های تولید در بخش کشاورزی اهمیت دارد که بهبود تولیدات در این جهت با ارزش است. بدون شک اگر بخواهیم کاهش قیمت تولید داشته باشیم و واسطه‌ها ساماندهی و یا حذف شوند، نتیجه آن ارتقای بهره وری و محصول سالم می‌شود و اگر در بحث برندسازی گام برداریم، قطعا باید اهتمام ایجاد زنجیره‌های تولید در بخش‌های مختلف تولید داشته باشیم.

در حال تدوین الگوی آب در بخش کشاورزی هستیم

وی با اشاره به موضوع آب تصریح کرد: مسئله آب و خاک موضوع حیاتی است. بیشترین مصرف آب را بخش کشاورزی دارد که مسئله طبیعی است، اما متاسفانه مدیریت و راهبری در این بحث نیست ما باید به سمت ارایه الگو‌های نوین در مصرف آب در همه حوزه‌های کشاورزی برویم. در بحث کشاورزی در حال تدوین الگوی آب در بخش کشاورزی هستیم که از مدل‌های جدید زراعت در این م‌وضوع استفاده شود، بر این اساس توانستلم ۶ هزار هکتار را تحت پوشش سامانه نوین ابیاری بیاریم و رتبه اول کشور را در این خصوص کسب کنیم. همچنین نزدیک بع ۵۰۰ رشته قنات را احیا کردیم.

ارتقا بهره وری و تولید دانش بنیان در جهت کاهش هزینه های تولید

قنبری افزود: اگر خراسان رضوی قرار باشد در حوزه بازرگانی نقش داشته باشد فارغ از اینکه یکی سری محصولات که باید هزینه‌های تولید را کاهش دهد، سلامت و استاندارد بین المللی آن  اهتمام شود. قطعا اگر به این موضوع نپردازیم، رقابت‌مان بسیار سخت می‌شود. 
به گفته وی، متاسفانه بخش زیادی از نهاده از بیرون تامین می‌شود و این در حالیست که ۷۰ درصد هزینه تولید، خوراک دام است. با توجه به شرایط تحریم کاهش قیمت هزینه تولید سخت است و باید ارتقا بهره وری و تولید دانش بنیان را داشته باشیم.

وی با بیان اینکه در بخش کشاوری در دنیا حرفی برای گفتن داریم و وابستگی هم نداریم، افزود:  به عنوان یک مزیت در پسته، زیره، زعفران و انگور و انار در خراسان رضوی حرف برای گفتن داریم. در استان، پالایشگاه گیاهان دارویی  را داریم که در خاورمیانه نمونه است و بنا داریم گیاهان دارویی را به طور ویژه توسعه دهیم.

مزیت‌های کشاورزی ما می‌تواند جای صنعت نفت را بگیرد

به گفته وی، مزیت‌های کشاورزی ما می‌تواند جای صنعت نفت را بگیرد نقش ارز اوری بالایی داشته باشد. اگر به این مزیت‌ها توجه نشود بقیه کشور‌ها در این موضوع سریع پیشرو می‌شوند. این مزیت برای ما دائمی نیست، تنها راهی که می‌توانیم در مزیت‌ها حرف اول بزنیم تکیه بر تولید دانش بنیان بزنیم و از خام فروشی خارج شویم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی افزود: مسئله کشت قرادادی و فرا سرزمینی که یک دهه در کشور مطرح است بسیار پر اهمیت است. در حوزه تجارت و بازرگانی برنامه مشخصی در بخش کشاورزی متاسفانه نداریم. کشت قرارداری یکی از برنامه جدی وزارت خانه است، نباید این کشت محصور به محصولات خرید تضمینی شود به معنای واقعی کشت قراردادی یعنی تکمیل کننده و تولید محصول ارگانیک هدفمند بین حلقه‌های مختلف تولید که تضمین کننده نیاز‌های هم دیگر باشد و باید حلقه بخش خصوصی در این بحث دیده شود.

وی افزود: در موضوع کشت قراردادی با نگاه خارج از بخش دولتی‌ و ورود بخش خصوصی و کاهش تصدی‌گری دولت باید باشد. ما به دنبال هوشمندسازی بخش کشاورزی  از مزرعه تا سفره هستیم و باید نرخ گذاری مشخص و شفاف باشد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.